Így tedd vízhatlanná a cipődet: a legjobb módszerek!
Ősszel és télen komoly problémát jelenthet a folyton átnedvesedő, beázó cipő. Így orvosold!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy vannak olyan cipők, melyek nem túl minőségiek, és egyáltalán nem bírják a nedvességet, idővel, nem utolsósorban pedig a megfelelő ápolás hiányában egy komolyabb és drágább lábbeli is veszít ellenálló-képességéből.

A cipő átnedvesedése, esetleg beázása pedig nemcsak apró kellemetlenség, de hűvösebb időben egy megfázással összefüggő megbetegedésnek is kiindulópontja lehet. Mindezek miatt fontos, hogy gondoskodj őszi-téli cipőid ápolásáról, impregnálásról, egy jó és meleg lábbeliben a hideg évszakok is elviselhetőbbé válnak.

A vízhatlanság mértéke idővel csökken

A cipőgyártás során egy jó minőségű cipőt igyekeznek minél inkább vízhatlanná tenni, amire több módszer is létezik. Van, hogy a rostok közeit töltik ki olyan vízhatlanító anyagokkal, mint a viaszok vagy a zsírok, más esetben víztaszító anyagokkal kezelik a felületet, vagy épp olyan anyagokat használnak, melyek víz hatására megduzzadnak, így töltve ki a rostok közötti helyet.

Idővel azonban ezen anyagok hatása csökken, így, míg kezdetben esőben sem volt probléma a cipővel, később egyre kevésbé lehet ellenálló a vízcseppekkel és pocsolyákkal vagy éppen az olvadó hóval szemben.

A hatásfok csökkenését azonban késleltetheted, ha a megfelelő ápolás révén nem engeded, hogy szennyeződések mélyebben is a cipő anyagába szívódjanak, emellett különféle szerek is léteznek, melyek erősíthetik vagy helyettesíthetik a készítés során alkalmazott vízhatlanító, impregnáló módszereket.

Az impregnálás első lépése az ápolás

Egy új lábbeli még mentes a szennyeződésektől, így azon minden készítmény jobban hat, célszerű ezért már az első használat előtt megtenni a megfelelő lépéseket. Használhatsz olyan krémeket, spray-ket, melyek kifejezetten vízhatlanításra valók - az egyes cipők anyagához illeszkedve -, a jobb cipőápoló készítmények hatóanyagai azonban több funkcióval is rendelkeznek, ápolásra és impregnálásra egyaránt alkalmasak. Érdemes olyat választani, amely például méhviaszt, paraffint, keményebb viaszokat vagy éppen szilikont tartalmaz, ezek ugyanis remek vízlepergető hatással rendelkeznek.

Ha már nem új a cipő, nagyon fontos, hogy az ápolás és impregnálás előtt alaposan megtisztítsd, ha ugyanis szennyeződések találhatók rajta, a készítmény nem hat majd úgy. A tisztítás előtt fontos, hogy hagyd megszáradni a cipőt, ha ugyanis nedves, a szennyeződéseket beledörzsölheted a cipő felületének felső rétegébe.

Kinek a dolga a házimunka?

Vannak, akik szerint illik közösen végezni, míg mások szerint még mindig a nő dolga. Megkérdeztük az utca emberét: nézd meg a videót!

Így vízhatlanítsd a cipőt!

Miután ronggyal, kefével letisztítottad a sarat, piszkot, vékony és egyenletes rétegben kend fel az impregnáló anyagot - illetve, ha spray-t használsz, körülbelül tízcentis távolságból fújd be a cipőt. Ügyelj rá, hogy mindenhova jusson, a varrásokra és a nehezebben elérhető részekre is. A cipőfűzőt vedd ki erre az időre. A folyamat végeztével tedd a cipőt száraz, szobahőmérsékletű helyre, és hagyd teljesen megszáradni kívülről is, mielőtt felveszed.

Házi szerekkel is próbálkozhatsz

Ha a bolti termékek helyett házi változatot alkalmaznál, erre is van lehetőséged. Gyors, de kevésbé tartós megoldás, ha ricinusolajjal kened át a cipőt, ha azonban van időd, a következő recepteket is kipróbálhatod.

Hatékony ápolószert készíthetsz, ha két adag méhviaszt és egy adag zsiradékot összefőzöl, de kifejezetten bőrcipőkhöz is készíthetsz vízhatlanító szert, ha lereszelsz nyolc dekagramm sárga, valamint három dekagramm fehér méhviaszt, melyeket összeöntesz, és felmelegítesz, például gőz fölött. A tűzről levéve az edényt, óvatosan keverj mindehhez hat deciliter terpentint is - utóbbit csak így add hozzá, mivel gyúlékony anyagról van szó. Mindezt dolgozd össze három dekagramm összetört, hat deciliter vízben felolvasztott szappannal, és kész is a házi cipőkrém.

Ezt is szeretjük