Egy kérdés, amit rengetegen tesznek fel az interneten
Egyetlen rövid mondat, melyre a válaszok talán megváltoztathatják az egész világot.

Hogyan tehetném jobbá a világot? 835 ezer magyar nyelvű találat. How would you make the world a better place? Több mint két és fél millió találat. Emellett azok száma sem lehet elenyésző, akik a kérdéseket felteszik, még ha ez esetben ezt csupán a keresőszó-kiegészítések sejtetik is.

Bár mindez bagatellnek tűnhet, elképzelni, hányan gondolkoznak el azon, vajon mit tehetnének, hogy szebb hellyé váljon a föld vagy épp csak saját környezetük, megnyugtatóbb, mint amit sokszor magunk körül látunk. Pedig sokan szeretnének cselekedni, adni és odalépni, ha látják a gyengét, vagy épp csak valakit, aki egy közülünk, akiben önmagukat ismerik fel, de hiába a szív minden pusmogása, ha nem moccanunk.

A hiányzó hős esete a társadalmi csapdák egyik legjellemzőbb típusa, melynek során, bár a szándék meglenne, a kollektív felelőtlenség hibás mechanizmusa akadályozza meg az egyént abban, hogy megtegyen valamit, amihez egyrészt nem szükséges túl nagy erőfeszítés, másrészt semmiféle hátránya nem származna belőle, sőt.

Nem kell szélsőséges példákra gondolni, elég csak arra, ha nem vesszük fel a szemetet, ha nem adjuk át a helyünk, vagy nem kérdezzük meg, minden rendben van-e, ha látjuk, egy idegen nem érzi jól magát, a felelősséget a miért pont én, illetve mi közöm van hozzá kezdetű egyszerű kérdésekkel hessintve el magunktól. Igenis közünk van egymáshoz, minden tettünk hat, és változtat valamit mind a világon, mind pedig önmagunkon, de ugyanúgy annak hiánya is.

Nem véletlenül hisznek sokan a pillangóban, melynek szárnycsapása a Föld másik oldalán tornádót idézhet elő, mint ahogy az sem az, hogy az elméletre számos világméretű mozgalom épült és épül mind a mai napig. Bár a koncepció korábban is létezett, sőt, meglehet, hogy egyidős az emberiséggel, A jövő kezdete című film bemutatása óta például milliók csatlakoztak a pay it forward, vagyis add tovább mozgalmakhoz, melyek lényege nem más, mint jót cselekedni valakivel vagy épp három emberrel, cserébe pedig csupán annyit kérni, ő is tegyen ugyanígy.

Egyre inkább terjednek a hasonló, random act of kindness, vagyis véletlenszerű kedvességre alapozó kezdeményezések is, melyek egyszerűen csak arra buzdítanak, egy apró kedvesség formájában mutasd meg egy idegennek az emberi természet szebbik arcát, hiszen, ahogy a mondás is tartja, egyetlen kedves szó három téli hónapot is kifűt.

De közkeletűvé vált egy másik is, mely szerint sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát. Ebben hisznek azok is, akik a jótékonykodásra a crowdfunding, vagyis a közösségi finanszírozás lehetőségét választják, melynek keretében, ha az egymástól független személyekből álló közösség jónak talál egy megvalósítandó ötletet, projektet, anyagilag vagy más támogatás formájában is segíti annak létrejöttét.

Bár ez alapjaiban egy sikeres gazdasági modell, a szociális területeken is tökéletesen megállja a helyét, amit már magyar példa is bizonyít, elég csak végigböngészni az Adjukössze.hu lezárult projektjeit. A honlapra olyan kezdeményezéseket lehet feltölteni, melyek valamilyen formában a közjót szolgálják, megjelölve a célösszeget, ami a megvalósításhoz szükséges. A támogatók, illetve a látogatók nyomon követhetik, mennyi az, ami már összegyűlt, és mennyire lenne még szükség.

A projektek elég változatosak ahhoz, hogy mindenki találjon olyat, mely igazán közel áll a szívéhez, emellett a támogatási összegek terén sem kell túl nagy számokra gondolni, 2-3000 ezer forint például már egy heti meleget jelenthet egy rászoruló családnak vagy épp új esélyt egy megkínzott, lábadozó kutyának.

Egyszerű üzenetek, mindennapos történetek és sorsok, melyeket akár mi is megkaphattunk volna, ha azonban szerencsésebbek vagyunk, az ajándék, melyből jutnia kell másoknak is. Sokak szerint századunk első évtizedei a részvétel korát jelentik, ahol a lehetőségek megszámlálhatatlanok, a döntés viszont a miénk: jobbá tesszük-e a világot azáltal, hogy jobbak leszünk nála?

„Adjál akkor is, ha kevés van neked is, adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá, adjál akkor is, ha neked nem adtak, adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség - és közben észrevétlenül a reménység emberévé leszel." (Pál Ferenc atya)

Ezt is szeretjük