Ezreket spórolhatsz a vízdíjon, ha megteszed: kezeld házilag a csöpögő csapot!
A csöpögő csap hatalmas vízpazarlás. Így orvosold a bajt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csöpögő csap problémája nemcsak, hogy képes az egekbe emelni a vérnyomást, de egy nap alatt több tíz liter vizet is elpazarolhatsz általa, ami hosszabb távon sok ezer forintot jelent a vízszámlára nézve. Amennyire idegesítő azonban, annyira egyszerű megoldani ezt a problémát, hiszen általában csak egy apró fémdarab a ludas.

Mire lesz szükséged?

Egy folyton csöpögő csap megszerelése az egyik legegyszerűbb feladat, amit egy kezdő ezermester is meg tud oldani. Ha tudod, mit kell csinálni, akkor pár perc alatt véget vethetsz az idegesítő csöpögésnek. Amikor megnyitod a csapot, felemelkedik egy gumialátét, és utat ad a víznek.

Amikor elzárod a csapot, ez az alátét leereszkedik, és elzárja a rést. Ha azonban az alátét megrepedt, vagy nem illeszkedik rendesen, akkor folyamatosan átengedi a vizet, és a csap csöpög. Ahhoz, hogy a problémát megoldd, szükséged lesz egy csavarhúzóra, szarvasbőrre, villáskulcsra, jegyzetfüzetre és ceruzára, valamint egy kombinált fogóra.

Szüntesd meg a csöpögést egyszerű lépésekben!

Első lépésként zárd el a vizet a főcsap segítségével. Tegyél dugót a mosdótál lefolyónyílásába. Vedd le a csapról a meleg-hideg jelzéseket, ezek alatt található egy tartócsavar. Ezt a megfelelő csavarhúzóval csavard ki az óramutató járásával ellentétes irányba. Most leveheted a csapot.

Tekerd körbe szarvasbőrrel a szerelvényt, hogy megvédd a fényezését, majd villáskulcs segítségével távolítsd el a felső részét. Ha olyan feladatot hajtasz végre, ami valami szétszedésével, majd összerakásával jár, írj fel számokat a füzetbe, és helyezd az először kiszerelt alkatrészt az egyes fölé, és így tovább. Az összeszerelés természetesen fordított sorrendben történik.

Miután eltávolítottad a fejegység csavarját, leveheted a foglalatot is. Ezután már látszik az alátét. Csavarhúzó segítségével szedd ki a régi alátétet. Villáskulcs segítségével szedd le a fejegységen lévő csavart. Ha nem akar megmozdulni, a csap alsó részét tekerd körbe szarvasbőrrel, fogj rá egy csavarkulccsal, és próbáld újra. Egy másik apró trükk: kicsit húzd meg a csavart, mielőtt kioldanád, így megszüntetheted a meszesedés okozta szorulást. A fűtésszámlán is spórolni akarsz? Szereld fel ezt az egyszerű eszközt!

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve alapján készült, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Nálad is csöpög a csap?

Ezt is szeretjük