A napi másfél órás utazást is vállalom, de így vagyok boldog

Zsoldos Ágnes írása

Egy kertes ház nagyobb szabadságot ad, nekem ez a fontos.

Tudom, sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy kertes házban éljenek, így különösen megbecsülöm azt, hogy nekem van rá lehetőségem. Elsősorban a következők miatt, amelyek egyértelműen mellette szólnak.

Azt viszont már az elején fontosnak érzem hozzátenni, hogy én mindig kertes házban éltem, és jelenleg nem is tudom elképzelni, hogy létezik olyan érv, amely miatt egy lakást választanék. Persze vannak ismerőseim, akik egész életükben panelban laktak, így számukra az a természetes. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy amennyiben valaki megtapasztalja a kertes házzal járó szabadság érzését, utána már nem szívesen választana mást.

Egy kertes ház környéke eleve sokkal csendesebb, nyugodtabb, a levegő pedig érezhetően tisztább. Nincs tömeg, állandó nyüzsgés, így az élet is sokkal stresszmentesebb. Ráadásul nyugodtan lehet háziállatokat tartani, és nem kell szegények szabadságát sem korlátozni.

A számomra legfontosabb egyértelműen a kertes ház nyújtotta csend és nyugalom. Amikor nem kell arra figyelnem, hogy esetleg olyan dolgokat is hangosan beszélek meg a családommal, amelyek abszolút nem tartoznak másokra, legkevésbé a szomszédokra. A panellakások falai ugyanis aligha számítanak ebből a szempontból, sőt. A heves veszekedésektől kezdve a túl hangosra sikerült szerelmi légyottokon át a kora reggeli fúrásokig minden elképzelhető variációt hallottam már az ezeket elviselni kényszerülő ismerőseimtől.

Mivel szeretek tornázni, szerencsére nekem sem kell tartanom attól, hogy az ezzel járó esetleges zajokkal a szomszédokat zavarnám. Ráadásul olyan hangerőn hallgathatom közben a kedvenc dalaimat, amilyenen csak szeretném.

Szintén hatalmas előny, hogy amennyiben egy kis friss levegőre vágyom, csak magamra kapok valamit, és már kint is vagyok. Nem kell fél óráig készülődnöm azért, hogy mások előtt vállalható formába hozzam magam.

Mivel az évszakok közül egyértelműen a tavasz és a nyár a kedvencem, imádom figyelemmel követni a hétről hétre ébredező természetet, a kertünkben zajló változásokat: a rügyező, majd virágba boruló fákat és a csodaszép virágokat.

Nyáron pedig a számomra egyik legkedvesebb illat egyértelműen a frissen vágott fűé, arról nem is beszélve, hogy bár mértékkel, de azok közé tartozom, akik szeretnek napozni. Tehát a jó idő beköszöntével nem feltétlenül kell rögtön strandra mennem, hogy végre egy kis színt szerezzek.

Továbbá nagyon szeretek olvasni, ami a kertben még inkább igaz, ugyanis nincs is annál jobb kikapcsolódás, amikor a madarak csiripelése közben végre elmélyülhetek a kedvenc könyvemben. Nem beszélve azokról a családi pillanatokról, amikor egy kávé mellett kiülünk a teraszra beszélgetni, vagy egy hirtelen ötlettől vezérelve szalonnát sütünk.

Úgy gondolom, hogy ezekért az előnyökért még olyan áldozatokat is érdemes volt hozni, hogy egyetemista koromtól vállaltam a hosszabb - több mint másfél óráig tartó - utazást, valamint jelenleg szintén, hogy eljussak a munkahelyemre. Ahelyett, hogy inkább közelebb hozzá, de panelban élnék, mint ahogyan az emberek többsége tenné.

Ezt is szeretjük