4 milliókat érő alkutipp
Ha lehetőséged van lakást venni, most szerencsés helyzetben vagy, hiszen az ingatlanpiac a vevőknek kedvez. Tippjeinkkel pedig akár milliókat is alkudhatsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok lakástulajdonos kényszerült arra, hogy eladja a lakását a megnövekedett törlesztőrészletek miatt, ráadásul sok esetben áron alul. A gazdasági helyzet tehát az eladóknak nem kedvez, a vevőknek azonban annál inkább.

Ha most van lehetőséged lakást venni, nemcsak széles kínálattal találhatod szembe magad, de a vártnál olcsóbban is juthatsz lakáshoz vagy házhoz - legfőképpen akkor, ha okosan vásárolsz.

A következőkben eláruljuk, milyen érvekkel érdemes belevágnod az alkudozásba, hogy akár milliókkal olcsóbban juthass ingatlanhoz!

Légy tisztában a környék áraival!

Az eladók többsége alaposan utánajár annak, hogy a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokat körülbelül milyen négyzetméterárakon kínálják. Sőt, jó esetben azzal is tisztában vannak, hogy milyen árak jellemzik az adott környéket. Ahhoz, hogy reális képet kapj az adott lakás értékét illetően, fontos, hogy te is ismerd ezeket a számokat. Ellenkező esetben nem lesz lehetőséged alkudozni, és azt sem tudod majd, hogy valóban ér-e annyit a lakás, mint amennyiért kínálják.

Bár a gazdasági válság hatására a lakásárak némileg csökkentek, sokan - elsősorban a használt lakások tulajdonosai - még most is hajlamosak többet kérni az ingatlanért. Az árból viszont könnyű alkudni, főleg akkor, ha finoman érezteted az eladóval, hogy a kelleténél magasabbra tette azt.

Mindig személyesen intézkedj!

Természetesen érdeklődni lehet telefonon keresztül, az árról azonban mindig személyes találkozó keretében egyezkedj!

Telefonban az ember jóval zárkózottabb, mint egyébként, ráadásul alkudni sem lehet. A személyes találkozó alkalmával ellenben könnyebben feloldódhatsz te is, illetve az eladó is, sőt, akár még baráti csevej is kialakulhat - ez pedig rendkívül előnyös alkupozíciót biztosíthat számodra. Alkudozni ugyanis sokkal eredményesebben lehet egy kellemes, kötetlen beszélgetés keretében, mintha kissé erőszakosan állnál a kérdéshez.
További előnyre tehetsz szert, ha a személyes találkozó időpontjának egy olyan napot választasz, amikor te is, illetve az eladó is ráér beszélgetni. Egy szép vasárnap például kiválóan alkalmas az egyezkedésre, ráadásul, ha sikerül dűlőre jutnotok, hétfőn már azonnal hozzá is kezdhetsz az adásvétellel kapcsolatos ügyek intézéséhez.

Tudtad?
Az ingatlanközvetítők sokat segíthetnek az ideális, illetve árban is kedvező lakás megtalálásában. Nem árt azonban vigyázni velük, hiszen elsősorban az eladónak dolgoznak. Kattints ide, és tudj meg mindent a trükkjeikről!

Hivatkozz a környezetre!

Tökéletes érv lehet, ha a ház vagy lakás olyan környéken található, mely igencsak hagy kívánnivalót maga után. Bátran megpróbálhatsz alkudni az árból, ha a környék híre nem éppen a legjobb. Ha zajos főút mellett található, az szintén jó érv lehet, ahogy a hangos szomszédokra vagy a gyenge közbiztonságra is bátran hivatkozhatsz.
Érdemes annak is alaposan utánajárnod, hogy mekkora távolságra van a lakástól a legközelebbi iskola, óvoda, milyen közlekedési lehetőségek vannak a közelben, milyen messze van a legközelebbi bolt, és hol található a közelben orvos, hivatal, posta. Ha minden megtalálható egy helyen, akkor a lakás valóban jó vételnek számít, és az eladó aligha enged az árból, ellenkező esetben azonban akár 10-15%-ot is lefaraghatsz az árból, ha ügyes vagy.

Alaposan vedd szemügyre az ingatlant!

Még a legtisztább, frissen festett és felújított lakásban is találni hibákat, a használt, felújítás előtt álló ingatlanok esetében pedig annál inkább. Ne hagyd, hogy megtévesszenek a finom illatok, a hangulatos megvilágítás, a szépen berendezett szobák és a tetszetős bútorok. Sokkal fontosabb, hogy megtaláld a rejtett hibákat! A lakásban járva mindenképpen nézd meg a fürdőszobát, érdeklődj a fűtési rendszerrel és a rezsivel kapcsolatban, kérdezz rá a tető állapotára, a ház vagy társasház szigeteltségére, a nyílászárók állapotára.

Alaposan vizsgáld meg a falakat, hogy nem találsz-e penészt, vizesedést vagy repedéseket. A hibák a te malmodra hajtják a vizet, hiszen minél többet találsz, annál kedvezőbb a helyzeted az alku szempontjából. Túlzottan rossz állapotú lakás esetében természetesen érdemes elgondolkoznod azon, hogy egyáltalán megéri-e tárgyalni bármiről...

Ezt is szeretjük