Mit csináljunk suli után? Így vezesd le az első iskolai hetek okozta feszültséget! (x)
Iskolakezdés egyszerűen, hatékonyan a szakértő tippjeivel.

Cover foto Auchan szabadido eltoltese
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iskolakezdés nem éppen zökkenőmentes időszak a családok életében: fenekestül felborul a családi napirend, indul a suli, kezdődnek a különórák. Az első őszi hónap persze inkább az átállás időszaka, ilyenkor kifejezetten ajánlott változatos levezető programokkal oldani az új, feszített tempó okozta feszültséget. 

Szeptemberben szerencsére még sok a napsütés, bőven lehet családi programot szervezni a szabadban, és rossz idő esetén is bármikor könnyen találhatunk kreatív kézműves programokat. Tippek az Auchan és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete jóvoltából.

Mozgás és játék, mindennap 

A tanévkezdés minden gyerek számára megterhelő, még ha izgatottan várják is a tanítást. Fontos, hogy lehetőség szerint mindennap engedjük őket egy-két órát mozogni, játszani iskola után, hogy levezethessék az iskolapadban ülés fáradalmait. 

Érdemes kihasználni az első, melegebb szeptemberi hetek nyújtotta szabadtéri lehetőségeket, de később sem szabad megfeledkezni a rendszeres kinti mozgásról. Testvérek esetében ezek a délutánok kiválóan alkalmasak a gyerekek közötti kapcsolatot elmélyítő és az együttműködést fejlesztő közös játékra, miközben mi is relaxálhatunk egy kicsit. 

Irány kirándulni!

Az egyik legszebb évszak küszöbén ideje felkapni a hátizsákot, és kirándulásra invitálni a családot. A rendelkezésre álló időtől függően mehetünk a közelbe, vagy akár más települések kirándulóhelyeit is felkereshetjük. 

Nyugalmat keresőknek erdei kisvasút, kastélyok és várak látogatása vagy a hajókirándulás ajánlott, míg a bevállalósabbak barlang- és hegyi túrákat, valamint vízi sportokat is választhatnak. A lényeg, hogy a család együtt, csapatként élje meg az őszi kirándulás kalandjait. Ha csak pár óránk van, vegyük elő a biciklit, görkorcsolyát, vagy csak sétáljunk egy nagyot a környéken, és mozogjuk le a feszültséget. 

Könnyebb a dolgunk, ha tagjai vagyunk egy klubnak, egyesületnek. Az ilyen civil közösségek gyakran szerveznek programokat. Figyeljük, milyen programokat ajánlanak, hiszen így ismerős, baráti körben tudjuk eltölteni a szabadidőnket, aminél nem is kell jobb gyógyír a gyermekben felgyűlt feszültségek oldására, és bizony, nekünk, szülőknek is jót tesz. 

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagjai például rendszeresen szerveznek helyben és régiónként is programokat, de épp most készülnek Őszi Találkozójukra Tatán, az Öreg-tó mellett - a programról bővebben a www.noe.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők -, ahol több ezer nagycsaládos tölti ilyenkor együtt szabadidejét, és beszéli meg az élet dolgait, például azt, hogy ki mit tesz az iskolakezdés okozta feszültségek enyhítéséért.

Színház, mozi, vendégség

Ha semmiképp sem kedvez az időjárás a kinti elfoglaltságnak, nem árt rafináltnak lenni, és ötleteket gyűjteni, miután elaludtak a gyerekek. Szerencsére ma már nem kell órákig kutatni a neten, hiszen egyre több színvonalas gyerekprogramot szerveznek egész évben. 

Az iskolásokkal bátran mehetünk színházba, moziba, koncertre vagy múzeumba, ősszel már számos, kifejezetten nekik meghirdetett program közül lehet válogatni. Könnyen találni szakértők által vezetett foglalkozásokat, játszóházakat is, ahol a kisebbek elmélyültebben foglalkozhatnak egy-egy érdekes témával, vagy elmerülhetnek a játékban.  

Ha ahhoz van kedvünk, a családi, illetve baráti összejövetel mindig jó program, főleg, ha hasonló korú gyerekeket, iskolatársakat hoz össze. A kicsik hamar megtalálják egymással a közös hangot, és lefoglalják egymást, így a szülők felhőtlenül beszélgethetnek. 

Ha pedig végképp nincsen kedvünk kimozdulni, a szabadidőnket otthon is tölthetjük: a bújócska, bunkerépítés vagy egy jó társasjáték klasszikus megoldás a gyerekek lefoglalására, miközben a család értékes időt tölt együtt. 

Kreatív készségfejlesztés otthon

Ha nagyon kicsúsztunk az időből, akár a konyhai feladatainkba is bevonhatjuk a kicsiket, hogy jobban haladjunk a vacsorával. Ha a főzés nem is köti le őket, a süteménysütés általában minden gyereknél beválik. 

Kreativitásunkat a konyhán túl a kézműveskedésben is kiélhetjük, akár egy üres papír és vízfesték segítségével. Az elkészült műalkotások méltó helyet foglalnak majd el a falakon vagy a hűtőszekrényen.  

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Auchan közös gyűjtőakciót szervez, melynek keretében a vásárlók írószerekkel, tanszerekkel támogathatják a nagycsaládosokat. A pluszban megvásárolt termékeket szeptember 2-ig lehet leadni az Auchan áruházak erre kijelölt pontjain, a felajánlások mellé pedig rövid üdvözlő üzenetet is mellékelhetnek az adományozók.

Ezt is szeretjük