Bírságot kapsz, és bonthatnak is, ha nincs rendben a papír: amit tudni kell az építési engedélyről

A saját ingatlanodon sem építhetsz bármit.

koltozes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak egy új ház építkezésénél kell alaposan utánajárni az érvényben lévő jogszabályoknak. Hiába saját tulajdonú egy ingatlan, a felújítás, a házbővítés vagy akár az udvarban felhúzott építmény is lehet engedélyhez kötött.

Ha viszont valaki figyelmen kívül hagyja a hatályos jogszabályokat, és elfeledkezik erről a procedúráról, jelentős bírságra számíthat, a fennmaradás jóváhagyásáért pedig mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Engedély vagy bejelentés?

2017-re a törvény szerint jócskán bővült azon építési munkák köre, melyeknél nem kell az engedélyre várni, bejelentési kötelezettség viszont még mindig sok esetben terheli az építtetőt. A bejelentés csak annyiban tér el az előbbitől, hogy amint a tervdokumentumok az építésügyi hatósághoz kerültek, a munka megkezdhető, és csak arról érkezik levél, hogy a bejelentést tudomásul vették.

A 300 m² területet nem meghaladó új lakóépület építése, szerkezetet is érintő felújítása, lakáscélú bővítése, például egy új helyiség hozzáépülése esetén a munkálatokat már csak bejelentéssel kell engedélyeztetni. Kivételt képeznek ez alól természetesen a műemléki védettségű épületek.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármit lehet. A munkák során, a tervek elkészítésénél és a kivitelezésnél egyaránt be kell tartani a jogszabályi előírásokat, ami az építtető és a tervező építész együttes felelőssége, bármilyen szabályszegés utólagosan is tiltással jár.

Egyszerű bejelentés tartalma

Az egyszerű bejelentés anyagának tartalmaznia kell az építész által összeállított és az elektronikus építési naplóba feltöltött kivitelezési dokumentációt, a tulajdonosi nyilatkozatot, a biztosításról szóló igazolásokat, biztosítói adatokat. Ha hiánytalan a bejelentés, a hatóság nyolc napon belül választ küld az ingatlan összes tulajdonosának.

A beadás után 15 naptári nappal elkezdhető a munka. Ezt követően az elfogadott építési napló lesz az irányadó, amitől nem szabad eltérni - legfeljebb új bejelentéssel. A jóváhagyott építkezést tíz éven belül be kell fejezni, hatósági bizonyítvánnyal alátámasztva.

Engedély nélküli építkezés

Ha az engedélyeztetést, illetve a bejelentést kihagyja az építtető, hatósági bírságra számíthat, ami bejelentés kihagyása esetén 100 ezer forinttól indul. Ezen felül a bejelentés kihagyásánál az építményérték 30%-a képezi még a bírság részét. Ilyenkor két lehetőség áll az ember előtt: a bontás vagy a fennmaradási engedély kérése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt csak abban az esetben kapja meg az építtető, ha az épület egésze megfelel a jogszabályi előírásoknak - ellenkező esetben kötelezővé válik a bontatás. Az eljárás alapilletéke 7500 forint, erre jönnek még rá a további illetékek, melyek 15-30 ezer forint körül mozognak az építés, felújítás jellegétől függően.

A régóta fennálló épületeknél sokan bíznak az elévülési időben, ami a munkálatok befejezését követő tíz év: egyes esetekben, például, ha tűz- vagy balesetveszélyes az építmény, természetesen tíz év után is törvényes a bontatás.

Ezt is szeretjük