Csak arra várnak, hogy meghaljon? Tévhitek az eltartási szerződésről
Kölcsönös segítség, vagy visszaélés az idősek helyzetével: eltartásért lakást kapni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki úgy érzi, akár évekig is gyűjthetne, akkor sem jönne össze egy lakásra való összeg, a hitel feltételeit pedig nem tudja teljesíteni, általában akkor bukkanhat fel B verzióként az ingatlanszerzés egy másik, nemegyszer vitatott módja, az eltartási szerződés.

Ebben az esetben a lakásra vágyó vállalja, hogy tartási szerződés alapján gondoskodik a sokszor nehéz anyagi körülmények között élő idős ember ellátásáról az illető lakásáért cserébe. A megállapodásban mindkét fél oldalán lehet rizikó, hiszen olykor felmerülhetnek aránytalanságok, ha az ingatlan értékét végül meghaladja az ellátás terhe, vagy az eltartott úgy érzi, nem megfelelően bánnak vele. Íme, a legnagyobb bizonytalanságok az eltartási szerződéssel kapcsolatban.

Megtévesztett idősek?

A leggyakoribb vád az efféle szerződéseket illetően, hogy a lakásra várók kihasználják az idős, sokszor beteg tulajdonos kiszolgáltatottságát, hogy lecsapjanak az ingatlanára. Igaz, hogy nagy körültekintést igényel a rászorulók részéről a megállapodás, hiszen nem kevés kockázatot jelent egy idegenre bízni az életüket, a közhiedelemmel ellentétben viszont nem feltétlenül csak a - rosszhiszemű - haszonszerzés motiválhatja az eltartót.

A magányos időseknek nagy segítséget jelenthet, hogy valaki biztosítja a megélhetésüket egészen életük végéig, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a rezsi kifizetésén túl maradna elég forrás a gyógyszerek vagy az orvosi ellátás biztosítására. Ha az eltartott bebizonyítja, hogy nem az ígéretnek megfelelően látták el, és a szerződés az ő megtévesztésére készült, akkor a bíróság felbonthatja azt anélkül, hogy a már kifizetett összeg visszajárna az eltartónak.

Lakás havi fixért cserébe?

A tartási kötelezettség nem összekeverendő az életjáradékkal: ugyan hasonló a kettő, ám előbbinél az egyik fél felelősséget vállal a másik eltartásáért, míg az életjáradék egy meghatározott pénzösszeg rendszeres megfizetését jelenti.

Az eltartási szerződésnél meghatározó a személyes jelleg, vagyis a szerződő fél nem ruházhatja át senkire a kötelezettséget, ami a gondozásra, a gyógyításra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed. Így az eltartónak biztosítania kell az élelmezést, fűtést, világítást, szükség szerint az ápolást, orvosi kezeléseket, vagyis az eltartott idős ember megfelelő életminőségét. Figyelembe kell venni az eltartott szükségleteit és az ingatlan értékét is az aránytalanságok elkerülése miatt: ha bármelyik félben felmerül, hogy nem a megegyezés szerint történnek a dolgok, bírósághoz fordulhat, ahol vagy életjáradéki szerződéssé módosítják, vagy megszüntetik az eredeti dokumentumot.

Az eltartó eladhatja az ingatlant?

A szerződés megkötésével egyidejűleg általában megtörténik az ingatlan tulajdonjogának átruházása is, ami egyfajta biztosíték lehet a kötelezett felé, aki így az eltartott halála esetén akkor is megkapja a lakást, ha egyébként vannak más örökösök. Ilyenkor viszont az idős eltartott szempontjait is figyelembe kell venni, vagyis az ingatlan-nyilvántartásba érdemes bejegyezni a tartási jogot, és akár a haszonélvezeti jogot is, hogy az eltartott biztonságban érezhesse magát, és legyenek jogi fegyverei, a tartási kötelezettség elmulasztása esetén is.

Annak kivédésére pedig, hogy az eltartó még az idős eltartott halála előtt eladja a lakást, a tartási joggal együtt elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Mi történik túl korai halál esetén?

A joggyakorlat gyakran szerencseszerződésnek nevezi az eltartási dokumentumot, mivel az az eltartott haláláig áll fenn, ami pedig kiszámíthatatlan. Előfordulhat, hogy az eltartott a szerződés megkötése után rövid időn belül meghal, így a kötelezett a lakás értékének csak töredékét fordítja a gondozásra, és az is megeshet, hogy a gondozás kitolódik, és a ráfordítás jócskán meghaladja az ingatlan értékét.

A szerződés viszont azonnal semmis lesz, ha kiderül, hogy az idős eltartott gyógyíthatatlan betegségben szenved, az eltartó pedig ennek tudatában arra játszik, hogy a tartást csak rövid ideig kell szolgáltatnia. Ha nem így akarsz lakást szerezni, akár pályázhatsz is egyre. Kattints ide a részletekért!

Te kötnél eltartási szerződést?

Ezt is szeretjük