3 apró jel, hogy hamarosan tönkremegy a mosógéped
Így növelhetsz az élettartamán
Így használd a masinát, hogy még sokáig működjön!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új mosógép megvásárlása megterhelő a pénztárcádra nézve, ezért érdemes a karbantartására minden mosás alkalmával ügyelned.

Ismerd meg a leggyakoribb tényezőket, melyek a készülék élettartamát jelentősen lerövidítik, és küszöböld ki őket egyszerűen!

Túl kevés vagy túl sok ruha

A mosógépdobok méretétől függően meg van határozva, hogy mennyi ruha is fér pontosan a masinába, az átlag körülbelül 5 kg-ot bír el. Ha azt szeretnéd, hogy a mosógépet ne kelljen újra és újra javíttatni, netán lecserélni, akkor mindig annyit tegyél bele, amennyi megengedett.

Ugyanis abban az esetben, ha a mosógép csaknem üresen megy, sokkal jobban rázkódik, így hamarabb meghibásodhat, elkophatnak benne az alkatrészek, ráadásul ezek javíttatása mindig igen költséges.

Hasonlóan kerüld azt is, hogy túlzottan megtömd a tárcsát, ugyanis ez is árthat a gépnek, mert nem tud elegendő vizet juttatni a dobba, de, ami még ennél is rosszabb, a ruhákat is roncsolhatja.

Furcsa hangok

Ahogyan a te hangod is megváltozik, ha megbetegedsz, a mosógépnél is előfordul, hogy furcsa, kattogó, már-már köhögő hangokat ad ki öblítés közben. Ilyenkor jogos az aggodalmad, ugyanis arról lehet szó, hogy valami bekerült a dob és az alkatrészek közé, és minden egyes mosásnál tovább rongálja a készüléket. Megkarcolhatja a dobot, sőt rosszabb esetben a forgását is megakadályozza, ami egyértelműen a mosógép kimúlásához vezet.

Ezért azokat a darabokat, melyeken gombok, cipzárak vannak, mindig teljesen begombolva és felhúzva mosd, így kisebb valószínűséggel szakadnak le, és ütődnek a fémhez mosás közben. A melltartókat kizárólag finom szövésű mosózsákban mosd, ezzel nemcsak a fehérnemű élettartamát növeled meg, de elkerülheted, hogy a vékony kis merevítők kicsúszva a melltartóból a dobban landoljanak, megkarcolva azt. A hajcsatokkal is vigyázz, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy véletlenül bekerülnek a mosásba, és a merevítő drótokhoz hasonlóan könnyedén kárt tesznek a gépben.

Vastagodó lerakódások

Valószínűleg ismerős a szlogen, hogy Calgonnal a mosógép is tovább él, azonban ez nem csupán egy jól hangzó reklámfogás.

Vannak olyan termékek, melyek megakadályozzák a mosógép első számú ellenségének, vagyis a vízkőnek a kialakulását. Ha nagyon kemény a víz, akkor könnyebben kialakul a vízkő a mosógép belsejében, sőt, a mosópor is lerakódhat odabent, ami könnyedén megpenészedhet, ezért használj mindig vízlágyítót, ami segít a vízkő kialakulásának csökkentésében.

Persze a boltokban már különböző kapszula és por alakú készítményekhez is hozzáférsz, melyeket egyszerűen csak a mosóporhoz kell keverni, de vannak jól bevált házi praktikák is, melyekkel megnövelheted a mosógép élettartamát. Ha beleöntesz a mosópor-adagolóba két pohár ecetet, majd így futtatsz le egy programot a masinán, azzal fertőtlenítheted a gépet, csak egyre ügyelj, utána ecet nélkül is ismételd meg a műveletet. Ezt érdemes havonta egyszer bevetni.

Te vigyázol a mosógépedre?

Ezt is szeretjük