800 ezer forint támogatást adhat lakásodra az állam: még egy hónapig pályázhatsz
Spórolni akarsz a fűtésen? Most az állam is besegít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,97 milliárd forint keretösszegben pályázatot írt ki, melynek segítségével napkollektor-rendszerek beszerzésére és telepítésére lehet támogatást kérni.

Magánszemélyek és kis társasházak jelentkezhetnek

A pályázat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer részét képezi, célja pedig a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele, ennek keretében pedig a lakóépületek széndioxid-kibocsátásának csökkentése, valamint energiahatékonyságuk javítása.

Sokan gondolják úgy, a napkollektoroké lesz a jövő, hiszen olyan berendezést jelentenek, mely a napenergiát közvetlenül használja fel, ezzel előállítva a fűtéshez vagy épp a vízmelegítéshez szükséges hőenergiát. Hosszú távon igen nagy összegeket meg lehet spórolni segítségével, amellett, hogy környezetedet is kíméled.

A kiírás keretében olyan napkollektorokra lehet pályázni, melyek célja a fűtésrásegítés, a melegvíz-előállítás, valamint egyéb hőigények kielégítése. A pályázatra magánszemélyek jelentkezhetnek, illetve olyan társasházak, ahol a lakások száma nem haladja meg a 12-t.

Mindegy, az épület milyen technológiával épült, azonban a többcélú napkollektoros rendszernek szervesen illeszkednie kell a gépészeti rendszerhez, valamint működőképesnek kell lennie.

Lakásonként 800 ezer forint

Pályázni magukra a napkollektorokra, emellett pedig a csatlakozóelemekre, illetve a telepítés munkadíjára lehet. Utóbbi azonban nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30%-át, emellett a telepítést csak olyan kivitelezők végezhetik el, akik regisztrálták magukat az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nél.

Lakásonként legfeljebb 800 ezer forintra lehet pályázni, a pályázott összeg emellett nem lehet több a beruházás 50%-ánál, tehát a költségek felét neked kell állnod. A teljes összeg másik fele azonban vissza nem térítendő támogatást jelent, emellett pályázati díj sem terheli azokat, akik jelentkeznek.

Nem árt azonban tudni, hogy a támogatás utófinanszírozást jelent, tehát a beruházás megvalósulása után lehet csak kézhez kapni. Amennyiben pályáznál, a szükséges dokumentumokat, melyekről itt találsz bővebb információt, 2011. december 31-éig, azon a napon pedig 24.00 óráig nyújthatod be. Ha ennél egyszerűbben szeretnéd csökkenteni a fűtésszámlád, kattints ide, és ismerj meg egy hatékony módszert!

Forrás: ujszechenyiterv.gov.hu.

Te pályáznál napkollektorra?

Ezt is szeretjük