Tízezrekkel csökkenti a rezsidet: így működik az energiatermelő ablak

Az új energiatermelő ablakkal hosszú távon sokat lehet spórolni. Ismerd meg az új találmányt!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több olyan találmánnyal igyekeznek a tudósok, kutatók előállni, melyek a napi kiadások mértékét csökkenthetik.

Az egyik legújabb őrület az energiatermelő ablak, melynek kivitelezése ugyan nem olcsó, de számos előnnyel jár, és hamar behozza az árát.

A DSC rendszer

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói nemrégiben kifejlesztettek egy napelemet, melynek segítségével a napfényt energiává lehet alakítani. Az úgynevezett Dyesol - röviden DSC - segítségével az energiatermelés új korszaka nyílik meg, hiszen így olcsó, de folyamatos energiaellátást lehet biztosítani.

A rendszer nagyon egyszerűen kialakítható egy sima üveg- vagy fémfelületen, ahol a napelemek működésbe léphetnek. A DSC működési elve a biológiaórákról biztosan ismerős fotoszintézisen alapszik: fény hatására az ablak mesterséges fotoszintetizálásba kezd, és ezáltal elektromosságot gerjeszt.

Arról van szó, hogy két üveglap közé rejtenek egy titániumréteget, melynek elektronjait a fény gerjeszteni kezdi, ezáltal pedig áramot generál.

Előnyök és hátrányok

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy ez az egybefüggő napelemes felszín nemcsak napos, hanem ködös, felhős időben is képes ellátni a feladatát, így akár árnyékos helyen is termel annyi energiát, amennyire a mindennapi életvitelhez szükség van.

Így lehet megszabadulni a szolgáltatóktól
Egyre több olyan ház épül a világban, melynek célja a szolgáltatóktól való függetlenedés. Kattints ide, és nézd meg, milyenek az Eartship-házak!

Nem beszélve arról, hogy a klasszikus napelemtől eltérően - ami egyes fekvési szögekben nem működik 100%-osan - függőleges területre is felszerelhető. Ráadásul nemcsak az elektromosáram-szolgáltatást oldja meg, hanem a fűtéshez is hozzájárul, hiszen napsütés télen is előfordul.

Szabálytalan spórolás

A rezsicsökkenést ígérő módszerek többsége ártalmatlan, mégsem árt résen lenni, mert ha mégis illegális vállalkozásba kezdenél - akár tudtodon kívül is -, könnyen megbüntethetnek!

Az egyelőre kísérleti szakaszban lévő találmány a kutatók szerint néhány év múlva elérhető lesz az átlagember számára is, azonban itt kell megjegyezni a szerkezet hátrányát: sajnos elsősorban nagyobb méretű épületek, például felhőkarcolók esetében térül meg az amúgy drága befektetés.

Ezt is szeretjük