Ezt csináld, hogy ne büdösödjön be a szekrény!
Ez az 5 legjobb, természetes házi módszer
Így illatosítsd a szekrényt.

nagykep?cikkid=160983&kep=szekrenyillatositas-fb
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink még szárított levendulát raktak vászontasakba, és azt csúsztatták a ropogósra vasalt fehér ágyneműk közé. Anyáink nyugatról szerzett import szappanokat rejtettek a fehérneműs polcokra, hogy illatuk átjárja a kreppblúzokat.

Ma már számtalan modern illatosító közül választhatsz, de mégis csak jobb érzés saját kezűleg tenni arról, hogy kellemes levegő járja át a komódot és a benne lapuló ruhákat. Ahhoz, hogy a szekrényedben ne alakuljon ki avítt és áporodott szag, józan paraszti ésszel megelőzheted a problémákat.

Ami kellemetlen szagot okoz

Soha ne tegyél a polcra teljesen meg nem száradt ruhát, és ne zsúfold össze a dolgaidat benne. Hagyd szellősen a rakodótereket, és szellőztess sokat. Havonta egyszer érdemes a gardrób polcait és ajtaját átmosni és fertőtleníteni. Érdemes áttörölni száraz ruhával, melyre illóolajat csepegtetsz, azokat a felületeket, melyek nem érintkeznek a ruhával, például a polcok alját.

Intenzív dzsungel- és mediterrán illatú aromaolajokat - mint például gránátalma, orchidea, bogyós gyümölcsök - csöpögtess egy kisebb maréknyi összegyúrt gézgolyóra vagy vattapamacsra. A golyókat csomagold be egyszerű négyzet alakú pamut- vagy vászondarabba, majd kösd meg a nyakuknál fogva szalaggal vagy zsinórral. Egymáshoz passzoló illatú gömböket függessz a szekrény rúdjára!

Természetes praktikák a szag ellen

Talán a legnépszerűbb természetes illat a levendula, aminek hatása vitathatatlan az illatosítás terén, de a kicsit unalmas, hagyományos módszereket feldobhatod saját ötlettel. Alkoss természetes illatkombinációkat! Rakj össze tüllzsákba szárított levendulát és vele harmonizáló citromfüvet. Ezek a tasakok a kellemetlen molyokat és egyéb apró rovarokat is távol tartják. Szárított kamillavirágok mellé zsálya illik. Ha meghinted némi ilang-ilang illóolajjal a szirmokat, és úgy teszed a ruhazsákba, sokáig tartja majd a kert illatát.

Illatfelhő a ruhákban is

Ha kedvet kaptál a saját kezűleg készített dolgokhoz, próbáld ki magad egy másik területen is. Készíts házilag finom mosószert, hogy a jó szagú szekrénybe kellemes illatú ruhák kerüljenek!

Használd fel a háztartásod maradékait!

A kettévágott vaníliarúdnak is átütő erejű hatása van, és önmagában nagyon sokáig illatosan és frissen tartja majd a szekrényed belsejét és tartalmát. Intenzitása miatt ezt vastagabb pamutba is csomagolhatod, így nem lesz túl tolakodó. Ha öblítőkoncentrátumot használsz, annak kiürült flakonja hetekig ontja magából az illatot. Helyezd a fiókodba, komódodba, és a legegyszerűbb frissítőként funkcionál majd.

Teafilter és száraz virág

Érdemes kipróbálnod, hogy gyümölcsteafiltereket aggatsz a szekrény rúdjára. Főleg az erős ízű piros gyümölcsöket használd. Ha valamilyen édes illattal vadították meg, még jobb hatást érhetsz el. Az eper-fehér csoki, meggy-vanília íz garantáltan átsugárzik a ruháidba is. Ha illatos száraz virágcsokrod van, a szirmait is felhasználhatod az illat tasakhoz. Szikkadt rózsavirágot szantálfadarabokkal kombinálj, így egzotikus keleti kombót nyersz.

A klasszikus illatosító formák közül használd a bambuszpálcás verziót. Ez lassan fogja adagolni az aromát, a fiókokba és polcokra válaszd a zöld teát, magnóliát, jázmint. Ezzel elkerülöd, hogy tipikus WC-illatosító szaga legyen a ruháidnak.
Alapszabályként tartsd szem előtt, hogy az illatosító párnácskákat, zseléket vagy kapszulákat hangold össze annak az öblítőnek az aromájával, amelyet használsz. Ezzel elkerülheted az össze nem illő szagok diszharmóniáját.

Ezt is szeretjük