Tényleg nehéz lenne egyszer, csak egyszer meghallgatni, amit mondok?

Sokaknak, úgy tűnik, igen

Hihetetlenül sértő.

nagykep?cikkid=168707&kep=beszelgetes1-lead

Egyes kérdésekről egyszerűbb, másokról nehezebb véleményt formálni és azt megfelelően kifejezni. Egy ilyen beszélgetés során azonban nemcsak a véleményét kifejező félnek kellene bizonyos illemszabályokhoz tartania magát, de annak is, aki meghallgatja.

Amennyiben nem fordítasz figyelmet mások véleményére, azzal nagyon sok negatív dolgot közvetítesz a másik ember számára. Nem kell vele egyetértened, vagy részletekbe menően cáfolnod, ám minimum elvárható lenne, hogy tudomást vegyél róla. Ennek hiányában azt mutatod ki, hogy nemcsak az illető véleménye, de maga a személy is tökéletesen érdektelen, nem fontos a számodra. Neked nem esik rosszul, ha valaki ilyet csinál?

A szemkontaktus

Már a kisgyerekeknek is tanítják, hogy amikor meghallgatod a másikat, akkor illik a szemébe nézni. Szerintem ez fokozottan igaz az olyan helyzetekre, amikor valaki valami számára fontosat oszt meg veled.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a másik ember szeméről le sem veheted a sajátodat, de folyamatosan újságot olvasni, a tévére meredni vagy a lakásban fel és alá rohangálni egyes beszélgetések közben végtelenül illetlen, sőt, sértő. Ezek a gesztusok azt fejezik ki a másik ember számára, hogy feleslegesen mondja a magáét, hiszen az egész süket fülekre talál.

Ha mégsem lehetséges éppen a szemkontaktust fenntartani, akkor szerintem lényeges, hogy a beszélgetőpartnered és maga a beszélgetés fontosságát tudasd vele néhány szóval - például figyelek. Enélkül nagyon hamar azt tapasztalhatod, hogy nem is próbálja veled az illető megosztani a gondolatait.

Ne vágj a szavamba!

Szintén az alapvető illemhez tartozik, hogy nem vágsz bele más ember sztorijába, véleményébe. Szerintem aligha létezik annál elkeserítőbb dolog, mint amikor valaki próbálja elmondani, milyen napja volt, és közben megkérdezik tőle, hogy ki lettek-e mosva a fekete zoknik, meg vannak-e locsolva a virágok, és egyébként is hol az akármicsoda a lakásban.

Ezzel ugyanis tökéletesen alá lehet ásni egy másik emberben saját fontosságának tudatát, hiszen azt fejezi ki: nem a véleményed érdekel, hanem, hogy ez vagy az meg van-e csinálva, míg ha egy másik, saját véleménnyel vágsz közbe, azzal azt mutatod ki, sokkal előbbre tartod saját véleményedet az övénél.

Válaszolj!

Egy hosszú monológ után az aha nem tartozik az adekvát válaszok közé. Ugyanígy illetlen és a másik ember számára fájdalmas, ha a neki lényeges témát nem reagálod le, csak némi hümmögés után máris saját fontosságoddal és egy más topikkal hozakodsz elő.

Még a kevésbé izgalmas történetek és a hosszadalmasan kifejtett, unalmas vélemények is megérdemlik, hogy legalább egyszer visszakérdezz, vagy nyugtázd valamilyen formában. Nem olyan nehéz kimondani, hogy érdekesnek tartom, hogy így látod a helyzetet, vagy azt felelni, sosem gondoltad volna!

Ezt is szeretjük