Mindig megtörténik, és minden ajándékkal: ez a karácsonyfa varázslata
A karácsonyi ajándék lényegi része nem az ára, hanem a szeretet, amivel adják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár úgy mondják, nem az ajándék vagy annak ára a fontos, hanem a gesztus, mégis mindenki hanyatt-homlok vásárol karácsony előtt, hömpölyög a tömeg a bevásárlóközpontokban, szinte egy gombostűt sem lehetne leejteni. Az ajándékvásárlás a karácsonyi készülődés szerves részévé vált, és sajnos sokaknak már szinte csak mint az ünneppel járó vesződség jut eszébe - kitalálni, kinek és mit, mikor, na és főleg miből vegyen az ember.

Pedig akár készíthetne is valamit otthon, saját kezűleg, például egy doboz illatos karácsonyi sütit, karácsonyfadíszeket, házi csokoládét - nemcsak pénzben jöhetne ki jobban, de még a megajándékozottnak is szívmelengetőbb örömet tudna szerezni, hiszen ő tudná, hogy a meglepetés készítése alatt az ajándékozó végig rá gondolt. De a drága holmik helyett egy apró, jelképes figyelmesség is megtenné, ha valaki nem jó az otthoni barkácsolásban.

Miért döntenek mégis e helyett a verzió helyett sokan a plázában rohangálás mellett? Talán mert a legtöbb ember kellemetlenül érezné magát, ha szándékosan apró ajándékokat venne, vagy maga készítene valamit a szeretteinek karácsonyra. Kifejezné az a dolog kellőképpen a szeretetét, az igyekezetét? Mi van, ha a másiktól sokkal nagyobb ajándékot kap? Mi van, ha az ajándékozott azt fogja gondolni, hogy nem fontos a számára, csak mert nem toronyórát kapott láncostul, miközben pedig szeretve van, igazán. Rém kellemetlen lenne.

Sokan éppen ezért hajlamosak vagyunk még a saját pénzügyi határainkat is átlépni, és megvenni két hasonló dolog közül azt, amelyik egy ezressel drágább, kifizetni, amelyik csillogóbb, nagyobb, többe kerül. Hogy miért? Mert a szeretet így diktálja. Ameddig csak csörög valami a tárca aljában, vásárol az ember. Mert legszívesebben mindent odaadna, mindent megvenne, hogy a szeretetét kifejezze. És mert ez már berögzült, sajnos.

Holott a karácsonyi ajándéknak nincs szüksége arra, hogy a nagyság, drágaság vagy fényűzés képében kerüljön a fa alá. A karácsonyi ajándék önmagában is, legyen az akár egy szép ékszer, egy jó könyv vagy egy doboz magunk sütötte sütemény, értékes, a szeretetünk jelképe, amit nem az elköltött pénz, hanem egy mosoly, egy kedves tekintet tesz a legszebb ajándékká. Valójában nincs is min aggódni: akármi is kerül szívből a fa alá, csoda történik - minden ajándék varázslatos módon egyenértékűvé válik a karácsonyfa alatt.

Ezt is szeretjük