Ez a világ legolcsóbb családi háza: egymillió forintért a tiéd lehet
Bármilyen meglepő, nem muszáj milliókat költeni saját otthonra. Íme, a megoldás!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy fiatal, kétgyermekes fiatal párnak nem egyszerű a lakásvásárlás, különösen ebben a nehéz gazdasági helyzetben. A következő család úgy döntött, hogy elég a jelzálogkölcsönökből, inkább saját otthont építenek. Mindezt pedig jóformán fillérekből megúszták, az övék a világ legolcsóbb családi háza.

Bájos kis kert is tartozik hozzá
Olyan, mint egy mesebeli erdei lak
A nappali és a konyha egy helyiségben van
Az erdőben minden feltétel adott volt

Hobbitlak

Simon Dale, a ház tulajdonosa olyan otthont képzelt el, melynek minden eleme környezetbarát, és aminek a megépítése nem kerül többe 3000 eurónál, vagyis akkori árfolyam szerint egymillió forintnál - a család véleménye szerint ennyiért bárki felépíthet hasonlót. Négy hónapba telt, mire elkészült az építmény, ami a mai viszonylatokban egészen jó aránynak számít. Persze a férfi nem egyedül vitte véghez a tervét, felesége, a családtagok, a barátok, sőt, még idegenek is szívesen segítettek neki, amiben csak tudtak.

Annak, hogy a házat egy domboldalba építették, az az oka, hogy így sokkal ellenállóbb a természet erejével szemben. Ám az, hogy az épület leginkább A Gyűrűk Ura Frodójának otthonára hasonlít, valószínűleg csak Simon kreativitására utal.

Olcsó alapanyagok

Az 50 négyzetméteres ház tulajdonképpen emeletes. A földszinten található minden helyiség, leszámítva a hálószobát - ez mondhatni, a galérián helyezkedik el, ahová lépcső vezet. A házban nincsenek falak és választóelemek, úgy építették meg, hogy minden egy légtérben legyen, nemcsak helytakarékossági okokból, hanem azért is, mert így olcsóbban úszhatja meg a család a fűtést és a világítást.

Az épület falai, teteje és padlózata szalmából készült, így az rendkívül jól tartja a meleget, ráadásul a hangszigetelése is megoldott.

Persze a szénának van egy nagy hátulütője is, mégpedig az, hogy hamar átázik - ezt megelőzendő Dale-ék vízzáró fóliát, valamint fahulladékot használtak az alap megépítésénél. Ugyanígy a mészkővakolattal bevont falakat is kövekre húzták fel, hogy a szalma ne tudjon benedvesedni.

Belülről olyan, mint egy modern otthon
Simon maga vert be minden szöget

Természetes összkomfort

Minden más vonatkozásban is a természetességre törekedtek - kandallóval fűtenek, a fürdőszobába komposztáló WC-t építettek, valamint a hideg talajból érkező levegő hűti le az ételeket. A vizet a közeli forrásból nyerik, a tetőről lefolyó csapadékot pedig összegyűjtik, majd locsolásra használják.

Függetlenül attól, hogy ez egy igazi ökoház, a család nem mondott le a modern elektronikai eszközökről. Tévé és számítógép is üzemel a házban, köszönhetően a tetőre épített napkollektoroknak, melyek pont annyi energiát termelnek, amennyire szükségük van. Ha kétmilliót is hajlandó lennél egy családi házra áldozni, ismerd meg a mobilházakat is!

Képek: all-that-is-interesting.com, arch100-white-3-2010.blogspot.com.

Te szívesen élnél egy ilyen házban?

Ezt is szeretjük