5 pofonegyszerű trükk, amivel megfiatalíthatod az elhasznált tapétát
Filléres, bevált praktikák
Egy zsíros folt vagy szakadás miatt még nem kell újratapétáznod a szobát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tapéta különleges, mutatós, és újra reneszánszát éli. A szokatlan anyagok és minták megragadták a lakberendezők fantáziáját, így a tapétával borított fal ismét divatosnak számít.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy tapétázni macerásabb művelet, mint kifesteni a szobát, így érthető, ha egy apró szakadás vagy folt miatt nem szeretnéd újracsomagolni az egész helyiséget.

Van néhány ötletünk, amivel megmentheted a sérült tapétát, eltüntetheted a foltokat, illetve a megfakult színeket is felélénkítheted - anélkül, hogy lecserélnéd a régi burkolatot.

Szakíts vele!

A kisebb sérüléseket, csavarok vagy szögek ütötte lyukakat egyszerűen eltüntetheted a tapétáról. Persze, ha nagyítóval vizsgálod, meg lehet találni a javítás helyét, de összességében nem látszik majd, hogy a kárpit szakadt volt, arról nem is beszélve, hogy ez a módszer jóval egyszerűbb és persze olcsóbb, mintha újratapétáznád a szobát.

Szükséged lesz hozzá egy kevés tapétaragasztóra és egy darabka maradék tapétára.

Ha a fal burkolatát még az előző lakók tették fel, és nem hagytak rád tartalékot, nézz szét néhány tapétaboltban - hacsak nem valami különös, ritka tapétád van, jó eséllyel találsz hasonló anyagot, egy kis szerencsével pedig ingyen is kaphatsz egy darabkát egy tekercs megmaradt végéből.

Ha beszerezted a hozzávalókat, két módszer közül is választhatsz, hogy eltüntesd a falon esett csorbát.

Szakítós módszer

Vedd elő a maradék tapétát, és tépj le belőle egy kis darabot. Látni fogod, hogy ez tulajdonképpen két összeragasztott lap: az egyik a mintás felső réteg, a másik a sima hátsó lap. A letépett rész legyen nagyobb, mint a falon lévő hiba. Óvatosan fejtsd le a sima, fal felé néző lapot, hogy a kezedben csak a mintás rész maradjon. Tegyél egy kevés ragasztót a tapéta hátuljára, és várj néhány percet, amíg magába szívja azt. Végül egyszerűen ragaszd fel a falra, ügyelve, hogy a minta tökéletesen illeszkedjen.

Vágós módszer

Ez az eljárás egy kicsit bonyolultabb, de szebb az eredménye is. Vegyél a hibánál nagyobb, négyzet alakú tapétadarabot, és ragaszd a mintának megfelelően a falra. Hagyd pár napig száradni.

Ezután egy fémvonalzó mellett egy kés segítségével metszd körbe a négyzetet úgy, hogy a vágás a régi és az új tapétát is érintse. Tarts a körbevágott rész fölé meleg, nedves ruhát, vagy, ha van megfelelő eszközöd, gőzöld fel, amíg a ragasztó enged, és óvatosan húzd le a felső tapétaréteget. Távolítsd el az alsó, sérült tapétát is. Ragasztózd be az új tapétadarabot, a mintáknak megfelelően illeszd a helyére, és erősen nyomd oda, majd hagyd megszáradni.

Por, zsír, foltok ellen

A textillel borított fal egyik hátránya, hogy könnyen magába gyűjti a szennyeződéseket, a tisztítása viszont nem egyszerű, mert könnyen elszakad, illetve elveszti a színét. Létezik néhány házi praktika, amivel megtisztíthatod az elhasználódott tapétát, de ezeket mindig egy kevésbé látható, kisméretű felületen próbáld ki, és csak akkor vesd be őket az egész falon, ha a tapéta sértetlen maradt.

A portól vagy dohányfüsttől elszíneződött tapétát a legegyszerűbben a minden kisboltban beszerezhető, jól ismert fehér kenyérrel tisztíthatod meg.

Csak tépj ki egy darabot a kenyér puha tésztájából, és dörzsöld át vele a tapétát, hogy leradírozd az elszíneződést okozó szennyeződéseket.

Ha a tapéta maga még jó állapotban van, de folt került rá, készíts sűrű masszát keményítőlisztből és hideg vízből, majd kend rá a pecsétes részre. Várj, amíg megszárad, végül egy puha kefével egyszerűen söpörd le a lisztet.

Ha aggódsz a tapéta színe miatt, és nem szívesen kensz rá bármit is a kényes anyagra, akkor próbáld ki a következő módszert: tegyél egy itatóspapírt a szennyezett területre, majd egy vasalóval simítsd át a tapétát. Cseréld tisztára az itatóst, és ismételd a műveletet addig, amíg a folt el nem tűnik. Vigyázz, hogy a vasaló ne legyen túl meleg, nehogy megpörkölődjön a kárpit.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad - Nem csak nőknek című könyve segített, mely a Taramix Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük