A legveszélyesebb hétköznapi tisztítószerek, melyektől felrobbanhat a fürdőszobád
Bizonyos közkedvelt vegyszerek komoly veszélyforrást jelenthetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy modern háztartásban a mindennapi tárgyak között szép számmal akadnak olyan kémiai anyagok, melyek akár komoly veszélyforrások is lehetnek.

Az teljesen egyértelmű, hogy a tisztítószereket olyan helyen kell tartani, ahol a kisgyerek vagy háziállat nem férhet hozzájuk, de néhány vegyszer - legyen az egy vízkőoldó, egy doboz festék vagy akár egy hajlakk - használat közben, sőt, akár a szekrényben állva is kockázatot jelenthet.

Potenciális robbanószerek

A robbanás tulajdonképpen egy rendkívül gyors égési folyamat.

Amióta az aeroszolos kiszerelést feltalálták, a háztartásokban található potenciális robbanószerek száma is megugrott, a különböző spray-k ugyanis, ha nem kellő körültekintéssel használod vagy tárolod őket, kisebb vagy nagyobb robbanást okozhatnak - ennek mértékét befolyásolják a termék jellemzői, a hőmérséklet, a robbanást kiváltó hőforrás vagy a más termékekkel való érintkezés.

A különböző légfrissítőket, hajlakkokat, szélvédőtisztítókat és szórófejes festékeket, vagy bármi más olyan anyagot, ami aeroszolos dobozban van, tartsd fénytől és hőforrástól távol, a kiürült palackokat pedig ne tárold fölöslegesen a lakásban, hiszen rázkódás, ütögetés vagy hő hatására még ezek is robbanhatnak.

A robbanásveszélyt piktogrammal és (E) kóddal jelölik a csomagoláson.

A fürdőszobában érdemes különösen elővigyázatosnak lenned, itt ugyanis általában magasabb a hőmérséklet, és a helyiség méretéből adódóan nagyobb a valószínűsége annak, hogy közel van a radiátor és más hőforrás - hősugárzó, hajsütővas, hajszárító. A robbanás bekövetkezéséhez pedig már 50 fokos hőmérséklet is elegendő.

Bizonyos szerek, amelyeket jellemzően szintén a fürdőszobában tartasz, megsokszorozhatják egy esetleges robbanás erejét. Ezek elsősorban az erősen gyúlékony vagy extrém gyúlékony anyagok, melyeket (F) vagy (F+) jelzéssel látnak el, de a különböző oxidálószerek is felgyorsíthatják az égést - ezek többnyire fehérítő vagy fertőtlenítő készítmények lehetnek, és (O) jelölést kapnak. Még ha biztos is vagy benne, hogy körültekintően bánsz az aeroszolos termékekkel, akkor se tartsd őket az (O), (F) vagy (F+) jelzéssel ellátott termékekkel egy szekrényben.

Mérgezőek is lehetnek

Gumikesztyű használatával elkerülheted, hogy a fertőtlenítők, oldószerek, festékek, folttisztítók és más toxikus, illetve korrozív szerek hozzáérjenek a bőrödhöz, és kárt tegyenek az élő szövetekben. A használatuk utáni alapos kéz- és arcmosással szintén minimalizálhatod a káros hatásokat, de nő a veszély, ha ezeket az anyagokat aeroszolos kiszerelésben használod.

Ilyenkor ugyanis nemcsak a már fent leírt potenciális robbanószerré válnak, de használat közben a levegőbe is nagyobb mértékben kerülnek bele, így könnyen belélegezheted őket, rákerülhetnek a bőrödre, illetve irritálhatják a szemedet.

A toxikus és nagyon toxikus anyagokat (T), illetve (T+) jellel látják el, míg a korrozív tartalomra - vagyis, hogy vízzel, illetve nedvességgel érintkezve az anyagban olyan reakció megy végbe, ami súlyosan károsíthatja az élő szöveteket - egy (C) szignó figyelmeztet.

Ezekből a termékekből lehetőleg ne vásárolj aeroszolos vagy pumpás kiszerelést, ha pedig mégis ilyen szert kell használnod, feltétlenül vegyél fel védőszemüveget, az orrodat és a szádat pedig takard el maszkkal vagy kendővel.

Cikkünk megírásában az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve segített.

Ezt is szeretjük