A legcsúnyább kártevő, amivel a lakásban találkozhatsz - Így előzd meg, hogy csótányod legyen

Tiszta lakásban is megjelenhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csótányok világszerte jelen vannak az emberi környezetben, egyedül a sarkvidékeken nem élnek meg. Amellett azonban, hogy leginkább küllemük és az általuk terjesztett betegségek miatt tartoznak a legkevésbé eltűrt kártevők közé, olyan tényeknek vagy épp legendáknak is rossz hírűket köszönhetik, melyek szerint például napokig elélnek fej nélkül, felfalják egymást, illetve egy atomkatasztrófa esetén a bolygó egyedüli túlélői lennének.

Magyarországon a körülbelül négyezer csótányfaj közül három fordul elő, leggyakrabban azonban a konyhai csótánnyal, vagyis a svábbogárral lehet találkozni, mely vöröses sötétbarnától a feketéig terjedő színével, közel három centit is elérő hosszával, illetve legalább ekkora csápjaival azonban nem túl bizalomgerjesztő látvány.

Amellett pedig, hogy a vele való találkozás sokaknál pszichés tüneteket, akár pánikrohamot is okozhat, fontos tudni, hogy a csótányok jelenléte komoly egészségügyi kockázatot rejt magában, számos kórokozót terjesztenek ugyanis, melyekkel beszennyezhetik a lakást és az ételeket, a magával a rovarral történő érintkezés pedig allergiás bőrreakciókat válthat ki. Mindezek miatt is fontos, hogy megtedd a szükséges lépéseket, amennyiben nálad is megjelenik.

Természetes módszerek

Tévhit, hogy a csótányok tiszta, rendszeresen takarított lakásban nem jelenhetnek meg, ugyanis a falak repedésein vagy épp a csatornahálózaton keresztül gyakorlatilag bárhová eljuthatnak, meglehetősen kicsi hely is elég nekik ahhoz, hogy beférkőzzenek a lakásba.

Nappal általában nem túl aktívak, mivel nem kedvelik a fényt és az emberi jövés-menést, éjszaka azonban annál fürgébbek: ilyenkor kutatják fel táplálékukat, mindenevők, fő táplálékforrásuk pedig a szerves hulladék.

Ha nem félsz attól, hogy valóságos csótánykolóniák lepték el a lakást, de mondjuk találkoztál eggyel, természetes praktikákat is bevethetsz. A csótányok nem kedvelik például az uborkahéjat vagy a citrusillatot, ezért érdemes a lakást citromos vízzel felmosnod, rejtekhelyük és útvonaluk mentén pedig uborkahéjat elhelyezni. A fertőtlenítés mindig az első lépés legyen, emellett a repedéseket is érdemes begipszelni.

Ha egy bögre belsejét bekened olajjal, majd egy darab édes gyümölcsöt helyezel bele, csapdába csalhatod a rovarokat, ha azonban túl sokan vannak, komolyabb fegyvereket kell bevetned - gyorsan szaporodnak ugyanis, amit nem érdemes megvárni.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nagyobb a baj

Ha azonban az áruházakban kapható csótányirtó szerek sem segítenek, hívj szakembert, aki ideális esetben az egész házat fertőtleníteni tudja. A csótányirtásnak létezik permetezéses változata is, azonban újabban gyakoribb, hogy zselépöttyökkel rakják tele a lakást, melyek a bennük található idegméreg miatt képesek nagyon gyorsan leszámolni a kártevőkkel.

Ezt is szeretjük