A legegyszerűbb megoldást a papírszalvéta, illetve konyhai papírtörlő alkalmazása jelenti, amellyel könnyedén fel lehet itatni a zsírt és az olajat, de a legtöbbször már az is elég, ha csak elhúzod az adott étel fölött, hogy épphogy hozzáérjen.
Dia
Előbbiek hiányában, ha éppen van otthon egy fej salátád, érdemes lehet kipróbálni nagyanyáink régi, jól bevált praktikáját, miszerint egy salátalevelet alkalmaznak ugyanúgy az étel fölött elhúzva, mint a papírtörlőt.
Dia
Bármilyen furcsa, létezik a probléma megoldására jégkockás trükk is: csomagolj egy konyharuhába jégkockát, majd simíts vele végig a levesek, mártások tetején, eltünteti a felesleges zsírt.
Dia
Szintén nagyanyáink praktikája a nedves konyharuha alkalmazása: eszerint, ha egy konyharuhát hideg vízzel nedvesítesz be, majd rázod fölötte a serpenyőt, kevésbé lesz zsíros az étel.
Dia
A zsír és olaj száraz kenyérszelettel való felitatása is régi, de működő módszer, érdemes például a levesbe dobni egy szeletet, majd pár másodperc múlva kivenni.
Dia
Mielőtt azonban bármelyik házi praktikát bevetnéd, érdemes kipróbálni, működik-e a lehető leghagyományosabb módszer, vagyis a felesleges zsír és olaj lekanalazása.