15 év után másé lehet az ingatlanod: te tudtál a törvényről?
Sokan nem tudják, de, ha más használja az ingatlant, bizonyos feltételekkel elbirtokolhatja a tulajdonosától.

koltozes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingatlanok tulajdonjoga nem minden helyzetben egyértelmű, ez pedig vitás helyzeteket eredményezhet. Meglepő lehet, de a törvény sem mindig a tulajdonost védi, az ingatlan akár teljesen jogszerűen is átszállhat annak használójára, bár bizonyos feltételeknek meg kell felelni ehhez.

De vajon hogy fordulhat elő olyan, hogy a tulajdonjog egész egyszerűen nem illeti többé meg azt, akié eredetileg volt? A kérdésben a dologi jogról és a birtokról szóló Ptk. 2013. évi V. törvényében megfogalmazottak mérvadóak. A jogszabályban kikötik, hogy az számít a fő birtokosnak, aki egy dolgot sajátként hatalmában tart.

Elbirtokolhatják az ingatlant

A törvény azt is kimondja, hogy egy dolog birtoklását elveszítheti az, aki a tényleges hatalom gyakorlásával felhagy. A jogszabály értelmében ezért elbirtoklás útján is megszerezhető a tulajdonjog, néhány követelménynek azonban fenn kell állnia. Egy ingatlant 15 évig szakadatlanul kell birtokolni.

Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonjoga átszállhat arra, aki 15 évig megszakítás nélkül sajátjaként, véglegesen és kizárólagosan használja, továbbá ezt bizonyítani is tudja. Bár furcsának hangozhat, a valóságban ez a felállás nem is olyan elképzelhetetlen.

Kell, vagy nem kell az a kert?

Ez a helyzet léphet életbe, ha a ház tulajdonosa meghal, majd a jogutódok, például a gyerekek, unokák nem foglalkoznak a kerttel, földterülettel vagy akár egy telekkel. Ha ilyen esetben 15 éven át csak a szomszéd vagy egy rokon használja az ingatlanrészt, miközben úgy tudja, a tényleges tulajdonos nem tart igényt rá, esetleg véglegesen elköltözött, a jog szerint az övé lehet az ingatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár gyakran előfordul, hogy a régi használat miatt már sajátjaként tekint a használó a területre, ez nem számít feltételnek, tudatában lehet annak, hogy az nem az övé. Véglegesnek kell viszont hinnie a használatot, és azt is bizonyítania kell az elbirtokláshoz, hogy ez idő alatt kizárólag ő egyedül gondozta a területet, a rá vonatkozó adókat és a rezsit is ő fizette meg, a tulajdonos pedig a 15 év alatt egyszer sem tartott rá igényt.

Ha a használat megszakad, és a tulajdonos akár csak egyszer is használja a területet, vagy igényt tart az ingatlanrészre, a 15 év számítása újrakezdődik, nem adódhatnak tehát össze az így töltött időszakok. 

Örökölni viszont lehet, a jogutódra, például a gyerekre szállhat a szakadatlan birtoklás, ha folytatja a tevékenységet, a kert művelését vagy a telek használatát, ebben az esetben hozzáadódik az idő az öröklést megelőző évekhez.

Perindítás kell az elbirtokláshoz

A 15 év letelte után a használó pert indíthat, hogy megállapítsák az elbirtoklást, és bejegyezzék a tulajdonjogát, így már hivatalosan is ő rendelkezhet a területről, és nem adhatják el a feje fölül.

Fontos tudni, hogy nem számít bele a 15 évbe, ha az eredeti tulajdonost például az egészségi állapota akadályozta meg abban, hogy az ingatlant használja. Nem jöhet létre elbirtoklás természetesen akkor sem, ha az ingatlanhoz az ember nem tisztességes úton jut hozzá.

Ezt is szeretjük