Ez lesz Budapest legolcsóbb háza? Csak havi 1000 forint a fűtés
Olyan százlakásos bérház épül Budapesten, ahol minimálisra csökkentik a rezsiköltségeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évi 15 ezer forintból, vagyis alig több mint havi 1000 forintból lehet majd fűteni egy 50 négyzetméteres átlagos lakást abban a budapesti, XIII. kerületi, százlakásos passzívházban, melynek alapkövét június végén rakták le.

Az MTI információi szerint a beruházás költsége 2,2 milliárd forint lesz, amit az önkormányzat maga finanszíroz, a teljes alapterület pedig 12,5 ezer négyzetméter, melynek fele jut a lakásokra.

Jövő nyáron költözhetnek be a lakók

A kerületi önkormányzat 2002-ben adta át az első bérházát, eddig 500 új bérlakás épült meg, 8 milliárd forintból. Ebből 1,1 milliárd forint volt a pályázaton nyert támogatás - ismertette az adatokat a polgármester.

A passzívházbeli lakások lakbéréről ősszel dönt a képviselő testület, és akkor határozza meg a bérbeadás egyéb feltételeit is. Az első lakók jövő nyár elején költözhetnek.

Ritka az ekkora passzívház

A passzívház lényege az, hogy egy jó hőszigetelésű burok veszi körbe, mely nem engedi a hőt se be, se ki, cserébe viszont géppel kell szellőztetni.

A fűtéshez szükséges kevés energiát ebben az épületben talajszondás hőszivattyúval állítják elő, vagyis a föld hőjével fűtenek.

- Eddig Magyarországon a legnagyobb passzívház egy hatlakásos társasház volt - mondta Nagy Csaba, az épületet tervező Archikon Kft. vezető tervezője.
- Európában is ritka az ekkora passzívház - tette hozzá.

Minősített épület lesz

A Jász-Fáy-Zsinór és Reitter Ferenc utcák által határolt területen épülő ház lakásai három tömbben helyezkednek el, 40, 50 és 60 négyzetméteres alapterülettel. A zöld udvar alatt lesz a mélygarázs.

Így spórolhatsz a rezsin

Nem kell passzívházban élni ahhoz, hogy csökkenthesd a rezsiköltségeidet. Nézd meg a videót, arra kapsz ötleteket, hogyan mérsékelheted a villanyszámla összegét.

Az elkészült házat a Darmstadt Passivhaus Institut minősíti majd. A minősítés elnyerésének egyik kritériuma az, hogy a fűtési hőigény nem lehet több, mint 15 kilowatt négyzetméterenként és évente. Ez másfél köbméter földgáz energiatartamának felel meg.

Ezt is szeretjük