Ismerős mondatok az ünnepek után - Sok nő mondogatja őket

Csak nem te is közéjük tartozol?

nagykep?cikkid=163718&kep=no-ferfi-ellentet1-lead

Szia! De régen láttalak, örülök, hogy látlak! Hogy teltek az ünnepek? Kicsit nyúzottnak tűnsz, de hát ez nem meglepő. Mindenki így van ezzel, de mi, nők, még inkább.

Az ünnepi lótás-futás, intézkedés és dekorálás, a karácsonyi sütés-főzés, a szilveszteri bulira való készülődés mind-mind leszívták a maradék energiatartalékaidat. Fáradt vagy. Enervált. Kimerült. Mint egy nagy lufi, ami parti után kipukkadt, és most ernyedten lóg a zsinórján.

A tényszerű válasz

De jól van ez így, nem panaszkodsz. Hálás feladatok voltak az év végén, úgy van rendjén, hogy a nő csinálja őket. Az ünnep nem ünnep a nő lénye nélkül, ő adja bele a savát-borsát, a szépségét és a lelkét, a szépérzékét és a plusz töltetet, ami piros betűs nappá teszi a szürke hétköznapokat. De most, hogy túl vagy a hajszolt adventi heteken, hogyan fogod kipihenni magadat?

Csúsztatás

Mi az, hogy neked nincs szükséged rá? Nem úgy nézel ki. Gondolom, hogy a párod is fáradt, de rajta nem látszik ennyire. Igen, valószínűleg a gyerekek is túlhajszolták magukat, most mégis fittebbek, mint te. Ha tetszik, ha nem, az elmúlt hetekben te vállaltad magadra a teendők oroszlánrészét, tehát jár neked egy kis extra pihenés, hogy felturbózd legyengült immunrendszeredet, és újult erővel vágj bele az új esztendőbe.

Mártírkodás

Hogy érted, hogy nem engedheted meg magadnak? Nem hiszem, hogy nem tudod megbeszélni a férjeddel vagy barátoddal, hogy adjanak neked egy kis extra időt, meg a családi büdzséből egy kis plusz keretet. Nem vágysz egy pár napos wellnessprogramra? Nézd ki a kuponos oldalakból.

Nem akarsz szervezni egy barátnős napot? Hívd fel a csajokat, és lássatok neki. Nem szeretnéd meglepni magadat pár leértékelt holmival a téli kiárusításokon? Vedd a nyakadba a várost.

Nem hiányzik egy régen vágyott jó kis esti mozizás, vagy hogy a kedvenc színészedet megnézd a Katonában vagy az Örkényben? Emlékszel, utoljára mikor kortyoltál el egy mézeskalácsos lattét nyugodtan, rohanás nélkül, kifelé bámulva a kávézó ablakán, miközben halkan szólt valami megnyugtató lounge zene?

Hárítás

Nem, ez most nem a férjedről és a gyerekekről szól, még csak nem is a családról, hanem rólad. Képzeld, lehetsz olyan egoista, hogy most magadnak kedvezel, és nem csak azért, mert megérdemled. Hanem azért, mert valószínűleg nem akarsz kidőlni az új év első heteiben.

Mert a szervezeted, akárcsak a legtöbb nőé ilyenkor, a tökéletes ünnepnek való megfelelési kényszer súlya alatt januárban megroggyan kicsit. Olyasmi ez, mint amikor fellélegzik az ember egy nagy feladat végrehajtása után, és hirtelen elhagyja az ereje. Tudtad, hogy nem szabad feladni, betegnek lenni karácsony és szilveszter idején. De már elmúltak az ünnepek. Fellélegezhetsz. Belefáradhatsz. És regenerálódhatsz.

Érvelés

Mi az, hogy engedélyt kell kérned rá? Hogy érted, hogy te egyedül nem utazol sehova, mert az nem illik? Rá akarsz erősíteni arra az ostoba sztereotípiára, miszerint a feleség vagy a barátnő nem mehet sehova a párja nélkül, nem lehet külön programja, nem vehet ki pénzt a közös kasszából egy kis saját "guilty pleasure"-re? Az, hogy a férjednek nincs kedve hozzá, nem jelenti azt, hogy neked is meg kell tagadnod magadtól.

Vagy azt sugallanád ezzel, hogy nem egy önálló, független akarattal, gondolatokkal és vágyakkal rendelkező nő vagy, hanem csak a párod oldalbordája? A társas léttel megszűnik az autonóm lényed? Nem értesz egyet azzal, hogy egy kapcsolatban is biztosítani kell mindkét fél számára a privát életteret?

Meggyőzés

Nyugodtan szervezz magadnak külön programot. Beszéld meg a családdal, akik hogyha igazán szeretnek, nem fogják megtagadni tőled. A férjed, barátod, gyermekeid is szívesebben látnak viszont egy lelkileg regenerált, kipihent testű, kisimult arcú Nőt és Édesanyát, akinek nem feszültek pattanásig az idegei, aki nem úgy néz ki, mint egy kifacsart mosórongy, és aki nem készül éppen a gyengeségtől ágynak esni.

A családod úgy tud csak számítani rád, ha a legtöbbet hozod ki magadból. Ehhez pedig pihenni, lenyugodni, regenerálódni, újjászületni szükséges. Hogy aztán újult erővel vethesd be magadat a húsvéti ünnepek előkészületeibe.

Ezt is szeretjük