Súly alapján válassz citromot: ez eldönti, mennyire jó minőségű

Minél könnyebb egy citrom, annál jobb? Vagy nehezebbet érdemes választani? Fontos, hogy kézbe vedd, és megbecsüld, ha kiváló minőségűt szeretnél.

Súly alapján válassz citromot: ez eldönti, mennyire jó minőségű
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A citrom hatékonyságát senki nem vonja kétségbe. Jó, ha van a háznál, mert antioxidánsként az egyik legerősebb immunrendszer-támogató, a konyhában az ízét és aromáját használják a háziasszonyok,  a háztartásban pedig remek hasznát lehet venni takarításnál is.

Az élénksárga mediterrán gyümölcs még mindig nem az olcsó kategóriába tartozik, ezért jó lenne belőle minél jobb minőséget vásárolni. De hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a legjobb választás?

Milyen a jó citrom?

A citromnál az a lényeg, hogy minél lédúsabb legyen, de még ne túl érett. A héja lehetőség szerint legyen bio, ha főzésre vagy sütésre szeretnéd használni, ha ugyanis nem az, számolni kell a lemoshatatlan vegyszermaradványokkal. Ne legyen fonnyadt és fakó sem, mert az általában elvékonyodott héjréteget jelent, és reszelésre sem alkalmas. Ha nem fényes a citrom héja, valószínűleg régóta tárolják már, és veszített a nedvességtartalmából, ezzel együtt a beltartalmából, vitaminjaiból és ásványi anyagaiból is.  

Erre figyelj vásárláskor!

Ha a méretéhez képest súlyosnak érzed a citromot, az jó jel, mert masszív és lédús gyümölcsöt jelent, amelyből sok értékes lé és rost kinyerhető. Az esztétikailag hibátlan, lakkszerűen csillogó déligyümölcs legtöbbször a hosszú szállítási idő miatti viaszos kezelés eredménye, és nem kizárólag a minőségé. Érdemes a citromot vásárláskor enyhén megnyomkodni, mert a túl kemény gyümölcs valószínűleg éretlen, és az összetapadt rostok miatt nem eléggé lédús. Ha sötétebb okkersárga árnyalatú a citrom, és puhának érzed, akkor a túlérés vagy rothadás határán van. Ez a fajta a citromprésben is csak szétfoszlik, és nem sok hasznát veszed.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az illata finom ízt sejtet

A génkezelt és túltenyésztett citromnak szinte nem is érezni az illatát. Ha beleszagolsz a kezedben lévő gyümölcsbe, és az illata annyira illóolajszerűen fűszeres, hogy becsukott szemmel a mediterrán olasz citromligetek fűszeres hangulatát idézi, akkor az aromájában és a zamatában sem fogsz csalódni. Halványsárga, zöldes árnyalatú citromot ne vásárolj, és narancsszínbe fordulót se, mert az első még nem érett, a második meg már túlérett állapotban van. 

Ezt is szeretjük