Így kaphatsz hitelt, ha BAR-listán vagy

Nem kell hatalmas vagyonnal tartoznod ahhoz, hogy rossz adósnak minősülj. De hogyan érheted el, hogy végre kölcsönt is adjanak?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó akár lakáshitelről, akár kisebb összegű személyi kölcsönről, manapság igen komoly feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik a bankoktól várják anyagi helyzetük javulását. Bár utóbbiak a szigorítások ellenére is igyekeznek kínálatukat a jelenlegi gazdasági helyzethez igazítani - hiszen nekik sem érdekük, hogy ügyfélkörük a minimálisra szűküljön -, csak kevesen minősülnek ma hitelképesnek.

Így aztán azok, akik ráadásul még hivatalosan is rossz adósnak minősülnek, nevezetesen szerepelnek a bankok közötti hitelinformációs rendszerben, régi nevén a BAR-listán, nem ritkán esélytelennek látják azt, hogy a közeljövőben bármit is kölcsönből finanszírozhassanak.

A helyzet valóban nem jó, ám korántsem reménytelen. A következőkben megtudhatod, milyen lehetőségeid vannak, és mit tehetsz azért, hogy ismét hitelhez juthass.
 

Minél előbb rendezd a tartozásod!

A bankok két kategóriába sorolják a BAR-listán szereplő ügyfeleiket: az aktív adóslistások azok, akik még fennálló tartozással rendelkeznek, a passzív listások pedig azok az ügyfelek, akik már kifizették a tartozásukat, adataikat azonban még őrzi a rendszer - a szabályok szerint ennek időtartama öt év.

Ahhoz, hogy esélyed legyen rendezni az anyagi helyzetedet, és ismét hitelképessé válj, az elsődleges feladatod, hogy passzív státuszba kerülj. Az utóbbi körbe tartozóknak ugyanis nagyobb a mozgásterük: hitelt is könnyebben kapnak, bár tény, hogy ezek drágábbak, mint a reklámokban szereplő kedvező konstrukciók, és a kölcsön igénylésének elbírálása is személyre szabottan történik.

Futamidő-meghosszabbítással, hitelkiváltással

Ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra rendezhesd a tartozásaidat, a pénzintézetek gyakran lehetőséget adnak arra, hogy meghosszabbíttasd a kölcsön futamidejét - csökkentve ezzel a havonta fizetendő törlesztőrészletek összegét -, vagy egyetlen hitellel váltsd ki a különböző, lejárt kölcsönöket.

A hitelkiváltás akkor is segítség lehet, ha a fennálló tartozás mellé szeretnél újabb kölcsönt, de egyik bank sem hajlandó a meglévő mellett hitelezni: elképzelhető, hogy új hitelként nagyobb összeget is igényelhetsz, melyből nem csak a régi tartozás rendezésére telik, de további kiadásokra is.

Kérd hozzátartozód segítségét!
Bizonyos bankok csak akkor utasítják el a hitelkérelmet, ha a hitelt felvevő maga szerepel a BAR-listán. Ennek előnye, hogy, ha te nem is, a férjed vagy az élettársad, esetleg a szüleid még igényelhetnek kölcsönt.

Jelzálog alapon, pénzügyi szervezetektől

A nagyobb kereskedelmi bankok csak ritkán, egyedi elbírálás alapján folyósítanak kölcsönt az adóslistán szereplőknek, és általában csak kivételes esetekben.

Ilyen, ha kisebb összegű kölcsön miatt került fel valaki a BAR-listára, esetleg kezese volt annak, aki nem fizetett. Ezek a hitelek azonban a legdrágábbak, és általában jelzálog alapon érhetők el.

Szintén jelzálog mellett, ám némiképp kedvezőbb feltételekkel nyújtanak kölcsönt az olyan pénzügyi szervezetek, melyek hitelügyintézőkön keresztül érhetők el, de fiókkal nem rendelkeznek. Bár ezek között is találni olyat, mellyel tanácsos vigyáznod, jó részük biztonságosan működik, ráadásul hazai terepen, a hazai jog szerint szerződhetsz velük.

Osztrák hitelközvetítőkkel

Egyre népszerűbbek a BAR-listán szereplők körében azok az osztrák pénzintézetek, melyek közvetítők által keresik ügyfeleiket hazánkban, és utóbbiak segítségével készíttetik elő a hitel felvételét. Ezek a hitelek szintén jelzálogalapon érhetők el, igénylésükhöz forgalomképes, megfelelő minőségű ingatlan szükséges. Az igénylő rendszeres havi jövedelme kevesebbet nyom a latba, sokkal inkább a vagyoni helyzete számít.
Kisebb összeg esetén lehetőség van a szerződés hazai terepen történő megkötésére, ha azonban nagyobb összegre van szükséged, általában Ausztriába kell utaznod ehhez. Az osztrák hitel euró alapon működik, futamideje általában 10-15 év, és az esetek többségében szabadon felhasználható akár lakásvásárlásra, akár más célra.

Személyi hitelek - jelzálog alapon

Sok bank kínál személyi hitelt az adóslistán szereplőknek, ezek többsége azonban csak jelzálog mellett érhető el.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ritkán előfordul, hogy ingatlan vagy ingó vagyon bevonása nélkül is kaphat BAR-listás hitelt, ez azonban rendszerint az adott bankon múlik, és minden esetben egyedi elbírálás alapján történik.

Ezt is szeretjük