Ezért nem szabad megmosni a tojást

4 dolog, amit sose csinálj az ételekkel

Nincs mindenki tisztában a következőkkel, pedig fontos lenne.

Ezért nem szabad megmosni a tojást

Dia


                        	Ne mosd meg a tojás héját felhasználás előtt. Nem olyan régen még azt is tanácsolták a háziasszonyoknak, hogy fertőtlenítős vízben áztassák a tojást használat előtt. A legújabb fogyasztóvédelmi tanácsok szerint azonban nem szabad megmosni, vagy erősen dörzsölni a héjat, mert ennek során megsérülhet a tojás külső természetes védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a baktériumok számára. A tojást vékonyan befedő fehérjeréteg, a kutikula roncsolódik azzal, ha megmosod. Ezáltal pedig csökken a termék tárolhatósága, és nő a fertőzések kockázata is.

Ne mosd meg a tojás héját felhasználás előtt. Nem olyan régen még azt is tanácsolták a háziasszonyoknak, hogy fertőtlenítős vízben áztassák a tojást használat előtt. A legújabb fogyasztóvédelmi tanácsok szerint azonban nem szabad megmosni, vagy erősen dörzsölni a héjat, mert ennek során megsérülhet a tojás külső természetes védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a baktériumok számára. A tojást vékonyan befedő fehérjeréteg, a kutikula roncsolódik azzal, ha megmosod. Ezáltal pedig csökken a termék tárolhatósága, és nő a fertőzések kockázata is.

Dia


                        	Ne olvaszd ki a lefagyasztott húst mikrohullámú sütőben. Elkerülhetetlen, hogy a mikrohullámok a hús szélét felforrósítják, megégetik. A meleg vizes kiolvasztás megsérti a hús rostjait, és ront az állagán is. Az sem jó megoldás, ha szobahőmérsékleten engeded ki a fagyott húst, előfordul ugyanis, hogy az étel belseje még fagyott marad, a külső rétegei pedig felolvadnak, így melegágyai lehetnek a baktériumoknak. Biztonságosabb úgy olvasztani, hogy a mélyhűtőből a hűtőbe teszed át, és kivárod a felolvadást.

Ne olvaszd ki a lefagyasztott húst mikrohullámú sütőben. Elkerülhetetlen, hogy a mikrohullámok a hús szélét felforrósítják, megégetik. A meleg vizes kiolvasztás megsérti a hús rostjait, és ront az állagán is. Az sem jó megoldás, ha szobahőmérsékleten engeded ki a fagyott húst, előfordul ugyanis, hogy az étel belseje még fagyott marad, a külső rétegei pedig felolvadnak, így melegágyai lehetnek a baktériumoknak. Biztonságosabb úgy olvasztani, hogy a mélyhűtőből a hűtőbe teszed át, és kivárod a felolvadást.

Dia


                        	Ne egyél a penészes lekvárból. A penész a vízzel teli, lágy állagú élelmiszerekben szó szerint gombamód szaporodik. A gombafonalai mélyen belehatolnak a képlékeny állagú ételekbe, és a penészgombák anyagcseréje eredményeképpen mérgező anyagokat, mikotoxinokat is termelnek. Ez pedig allergiás tüneteket okozhat, károsítja az immunrendszert és növeli a daganatos betegségek kockázatát. Ezért a penészfolt eltávolítása után sem ajánlott a lekvárból fogyasztani.

Ne egyél a penészes lekvárból. A penész a vízzel teli, lágy állagú élelmiszerekben szó szerint gombamód szaporodik. A gombafonalai mélyen belehatolnak a képlékeny állagú ételekbe, és a penészgombák anyagcseréje eredményeképpen mérgező anyagokat, mikotoxinokat is termelnek. Ez pedig allergiás tüneteket okozhat, károsítja az immunrendszert és növeli a daganatos betegségek kockázatát. Ezért a penészfolt eltávolítása után sem ajánlott a lekvárból fogyasztani.

Dia


                        	Ne fagyaszd le a krumplit. A burgonyát száraz és hűvös helyen kell tárolni, a fagyasztó pedig nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Fagyás után a krumpli jelentős minőség- és ízvesztésen megy keresztül. Kásás vagy vizenyős lesz az állaga, vagy fajtától függően túl kemény ahhoz, hogy normálisan feldolgozd. A krumplit főve, illetve sütve viszont be lehet rakni a mélyhűtőbe, és forró olajban kisütve ugyanolyan jó íze lesz, mint a frissnek.

Ne fagyaszd le a krumplit. A burgonyát száraz és hűvös helyen kell tárolni, a fagyasztó pedig nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Fagyás után a krumpli jelentős minőség- és ízvesztésen megy keresztül. Kásás vagy vizenyős lesz az állaga, vagy fajtától függően túl kemény ahhoz, hogy normálisan feldolgozd. A krumplit főve, illetve sütve viszont be lehet rakni a mélyhűtőbe, és forró olajban kisütve ugyanolyan jó íze lesz, mint a frissnek.

Ezt is szeretjük
Fotó: