3 súlyos betegség, amit elkaphatsz a háziállatoktól: így védekezz ellenük!

A gondtalan együttélés néhány óvintézkedést is megkövetel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket egy - vagy több - házikedvenc nélkül, a szőrös vagy tollas kis apróságokkal kötött barátság jótékony pszichés és egészségügyi hatását pedig több tanulmány is igazolta már.

Ugyanakkor, ha a lakásodat osztod meg legjobb barátoddal, néhány óvintézkedést be kell tartanod, különben kellemetlen fertőzéseket is elkaphatsz a házi kedvencedtől. Ha ügyelsz a higiéniára, emellett pedig tisztában vagy a veszélyekkel, így időben felismered egy esetleges betegség jeleit, gondtalan lesz az együttélés.

Ha eldurvul a játék

Aki macskát tart, az tudja, hogy a karmolások vagy kisebb harapásnyomok szinte állandó emlékeztetői az önfeledt játéknak, elvégre a macska mégiscsak egy ragadozó állat. Ezek a sérülések többnyire nem komolyak, és a cirmos sem rosszindulatból ejti őket gazdája kezén, mégsem árt a karmolások számát a minimumra csökkenteni, mert a sebek fertőzést okozhatnak.

A Bartonella henselae nevű baktérium a macskáknál nem okoz semmiféle tünetet, így nem veszed észre, ha a cicád fertőzött, embereknél azonban a karmoláson vagy harapáson át a szervezetbe került baktérium kellemetlen tüneteket, lázat, fejfájást, kimerültséget vagy nyirokcsomó duzzanatokat okozhat.

Az enyhébb lefolyású betegség magától, orvosi kezelés nélkül elmúlik, sokan nem is tudják megkülönböztetni egy egyszerű náthától. Súlyosabb esetekben antibiotikumokra lehet szükség, ezért, ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon, keresd fel az orvosodat, és ne felejtsd el megemlíteni neki, hogy macskát tartasz, aki az elmúlt napokban megkarmolhatott.

13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kisállat, nagy baj

Sok szülő vásárol a kisállat után vágyó gyereknek hörcsögöt, egeret vagy más rágcsálót, mivel ezek az apró szőrgombolyagok a legkisebb lakásban is elférnek, könnyen tarthatóak, nem igényelnek nehezen elsajátítható szakértelmet, így akár a gyereket is meg lehet tanítani a gondozásukra.

A felelősségre tanítás mellett azonban sajnos mást is hozhatnak magukkal a kis testű rágcsálók: a Lymphocytic choriomeningitis vírus, más néven LCM egy viszonylag ritka, de annál súlyosabb betegség, amit általában rágcsálók terjesztenek. A vírus a fertőzött állat nyálában, vizeletében és ürülékében található meg, az ember pedig úgy is elkaphatja, ha belélegzi a kórokozót. A betegségre nincs speciális kezelés, általában magától lefolyik, de súlyosságát mutatja, hogy a betegnek kórházban kell feküdnie, amíg felépül. Ennek egyik oka, hogy az érintettek felénél idegrendszeri komplikációk is fellépnek. Ha kisállatot tartotok, és valamelyik családtag a betegség tüneteit észleli magán - láz, fejfájás, hányinger -, mielőbb forduljatok orvoshoz. A megelőzés egyetlen módja, ha csak megbízható kisállat-kereskedésből vásároltok kedvencet.

A legerősebb tisztítószerek, amikre mi esküszünk: nálunk beváltak

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megelőzés a legfontosabb

Hogy elkerüld a fertőzéseket, és házikedvenced valóban csak örömöt szerezzen, tartsd be a következő szabályokat:

  • Ha háziállatot tartasz, különösen ügyelned kell a higiéniára: a lehető leggyakrabban mosd fel a padlót fertőtlenítőszeres vízzel.
  • Naponta tisztítsd az almot, és rendszeresen mosd el az állat etetőtálkáját is.
  • Ha gyanús tünetet veszel észre kedvenceden, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ha az állat látszólag egészséges, félévente akkor is érdemes megmutatni egy orvosnak, aki megvizsgálja, illetve beadja neki a szükséges oltásokat.
  • Figyelj rá, hogy a gyerekek minden alkalommal kezet mossanak, miután a kutyával, macskával vagy más kisállattal játszottak.

Mosd meg a kezed!

Viszonylag közismert, mégis talán az egyik legkellemetlenebb betegség, amit a házikedvenctől - jellemzően kutyáktól - elkaphatsz, a féregfertőzés. Többféle féreg is létezik, melyek a háziállatok bélcsatornájában rak petét, melyek aztán az ürülékkel az állat bundájába, innen pedig a lakás bármelyik pontjába kerülhetnek. A fertőzést tekintve a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen ők hajlamosabbak mindenféle tárgyat a szájukba venni.

Ha valaki lenyeli ezeket a petéket, akkor azok a szervezetben kikelnek, hasfájást, kóros soványságot, alvászavart és viszketést okoznak, de bizonyos féregfajták, például a toxoplasma különösen veszélyes, mert még pete formájában vándorolni kezd a szervezetben, és megfertőzheti a májat, a vesét vagy a tüdőt is. A betegség szerencsére gyógyszerrel kezelhető.

A megelőzés érdekében fontos, hogy rendszeresen féregtelenítsd házi kedvencedet, ügyelj a gyakori kézmosásra, és erre a kisebbek figyelmét is hívd fel. Ha a gyerek elkapta a betegséget, a gyógyszeres kezelés mellett érdemes minden holmiját, játékait is alaposan lemosni, fertőtleníteni.

Ezt is szeretjük