Párás hegyek, illatos virágok - Az ősi Kínába röpítenek a gyönyörű tusfestmények
Most te is részt vehetsz a varázslatos utazáson.

Dia

	Néma vers, mozdulatlan tánc	A kalligráfia a kínai művészet egyedülálló ága, amely több mint háromezer éves múltra tekint vissza. Nevezik néma versnek, mozdulatlan táncnak, kép nélküli festménynek, hangtalan zenének is. Lényegét tekintve nem különbözik a festészettől, éppen ezért a kínai festőművész rendszerint egyben kalligráfus is.	Egy-egy jel egy-egy szónak felel meg, melynek kifinomultabb árnyalatait mindig a szövegösszefüggés adja. A kínai embernek ahhoz, hogy a mindennapok során írásban is eligazodjon - végső soron ne számítson analfabétának - három-négyezer jegyet kell ismernie.

Néma vers, mozdulatlan tánc

A kalligráfia a kínai művészet egyedülálló ága, amely több mint háromezer éves múltra tekint vissza. Nevezik néma versnek, mozdulatlan táncnak, kép nélküli festménynek, hangtalan zenének is. Lényegét tekintve nem különbözik a festészettől, éppen ezért a kínai festőművész rendszerint egyben kalligráfus is.

Egy-egy jel egy-egy szónak felel meg, melynek kifinomultabb árnyalatait mindig a szövegösszefüggés adja. A kínai embernek ahhoz, hogy a mindennapok során írásban is eligazodjon - végső soron ne számítson analfabétának - három-négyezer jegyet kell ismernie.

Dia

	Pu Xuezhai: A Bambuszliget hét bölcse	A Bambuszliget bölcsei a 3. században élt jeles írástudók egy csoportja, akik a politikától és az állami szolgálattól távol maradtak. Elvonultan éltek, taoista témákról beszélgettek, a költészetet és a zenét művelték.	 

Pu Xuezhai: A Bambuszliget hét bölcse

A Bambuszliget bölcsei a 3. században élt jeles írástudók egy csoportja, akik a politikától és az állami szolgálattól távol maradtak. Elvonultan éltek, taoista témákról beszélgettek, a költészetet és a zenét művelték.
 

Dia

	Dai Xi: Bambuszok és kövek	A bambusz Kína egyik legfontosabb növénye, gyakorta Kína barátjának is nevezik. Belül üreges, üres, éppen ezért a tökéletes megnyugvás, a kiürített elme jelképének is tekintik. Lecsüngő levelei okán a szegénység, az alázat, hajlékonysága révén az állhatatosság, örökzöld volta miatt pedig az életkor és az aggastyán jelképe. Ebből a növényből készül a kínai ecset nyele is, ezért az írástudók mindig nagy tisztelettel viseltettek iránta.	 

Dai Xi: Bambuszok és kövek

A bambusz Kína egyik legfontosabb növénye, gyakorta Kína barátjának is nevezik. Belül üreges, üres, éppen ezért a tökéletes megnyugvás, a kiürített elme jelképének is tekintik. Lecsüngő levelei okán a szegénység, az alázat, hajlékonysága révén az állhatatosság, örökzöld volta miatt pedig az életkor és az aggastyán jelképe. Ebből a növényből készül a kínai ecset nyele is, ezért az írástudók mindig nagy tisztelettel viseltettek iránta.
 

Dia

	A kínai festő eszközei	Az ecset vékony bambuszcsőbe fogott szőrből készült pamat, amely biztosítja, hogy az egyetlen kézmozdulattal húzott ecsetvonás hajszálfinom vonalból képes legyen egyenletesen kiszélesedni akkorára, amekkorára az ecset mérete engedi. A kínai tus fenyőgyanta kormából készül, enyv hozzáadásával.	A papír nedvszívó képessége és textúrája szerint eltérő lehetőségeket nyújt a festőnek. A kínai tus, ha egyszer nyomot hagy a papíron, onnan többé sem törlés, sem mosás nem tünteti el.

A kínai festő eszközei

Az ecset vékony bambuszcsőbe fogott szőrből készült pamat, amely biztosítja, hogy az egyetlen kézmozdulattal húzott ecsetvonás hajszálfinom vonalból képes legyen egyenletesen kiszélesedni akkorára, amekkorára az ecset mérete engedi. A kínai tus fenyőgyanta kormából készül, enyv hozzáadásával.

A papír nedvszívó képessége és textúrája szerint eltérő lehetőségeket nyújt a festőnek. A kínai tus, ha egyszer nyomot hagy a papíron, onnan többé sem törlés, sem mosás nem tünteti el.

Dia

	Xu Beihong-Zhang Shuqi: Fenyő alatt vörös bóbitás darumadár	Az örök hűség jelképének és a legfőbb szerencsehozónak tartott vörös bóbitás darumadarat, ami a házasság, a házastársi hűség egyik szimbóluma is, a kínai férfieszményt megtestesítő fenyőfa védelmében ábrázolta a két festő.

Xu Beihong-Zhang Shuqi: Fenyő alatt vörös bóbitás darumadár

Az örök hűség jelképének és a legfőbb szerencsehozónak tartott vörös bóbitás darumadarat, ami a házasság, a házastársi hűség egyik szimbóluma is, a kínai férfieszményt megtestesítő fenyőfa védelmében ábrázolta a két festő.

Dia

	Guan Shanyue: Virágzó szilvafa	A virágzó szilvafaág a kínai festők kedvelt témája - önmagában és madárral együtt is. A tavasz előhírnöke, az érintetlenség, szűziesség jelképe.	 

Guan Shanyue: Virágzó szilvafa

A virágzó szilvafaág a kínai festők kedvelt témája - önmagában és madárral együtt is. A tavasz előhírnöke, az érintetlenség, szűziesség jelképe.
 

Dia

	Huang Shanshou: Főnix és bazsarózsa a Song-kori festők stílusában	A főnix a kínaiak négy szent állatának az egyike, az unikornis, a sárkány és a teknős mellett. Ő a madarak királya, aki békét hoz, és miközben eredményesen és legfőképpen igazságosan irányítja országát. A fenséges madár Kínában mindig is az erény és a hűség jelképe volt. A bazsarózsához a régi kínaiak szintén az erényt társították, de a gazdagság és általában véve a boldogulás szimbólumának is tekintették. Nem véletlen, hogy ez a virág rendre feltűnik mind az ókori, mind a modern tusrajzokon.	 

Huang Shanshou: Főnix és bazsarózsa a Song-kori festők stílusában

A főnix a kínaiak négy szent állatának az egyike, az unikornis, a sárkány és a teknős mellett. Ő a madarak királya, aki békét hoz, és miközben eredményesen és legfőképpen igazságosan irányítja országát. A fenséges madár Kínában mindig is az erény és a hűség jelképe volt. A bazsarózsához a régi kínaiak szintén az erényt társították, de a gazdagság és általában véve a boldogulás szimbólumának is tekintették. Nem véletlen, hogy ez a virág rendre feltűnik mind az ókori, mind a modern tusrajzokon.
 

Dia

	Zhu Ben: Vadlibák röpülése a Cang folyó felett	A képek segítségével megelevenednek az ősi Kína hétköznapjai, a változatos táj szépsége, a madarak és a növények realisztikus ábrázolásmódján keresztül pedig a kínai gondolkodás és az azt átható természetszeretet válik nyilvánvalóvá.	 

Zhu Ben: Vadlibák röpülése a Cang folyó felett

A képek segítségével megelevenednek az ősi Kína hétköznapjai, a változatos táj szépsége, a madarak és a növények realisztikus ábrázolásmódján keresztül pedig a kínai gondolkodás és az azt átható természetszeretet válik nyilvánvalóvá.
 

Dia

	Idézet és dicséret	A képeket minden esetben ellátták valamilyen felirattal, jellemzően egy mondással vagy versrészlettel. Ezen túlmenően a felület egy részét üresen kellett hagyni, ahová aztán a méltatók szavai kerültek - negatív kritikával illetni egy alkotást hatalmas sértésnek számított volna. Ez a fajta elismerés egyébként az adott festmény értékét is növelte - minél többen dicsérték meg írásban, annál többet ért.

Idézet és dicséret

A képeket minden esetben ellátták valamilyen felirattal, jellemzően egy mondással vagy versrészlettel. Ezen túlmenően a felület egy részét üresen kellett hagyni, ahová aztán a méltatók szavai kerültek - negatív kritikával illetni egy alkotást hatalmas sértésnek számított volna. Ez a fajta elismerés egyébként az adott festmény értékét is növelte - minél többen dicsérték meg írásban, annál többet ért.

Dia

	Wang Su: A Holdnak áldozatot bemutató hölgy	A festmény a kínai holdújévet, azaz a tavaszünnepet idézi, ami a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Az újhold első napjával kezdődik, és 15 nappal később, teliholdkor, fejeződik be, időpontja a mi húsvétunkhoz hasonlóan évről évre változik. Újév estéje és az új esztendő első napja családi ünnep. Ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is. A kínai új év idén január 31-én kezdődött.	 

Wang Su: A Holdnak áldozatot bemutató hölgy

A festmény a kínai holdújévet, azaz a tavaszünnepet idézi, ami a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Az újhold első napjával kezdődik, és 15 nappal később, teliholdkor, fejeződik be, időpontja a mi húsvétunkhoz hasonlóan évről évre változik. Újév estéje és az új esztendő első napja családi ünnep. Ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is. A kínai új év idén január 31-én kezdődött.
 

Ezt is szeretjük
Szerző: Mezei M. Katalin
Fotó: