Az 5 legfontosabb változás a hitelekkel kapcsolatban
A jövőben az eddigieknél is nehezebb dolgod lesz, ha deviza alapú hitelt vennél fel. Ismerd meg a legfontosabb változásokat, és készülj fel időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak az igénylők, de sokszor a bankok sem mérték fel kellően korábban a hitelfelvétellel járó kockázatokat, amikor elbírálták a kölcsönért folyamodó ügyfelek kérelmeit.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy háztartások ezrei kerülnek padlóra az ugrásszerűen megnövekedett törlesztőrészletek miatt, jelentősen szigorítanák a hiteligénylés feltételrendszerét.

Kedvezőbb kamatok, törlesztőrészletek - a múlt

A devizahitelek negatívuma az árfolyamkockázat, így nem lehetett előre tudni, hogy az árfolyam-változások mikor idézik elő a törlesztőrészletek ugrásszerű emelkedését. Amíg ez nem következett be, addig - köszönhetően az alapesetben kedvező konstrukciónak számító devizahiteleknek - kedvezőbb kamatokkal, fizethetőbb részletekkel lehetett magas hitelhez jutni - mondta állandó hitelszakértőnk, Gróf Anna Mária, aki a nehézségektől eltekintve szükségszerűnek tartja a szigorításokat.
 
- Bár a gazdasági helyzet stabilizálódni látszik, nem biztos, hogy valakinek még három év múlva is biztos jövedelme lesz. A tervezett intézkedések a hitelfelvevők és a bankok biztonságát egyaránt célozzák, ami hosszabb távon valóban kifizetődő lehet - véli a szakértő.

Devizahitelt csak korlátozott mértékben

A jövőben tehát kevesebb kockázattal, viszont a mostaninál is keményebb feltételekkel lehetne devizahitelhez jutni, ha érvénybe lépne a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András által kezdeményezett szabályozás. A tervek szerint - a törlesztőrészlet és a jövedelem arányát figyelembe véve - csak akkora összegű hitelt igényelhetsz majd, amelyet hosszabb távon is garantáltan képes leszel fizetni.

A szigorítások a felvehető hitel mértékét is korlátoznák a deviza alapú konstrukciók esetében. Ha például egy jelzálog alapú kölcsönt szeretnél felvenni, akkor - a tervezett szigorítások értelmében - a forint alapú hiteleknél az ingatlan piaci értékének 70%-a lenne a hitel felső határa. Ugyanez az érték egy devizahitel esetében a megterhelni kívánt ingatlan piaci értékének 54%-a lenne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 millió forint értékű lakás vagy ház vásárlása esetén legjobb esetben is csak 5,4 millió forint összegű kölcsönre számíthatsz.

Keményebb ellenőrzések, szigorodó szabályok

A szigorítások a hitel elbírálásának módját is jelentős mértékben érintik. A jövőben hitelfelvételkor alaposabb és többszöri ellenőrzésre számíthatnak az igénylők a kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumok és igazolások valódiságát illetően.

Szigorodhat továbbá az értékbecslés folyamata is, ami egyáltalán nem jó hír amellett, hogy az ingatlan terhelhetőségét is korlátozzák. Szintén rossz hír, hogy a fenti okok következtében az ügyintézés - már most sem túl rövid - időtartama is nőhet.

Minimálbérrel nagyon nehéz lesz

A hitelkérelemnél nagyon fontos szempont lenne, hogy a kölcsönt igénylők rendszeres havi jövedelemmel rendelkezzenek. Nem mindegy az sem, hogy ha van is rendszeres jövedelmed, akkor az mekkora.
Már most sincsenek könnyű helyzetben, de a szigorítások életbe lépésével még nehezebb dolga lenne a minimálbér mértékével megegyező jövedelműeknek.

Több bank már most is csak adóstárssal, illetve az ingatlan kevesebb hitelbiztosítéki százalékáig ad kölcsönt minimálbérre bejelentett ügyfeleinek. Néhány pénzintézetnél azonban még van remény arra, hogy alacsony jövedelem mellett is kölcsönhöz juss. Ha nyilatkozol arról, hogy több mint három hónapja rendszeresen érkezik a minimálbért meghaladó összeg a folyószámládra, akkor néhány banknál egyelőre nincs akadálya a hitelfelvételnek.

Érdemes azonban időben cselekedned, hiszen ha az említett szabályozások életbe lépnek, akkor nagy valószínűséggel ezek a kapuk is bezáródnak.

Rövidül a futamidő, nő a törlesztőrészlet
A tervek szerint jelentősen rövidülne az autó vásárlására felvett kölcsönök visszafizetésének határideje. Sokan a lehető leghosszabb futamidővel igényelték autóvásárlás céljából felvett hitelüket, ez azonban jelentősen növelte a kockázatot. Ha életbe lépnek a módosítások, akkor ezentúl maximum ötéves futamidővel igényelhetnél kölcsönt, ha egy új vagy használt kocsit szeretnél venni.
Ezt is szeretjük