5 reményteli jel, hogy hamarosan lakáshoz juthatsz
Ha eddig megfontolt voltál, és nem ugrottál bele egy évtizedekre szóló lakáshitelbe, akkor most lépj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan azt hallani, hogy az ingatlanpiac és az építőipar reménytelen helyzetbe került, nem szólva azokról, akik képtelenek fizetni a megnövekedett törlesztőrészleteket.

Ha az utóbbiakkal ellentétben megfontolt voltál, és van némi spórolt pénzed, akkor - még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is - számos okot tudunk felsorolni, ami miatt jelentősen megnövekedtek az esélyeid arra, hogy saját lakáshoz juss.

Hatalmas kínálat - 20%-kal olcsóbban

Ha a krízist megelőzően már tervezted ingatlan vásárlását, de a bizonytalan gazdasági helyzet miatt végül meghátráltál, akkor van egy jó hírünk. A lakásvásárlás elodázása miatt megmaradt pénzed most többet ér, hiszen az ingatlanpiaci elemzésekből egyértelműen kiderül: a két évvel ezelőttihez képest most 20%-kal olcsóbban juthatsz saját lakáshoz. Ráadásul hatalmas kínálatból válogathatsz. Az elviselhetetlen mértékben megnövekedett törlesztőrészletek miatt rengetegen próbálnak szabadulni ingatlanjuktól ma is, ami több szempontból is kedvező helyzetbe hozta a kivárásra játszókat.

Több akció, jobb alkupozíció

Ennek az előnyös pozíciónak az egyik következménye, hogy az ingatlanjukat értékesítő tulajdonosok a korábbinál jóval nagyobb összeget is hajlandóak engedni az árból.

Ez már a hirdetések böngészése közben is szemet szúrhat: egyre több az akciós, áron alul meghirdetett ingatlan. Az óriási kínálat miatt az eladásra szánt lakások gazdái örülnek a portájukra tévedt vevőknek, így, ha elég rámenős vagy, jelentős összegeket faraghatsz le az eredeti árból.

Az ingatlanközvetítők is olcsóbban dolgoznak

Tény, hogy egy jó ingatlanközvetítővel sokkal könnyebb megtalálni az ízlésednek megfelelő lakást, nem beszélve a megspórolt időről. Sokan azonban luxusnak tartják, hogy igénybe vegyék egy szakember szolgáltatásait, pedig, ha a megspórolt jutalék mellett egyéb tényezőket is figyelembe veszel, máris más következtetésre juthatsz.

A nagyobb választék, a kapcsolatrendszer, a jobb alkuhelyzet és a megspórolt idő és energia mind-mind a közvetítő mellett szól. Ráadásul egy tájékozott ingatlanos azonnal és első kézből értesül a legjobb lehetőségekről, nem szólva arról, hogy egy kapuban lévő üzlet nyélbeütése érdekében - bizonyos esetekben - még némi engedményt is hajlandó adni az ügyfeleknek. Sokan nagyon nehezen hozzák meg a döntést, ilyenkor egy nagyvonalú ingatlanos akár saját jutalékából is hajlandó elengedni egy kisebb összeget, ezzel is megkönnyítve a választást.

A kivitelezők is egyre nagyvonalúbbak

Elvben szintén előnyös helyzetben vagy, ha korábban már érdeklődtél egy új építésű lakás befektetőjénél, de mondván, hogy az ár túl borsos, inkább elálltál az adásvételtől. Két évvel ezelőtt nem valószínű, hogy a történet folytatódott volna, de mostanában egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, amikor a lakást építtető vállalkozó kihagyhatatlan ajánlattal keresi fel a korábban meghátráló érdeklődőket.

Adott esetben több millió forintot is hajlandóak elengedni a befektetők a lakások árából, ha pedig ügyesen lavírozol, akkor további kedvezményeket is kicsikarhatsz a szintén szorult helyzetben lévő befektetőktől. Őket is sürgeti az idő, hiszen sokan közülük hitelből finanszírozták befektetéseiket, így egy potenciális érdeklődőnek még a csillagokat is hajlandóak lehozni az égről. Ajándék konyhabútortól a sarokkádig mindent megígérnek annak érdekében, hogy végre elkeljen egy-egy ingatlan.

Bérlakásból saját lakás?

Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan több település és kerület is követi Kaposvár és Angyalföld példáját. A Fecskeház nevű programnak köszönhetően egyre több fiatal pár is lakáshoz jutott az utóbbi időben.

A kezdeményezés lényege, hogy az önkormányzat által építtetett bérlakásokra olyan 35 év alatti fiatalok pályázhattak, akik a jóval drágább albérlet helyett csak egy minimális - tízezer forint körüli - bérleti díjat fizetnek az önkormányzatnak. A szerencsés fiataloknak ezen felül vállalniuk kellett, hogy öt éven keresztül befizetnek egy 25-30 ezer forint közötti összeget egy előtakarékossági számlára, melyből ezt követően meg tudják vásárolni a korábbi bérleményeket.

Néhány ingatlanpiaci elemzésből és előremutató javaslatból az derül ki, hogy a fentihez hasonló, bérlakásépítést szorgalmazó kezdeményezések nem csak a nagy bajba került építőipari cégek, de a lakásvásárlási szempontokból esélytelen fiatalok helyzetén is sokat javíthatnak.

Ezt is szeretjük