Készíts ingyen újrahasznosítható arcmosó korongokat: bőrbarát és a környezetnek is jót teszel vele
Csak néhány régi pólóra és törölközőre van szükséged az újrahasznosítható arclemosó korong elkészítéséhez.

arclemoso-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rengeteg vattakorong, amit az ember sminklemosásra, bőrápolásra elhasznál, már éves szinten is nagy terhet ró a környezetre, pedig lenne sokkal környezetbarátabb megoldás is. Egy olyan, ami ráadásul még a szép bőrnek is jót tesz.

Arclemosó korongokat házilag is lehet készíteni, nem kell hozzá más, pusztán néhány használt törölköző, régi póló és egy varrógép, na meg minimális kézügyesség.

Újrahasznosítható arclemosó korong házilag

A házi arclemosó kendőknek és korongoknak van még egy hatalmas előnyük: kíméletesek a pénztárcához, hiszen csak egyszer kell elkészíteni őket, és utána moshatóak akár a mosógépben is. Ezzel éves szinten 5-10 ezer forintot is félre lehet tenni. A házi arclemosó két legkönnyebben elkészíthető változata a kendő és a korong.

arclemoso

A kendőhöz nincs másra szükség csak néhány régi, de jó minőségű, lehetőleg gyapjúpólóra, esetleg olyan törölközőre, amit már nem használsz, de még nem keményedett bele az örökkévalóságba.

Ezekhez akár saját arclemosót is készíthetsz, amiért még hálásabb lesz a pénztárcád, hiszen így megspórolhatod a sminklemosó vizek és az arclemosó tejek árát is. Ehhez a következőkre lesz szükséged:

  • 180 ml víz
  • 120 ml csodamogyoró-kivonat (ezt egy kicsit trükkös beszerezni, de online rá lehet bukkanni)
  • 1 EK jojoba- vagy argánolaj
  • 1 EK natúr szappan

A vizet érdemes előtte felforralni, majd hagyni kihűlni, azután összekeverni az összetevőket. A csodamogyoró vagy varázsdió egy Észak-Amerikában őshonos növény, de a kivonata már itthon is elérhető, vagy beszerezhető online boltokban. Ez a növény arról ismert, hogy jól távolítja el a zsírt a bőrről, és hatásos pattanások ellen is. Ha elkészült a keverék, érdemes egy befőttes vagy tárolóüvegbe tenni, ami zárható, és beleáztatni a kendőket, így azok azonnal használhatóak lesznek.

arclemoso-2

Egy kicsit bonyolultabb, de sokkal mutatósabb módszer, ha az ember varrja a korongokat. Ilyenkor szükség van egy kerek formára, amit a kivágásnál mintának használsz, tetszőleges gyapjúszövetre, illetve törölközőre, amit vagy a színes, külső borítás másik oldalára, vagy két borítólap közé varrsz. Ha kivágtad az egyenlő köröket, a korongokat illeszd össze, majd lassan és óvatosan varrd körbe a szegélyt cikcakköltéssel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Régi pulóver újrahasznosítása

A régi pólókból és pulóverekből sok minden készíthető, nem csak arclemosó korong. Nézd meg, milyen ötletes módon használták fel a kidobott pulcsikat mások. Akár takarónak is jók lehetnek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük