3 dolog, amihez nincs joga a főbérlőnek
A főbérlő nem szívességet tesz neked. Kemény tízezresek ütik a markát havonta - többek között emiatt sem érdemes hagynod, hogy kihasználjon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem titok, hogy az albérletek piacán bevett gyakorlat feketén szerződni - vagy éppen teljes mértékben eltekinteni a szerződéstől. Ez egyfelől jó, hiszen a tulajdonosnak nem kell adót fizetnie - nem véletlen, hogy az APEH idén kifejezetten figyeli az albérletek piacát -, a bérlőnek pedig így kevesebb díjat kell fizetnie havonta.

Másfelől viszont kiszolgáltatott helyzetbe hozza a bérlőt, akinek jogait szerződés hiányában akár teljesen figyelmen kívül is hagyhatja a tulajdonos.

Szerződni tehát érdemes, emellett pedig jó, ha a jogaiddal is tisztában vagy!

Nem a te költséged a felújítás!

Nem egy lakástulajdonossal találkozni, aki úgy gondolja, hogy annak a feladata a lakás rendben tartása, aki használja azt - nevezetesen a bérlőé. Igaz, hogy az ingatlan eredeti állapotának megőrzése és óvása a bérlő kötelessége, ám az már egyáltalán nem jogos, ha a tulajdonos a szükséges felújítás költségeit is rád akarja terhelni. Az úgynevezett tisztasági festés, a fűtésrendszer javításának költségei, illetve a gázóra cseréjével, a kémény bélelésével és a csövek cseréjével kapcsolatos kiadások nem téged terhelnek.

Ugyanez a helyzet az olyan felújítási munkálatokkal, mint például a társasház homlokzatának javítása vagy éppen a közös használatú terek festése. Ezek költsége a társasház lakásainak tulajdonosai között oszlik el, és őket is terheli - törvénytelenül jár el a főbérlőd, ha emiatt például megemeli a bérleti díjat, vagy beszámítja a felújítással járó költségek ráeső részét a közös költségbe.

Nincs joga rendszeresen bejárni a lakásba

Amikor lakást bérelsz, akkor annak csak a használati jogát engedi át számodra a főbérlő, a tulajdonos a bérlés kezdete után is ő marad.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben a tulajdonaként kezelheti a lakást - tehát nem járhat fel, amikor kedve tartja. Az elfogadott találkozási idő havonta 5-10 perc, ami alatt a tulajdonos felmérheti a lakás állapotát, és - ha készpénzben intézitek a dolgot - átveheti a havi bérleti díjat.

Ha ennél többször jár fel, az kellemetlen lehet, de sokat nem tehetsz az ügyben. Ha viszont anélkül látogatja az ingatlant, hogy te tudnál róla, az akár magánlaksértésként is felfogható, ráadásul igen kényelmetlen helyzetet eredményez, ha éppen időközben eltűnik valami a lakásból. Ha kötöttetek szerződést, a legjobb, ha kicserélteted vele a zárat, és egyetlen kulcsot biztosítasz számára - azt viszont ügyvédnél helyezitek el, szükség esetére. Szerződés hiányában csak annyi lehetőséged van, hogy beszélsz vele, esetleg felveted, hogy elköltözöl, ha a jövőben nem változtat a dolgon.

Jó, ha tudod!
A tulajdonosok többsége ma Magyarországon nem fizet adót a bérbe adott ingatlan után. Ha te is feketén bérelsz ingatlant a tulajdonos kérésére, a helyzet neked kedvez: bármilyen, a különböző költségekkel vagy a kaucióval kapcsolatos vitát rövidre zárhatsz, ha ilyen esetben megemlíted az adóhatóság nevét.

Nem veheti igénybe a számlák utáni visszatérítéseket!

Ideális esetben szerződés keretében bérled az ingatlant, a közüzemi számlákat pedig a tulajdonos már a bérlés kezdetén a nevedre íratja.

Ezzel magát is védi, hiszen nem rajta követelik az esetleges elmaradásokat, ráadásul neked is kényelmesebb a helyzet, hiszen garantáltan nem kapcsolják ki az áramot a tudtod nélkül, ha esetleg a tulajdonos nem rendezte a költségeket.

Hogy melyik megoldást választjátok, rajtatok áll. Ha azonban az ő nevén maradnak a számlák, ügyelj rá, hogy korrekten kezelje azokat - nem egy példa volt már rá, hogy az átalánydíjból adódó visszatérítést vagy támogatást a tulajdonos vette igénybe, holott a bérlőt illette volna az összeg. Ez utóbbihoz például nemcsak joga nincs, de kifejezetten lopásnak minősül, ha nem engedi át a részedre az egyébként téged megillető támogatásokat, visszatérítéseket.

Ezt is szeretjük