A legszebb karácsonyi ajándék
Mit gondolsz, mennyibe kerül?
Kiszámoltad már, mennyi pénzed és energiád megy el a karácsonyra? Én idén változtatok.

A varázslatos karácsonyi fények és az ünnepi hangulat már november végén bekúszik a bevásárló központok amúgy sem éppen szürke falai közé.

Megkapjuk a lehetőséget rá, hogy időben elkezdhessük év végi Jézuska-körutunkat. De biztos, hogy a heteken át tartó zaklatott ajándékvadászat eredményére vágynak a szeretteink?

Mennyibe kerül a karácsony?

Egy idei felmérés szerint a magyarok átlagosan hét embert ajándékoznak meg karácsonykor, ami háztartásonként körülbelül 67 ezer forintba kerül. Ezen kívül családi kasszánként további 45 ezer forintot emésztenek fel az ünneppel kapcsolatos egyéb kiadások - karácsonyfa-vásárlás, ünnepi vacsora és a többi.

A megkérdezettek csaknem 20%-a hitelt is felvett idén, hogy iPhone-t, plazmatévét és hasonló híradástechnikai meglepetéseket csempészhessen a fa alá.

A vicc az, hogy az ünnepnek erről az oldaláról szinte mindenki egyformán gondolkodik: "Jaj, minek ennyi pénzt kiadni, gyerekek?", "Nagyon tetszik, de nem vagy normális, hogy megvetted!", "Nem kellene, hogy erről szóljon az ünnep".

Mennyit ér a karácsony?

Persze kár tagadni, örülök a fa alatt megbúvó színes, csillogó csomagoknak. Nem is igen tudnám titkolni, hiszen a szobát belengő fenyő- és süteményillat, a visszacsomagolt szaloncukros papírok zörgése és a fáról a szőnyegre csepegő gyertyaviasz visszahozza gyerekkorom minden egyes karácsony estéjét. A fenyő alatt ülve ma is csaknem olyan lelkesen tudok ajándékokat bontogatni, mint 25 évvel ezelőtt.

Ugyanakkor minden évben sokat elvesz az ünnepi hangulatomból, ha a karácsony előtti hét jelentős részét egy - hozzám hasonlóan csúszásban lévő vásárlókkal - csordultig megtelt plázában vagyok kénytelen eltölteni.

Az a karácsony, amit egy soknapos, rohanással eltöltött, üres tárcát eredményező ünnepi bevásárlás előz meg, lényegében nem sokkal ér többet, mint az ajándékok pénzben kifejezhető összege.

Idén máshogy lesz?

Talán ennél okosabban is lehet készülni a karácsonyra… igen, idén máshogy lesz - nem először fogadom meg. Futva csak túlélni lehet az ünnepet. Mi lenne, ha kiszállnánk az ajándékversenyből, és belassulnánk kicsit?

A barátokkal viszonylag egyszerű a helyzet: a karácsonyi mozi és közös forraltborozás ellen jellemzően senki sem tiltakozik. Nincs karácsonyi meglepetés. Annyira nincs, hogy nálunk még a kiválasztott film is évről évre ismétlődik. De vajon a családdal is menni fog?

Idén újra megígérem magamnak, hogy az ünnep előtti napok a ráhangolódásról, a közös süteménygyártásról, a beszélgetésről szólnak majd. Ezen az úton haladva könnyebb lesz december 24-én szeretni azokat, akik igazán fontosak nekem, megélni az összetartozást, meglátni egymásban a csodát. És emlékezni azokra, akik már nem lehetnek itt.

Ezt is szeretjük