Alakítsd át a konyhabútort 3 ezer forintból: több hely, modernebb külső
Egy kis leleménnyel a régi szekrényt is praktikussá és dekoratívvá teheted, és még spórolnod sem kell hozzá.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha a lakás egyik sarkalatos pontja: méretében sokszor az egyik legkisebb helyiség, mégis többnyire számos funkciót el kell látnia.

Hogy milyen kényelmesen tudsz főzni, illetve mennyire szívesen tartózkodsz a konyhában, azt a konyhabútor állapota nagyban befolyásolja.

Az egész berendezést lecserélni drága mulatság lenne, de néhány, pár ezer forintos trükkel kiküszöbölheted a szűkös vagy divatjamúlt berendezés hiányosságait.

Egy csipet játékosság

A fotókon mutatós, de hideg, élhetetlen terek helyett egyre több lakberendező fordul az elegáns, stílusos, mégis játékos, életteli enteriőrök felé, és a lakberendezési magazinokban egyre több olyan képet látni, ahol az ízlésesen berendezett helyiséget egy apró fricskával tette barátságosabbá és emberközelibbé a szakember.

Ha van lehetőséged arra, hogy mindent rendszerezetten, mutatós rendben tarts a konyhában, az összhatást mégis unalmasnak és ingerszegénynek találod, vegyél néhány igazán egyedi gombot a konyhabútorra az egyszerű fogantyúk helyett.

Nem is kell az összeset lecserélned, néhány központi felszínen elhelyezett elem is teljesen megváltoztatja a hangulatot.

Válassz olyan gombot, ami kifejezi az egyéniségedet, így a konyha hangulata nem fog elvérezni a funkció asztalán - ha valaki belép ide, azonnal tudni fogja, hogy ezt a teret bizony hús-vér emberek használják, akiknek saját egyéniségük van.

A Butlersben most 790 forintért válogathatsz az igazán különleges kallantyúk között, de te magad is készíthetsz szekrénygombot régi bizsuból, csomagolópapírból vagy akár egy fotóból is.

Színezd újra!

Vagyunk egy páran, akiknek a szeme könnybe lábad a gyönyörűségtől, amikor az áruházakban kiállított, fényes felületű, mélylila, meggypiros vagy éppen napsárga konyhabútorokra nézünk, és ilyenkor fokozott gyűlöletet érzünk az otthoni piszkosfehér vagy linóleumhatású szekrényünk iránt.

Persze, az ilyen dekoratív konyhabútorok ára a csillagos égig szökhet, holott nem sokkal tudnak többet, mint a te régi szekrényed. Valószínűleg ugyanolyan farostlemezből készültek, pusztán annyi történt, hogy a gyárban kaptak egy csillogó, színes réteget, ami többnyire valamilyen magas fényű fólia. Ha a te bútorod nem részesült ebben a kiváltságban, azt utólag egy tekercs öntapadós tapétával könnyen pótolhatod, alig néhány ezer forint befektetésével. Egyszerűen emeld le az ajtókat, csavarozd le a kilincseket, majd vágd méretre és simítsd a bútorlapra a tapétát. Ezután szereld vissza a fogantyúkat és tedd vissza az ajtókat.

A vízálló, öntapadós tapéták könnyen kezelhetők, és szinte mindenféle színben elérhetők. Ha elég bátor vagy, néhány lapot mintás anyaggal is bevonhatsz, így az eredmény még izgalmasabb lesz.

Rend a lelke...

Ha a külsővel már elégedett vagy, fordíts figyelmet a konyhabútor belsejére is, hogy ha a dekoratív ajtókat kinyitod, ne ömöljenek ki a lábasok és a serpenyők. Egy aprócska konyhába szorított aprócska szekrény méretét ugyan nem tudod megnövelni, de ha okosan használod ki a helyet, máris több eszköznek lesz megfelelő helye.

Ésszerű megoldás, ha kihasználod a falon lévő szabad felületet, de ha nem szeretnéd, hogy a kések és szeletelők szem előtt legyenek, ragassz mágnescsíkot a szekrényajtó belsejére, majd egyszerűen dobáld erre a laposabb fémeszközöket. Hogy biztosabb legyen a tartás, két csíkot is ragaszthatsz néhány centivel egymás alá. Az öntapadós, méretre vágható mágnescsíkot például hobbiboltokban pár száz forintért beszerezheted.

Műanyagáruházakban vagy lakberendezési boltokban pár száz forintért is kaphatsz evőeszköztartót, amit a fiókba téve átláthatóvá teheted az itt tárolt eszközöket, és helyet is nyerhetsz, hiszen a kanalak kevesebb helyet foglalnak katonás rendben, mint ömlesztve.

A magas lábasoknak helyre van szüksége, és az egymásba helyezhető tányérok is jobban elférnek, ha sok hely van a két polc között, de nem kell minden bútorlap között 40 centis helyet hagyni. Ha az apróságok, fűszerek, kiegészítők tárolásával van gondod, vágass egy asztalossal egy egyszerű bútorlapot, fúrj tartókat a szekrénybe két polc közé, és fektesd rá a lapot. Máris további tárolófelületet nyertél, minimális anyagköltség ellenében.

Ezt is szeretjük