A legjobb tippek, hogy lealkudd az albérlet árát
Minél kevesebbet kell fizetned az albérletért, annál több marad másra. Eláruljuk, hogyan alkudhatsz, és csökkentheted a kiadásaidat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a kínálat nagyon széles, még mindig nehéz olcsó, ugyanakkor jó helyen és elfogadható állapotban lévő albérletet találni. A tökéletes lakhely kiválasztását tovább nehezíti, hogy a tulajdonosok gyakran irreálisan magas bérleti díjat kérnek.

Vedd figyelembe a tulajdonos szempontjait!

Az igényeidnek tökéletesen megfelelő albérlet keresgélése közben - a legtöbb emberhez hasonlóan - valószínűleg számodra is az ár és az ingatlan fekvése a legfontosabb szempont.

A főbérlő esetében viszont - a minél nagyobb plusz jövedelem mellett - lényeges, hogy a lehető leggyorsabban találjon egy megbízható albérlőt. Az eladó ingatlanoknál egyáltalán nem ritka, hogy az érdeklődők megpróbálják lejjebb tornázni a kiszemelt lakás vagy ház irányárát. Ki mondta, hogy a főbérlő által megjelölt összeg nem lehet alku tárgya?

Ha a lakásmustra közben finoman a főbérlő tudtára adod, hogy rendszeres havi jövedelmed van, és emellett kiegyensúlyozott, nyugodt életvitelt folytatsz, talán hajlandó lesz mérlegelni, hogy elengedjen néhány ezer forintot. Árengedményre vonatkozó igényedet indokolhatod például azzal, hogy a fizetésedből pont ennyivel kevesebbet tudsz csak albérletre szánni. Ha az előző albérlőkkel már volt rossz tapasztalata, akkor valószínűleg honorálja majd a pontosnak és problémamentesnek ígérkező hozzáállásodat, és enged az árból.

Tipp
Jobbak az esélyeid, ha a lakás vizslatása közben oldott és barátságos légkört teremtesz. Egy-két, a lakás kapcsán felmerülő személyesebb jellegű téma közelebb vihet a célhoz. Arra azért ügyelj, hogy a stílusod ne legyen tolakodó vagy személyeskedő.

Határozott fellépéssel tízezreket spórolhatsz

Az ügyeskedésnél választhatsz valamivel egyenesebb megoldást is. Ha úgy látod, hogy a hirdetésben megjelölt ár, valamint az albérlet minősége nincs arányban egymással, akkor ezt finoman próbáld meg a tulajdonos tudtára adni. Ha nem te vagy az első érdeklődő, akkor a főbérlő is belátja majd, hogy nem reális az összeg, amit kért. Természetesen nem szabad megfeledkezned a bútorozott és a bútorozatlan albérletek közötti, első hallásra talán jelentéktelennek tűnő különbségről. Ha azonban utánagondolsz, hogy a havi szinten megtakarítható 5-10 ezer forint évente egy havi albérlet költségét is fedezheti, akkor már nem tűnik elhanyagolhatónak a különbözet. Nem mellesleg - és erre a főbérlő figyelmét is ráirányíthatod - az új bútorok beszerzése sem olcsó mulatság. Ha nem egy belvárosi ingatlanról van szó, akkor érdemes megjegyezned, hogy hasonló méretben és áron, jóval frekventáltabb helyen is találni albérletet.

Tipp
Az igazán kedvező ajánlatokról és a legtutibb albérletekről valószínűleg nálad sokkal hamarabb értesülnek az ingatlanközvetítő cégek irodái. Ha a legjobbaktól szeretnél segítséget kérni, kattints ide! »

Ha alkudni próbálsz, akkor a határozott és bátor fellépés mellett jó adag tapintatosságra is szükséged lesz, hiszen nem szabad megfeledkezni arról, hogy senkinek sem esik jól, ha a saját tulajdonát becsmérlik. Ezzel inkább rontasz, mint javítasz az alkuesélyeiden. Az őszinte és diplomatikus fellépés viszont eredménnyel járhat, hiszen, ahogy arról egy pillanatra sem szabad megfeledkezned, a főbérlő érdeke is, hogy minél hamarabb megszabaduljon az új albérlő keresgélésével kapcsolatos macerától.

Ha nem szeretnél vagyonokat költeni az albérletre, akkor érdemes felkészülten érkezned a lakás szemrevételezésére. Ha hirdetésben olvastál a kiadó lakásról, akkor annak szövege is nagyon árulkodó lehet. Ha találkoztál például a sürgősen kiadó szófordulattal, akkor bátran megpróbálhatsz kikényszeríteni némi engedményt. Emellett nem árt, ha tisztában vagy néhány további, súlyos ezresekben mérhető információval.

Közös költség, karbantartás és társai

Sajnos annak ellenére, hogy a törvény betűje - nevezetesen a társasházi törvény - értelmében nem az albérlőt, hanem minden esetben a tulajdonost terhelik a társasházzal kapcsolatos költségek, legtöbbször az ingatlant bérlő személy kénytelen kicsengetni az olykor tízezer forintra rúgó közös költséget. A hazánkban kialakult tendencia miatt nem számíthatsz zajos sikerre, ha megkérdezed, hogy korábban kit terhelt ez az összeg, de azért érdemes. Ha szerencséd van, talán sikerül megszabadulnod egy majdnem tízezer forintos havi kiadástól.

További fontos és a jövőre nézve egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy kit terhelnek a karbantartással, valamint felújítással kapcsolatos költségek. Ezeket természetesen nem a te dolgod rendezni, de azért nem árt, ha ezt világosan és érthetően a főbérlő tudtára adod.

Különben könnyen előfordulhat, hogy a jutányosnak tűnő bérleti díjjal megspórolt pénzt később kamatostul fizeted vissza.

Ezt is szeretjük