Súly alapján válassz citromot: ez eldönti, mennyire jó minőségű
Minél könnyebb egy citrom, annál jobb? Vagy nehezebbet érdemes választani? Fontos, hogy kézbe vedd, és megbecsüld, ha kiváló minőségűt szeretnél.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ez a világ legtermészetesebb kollagénes fátyolmaszkja: készen kapod a tojáshéjból »

Így fond be a hajad idén: 3 trend, ami nagyon erős lesz tavasszal »

2 mozgásforma, ami nemcsak fogyaszt, hanem fiatalít is »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A citrom hatékonyságát senki nem vonja kétségbe. Jó, ha van a háznál, mert antioxidánsként az egyik legerősebb immunrendszer-támogató, a konyhában az ízét és aromáját használják a háziasszonyok,  a háztartásban pedig remek hasznát lehet venni takarításnál is.

Az élénksárga mediterrán gyümölcs még mindig nem az olcsó kategóriába tartozik, ezért jó lenne belőle minél jobb minőséget vásárolni. De hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a legjobb választás?

Milyen a jó citrom?

A citromnál az a lényeg, hogy minél lédúsabb legyen, de még ne túl érett. A héja lehetőség szerint legyen bio, ha főzésre vagy sütésre szeretnéd használni, ha ugyanis nem az, számolni kell a lemoshatatlan vegyszermaradványokkal. Ne legyen fonnyadt és fakó sem, mert az általában elvékonyodott héjréteget jelent, és reszelésre sem alkalmas. Ha nem fényes a citrom héja, valószínűleg régóta tárolják már, és veszített a nedvességtartalmából, ezzel együtt a beltartalmából, vitaminjaiból és ásványi anyagaiból is.  

Erre figyelj vásárláskor!

Ha a méretéhez képest súlyosnak érzed a citromot, az jó jel, mert masszív és lédús gyümölcsöt jelent, amelyből sok értékes lé és rost kinyerhető. Az esztétikailag hibátlan, lakkszerűen csillogó déligyümölcs legtöbbször a hosszú szállítási idő miatti viaszos kezelés eredménye, és nem kizárólag a minőségé. Érdemes a citromot vásárláskor enyhén megnyomkodni, mert a túl kemény gyümölcs valószínűleg éretlen, és az összetapadt rostok miatt nem eléggé lédús. Ha sötétebb okkersárga árnyalatú a citrom, és puhának érzed, akkor a túlérés vagy rothadás határán van. Ez a fajta a citromprésben is csak szétfoszlik, és nem sok hasznát veszed.

Az illata finom ízt sejtet

A génkezelt és túltenyésztett citromnak szinte nem is érezni az illatát. Ha beleszagolsz a kezedben lévő gyümölcsbe, és az illata annyira illóolajszerűen fűszeres, hogy becsukott szemmel a mediterrán olasz citromligetek fűszeres hangulatát idézi, akkor az aromájában és a zamatában sem fogsz csalódni. Halványsárga, zöldes árnyalatú citromot ne vásárolj, és narancsszínbe fordulót se, mert az első még nem érett, a második meg már túlérett állapotban van. 

Blog.hu ajánló