Talán most még időben vagy

Minden évben beleesel ugyanabba a csapdába?

Ideje van a hangolódásnak, de ezzel együtt a készülődésnek is.

A karácsonyi lidércnyomás a legtöbb nő, családanya és feleség számára nem csak Tim Burton örökbecsű animációs filmjét jelenti, hanem ténylegesen átélt, ünnepi pretraumatikus szindrómát. Nem ismerek olyat, aki ne stresszelne a karácsony miatt. Vagyis igen, de az vagy ortodox zsidó, vagy a Kelekótya karácsony főhőseihez hasonlóan egyszerűen kihagyná az ünnepeket. (A filmben ugyan nem jön össze a decemberi káoszból való áhított kiugrás, de lehet próbálkozni.)

A forgatókönyv minden évben ugyanaz. Elámulunk az ősz gyönyörű rozsdás-narancsos színkavalkádján, aztán méltatlankodunk, hogy már kirakták a szupermarketek polcaira a szaloncukrokat, végül szörnyülködünk, hogy már csak egy hét van karácsonyig, és még sehol sem tartunk.

Miért van az, hogy minden háztartást vezető, gyereket nevelő, kapcsolatban élő nő mérgezett egérként nyargalja végig az ünnepeket, és a karácsony szóról egyből az idegesség és/vagy stressz kulcsszavakra asszociál?

"Egész évben a karácsonyt várjuk, aztán egész karácsonykor az év többi részét."

A karácsonyi stressz népbetegség

Akárki akármit mond, a karácsony oroszlánrészét a nő menedzseli, ezáltal rajta múlik a sikere is. Ezért érzi magát frusztrálóan felelősnek az ünnepek miatt. Tehát megkönnyítendő a dolgodat, csökkents az elvárásaidat. Ne törekedj a maximalizmusra, és mozdulj el a könnyebb ellenállás irányába.

Ha nem akarod a szeretteid örömét és a saját pszichikai állapotodat szétrombolni, kezdj el apránként lefaragni a teendőkből. Semmiképpen ne halogasd az adventi időszakra, hanem állj neki már most.

"Az emberek több mint a fele azt állítja: örül, amikor véget ér a karácsony."

Vértezd fel magad, testileg-lelkileg

Még mielőtt bepánikolnál, tedd meg a preventív lépéseket. A felkészülés abból áll, hogy fizikailag és lelkileg is megerősíted magadat a piros-arany masnis káosz előtt. Ez az az időszak, amikor nem szabad sajnálnod semmit, mert a hiány a későbbiekben megbosszulja magát. Mivel itt van az év vége, ki kell venni a megmaradt szabadságokat.

Egy hosszú hétvége csodát művel a mentális állapotoddal, főleg, ha holisztikus regenerálódásban gondolkodsz. Tele vannak a kuponos oldalak megfizethető wellnessajánlatokkal. Ha három-négy napot rászánsz arra, hogy kikapcsolódj, kimasszíroztasd és kiszaunázd magadból az egész évben magaddal cipelt stresszt és felgyülemlett méreganyagokat, a decemberi hajtásban bizonyosan meghálálja majd a szervezeted.

Ha nincs lehetőséged elutazni, félnapokkal jutalmazd magadat. Még vannak színek az erdőben, és egy felfrissítő és pihentető kiránduláson összekötheted a kellemest a hasznossal. A természetben gyűjtött termések frappáns dekorációként szolgálhatnak az ünnepre.

Relaxálj, és kapcsolódj ki, ahogy jólesik. Már megjelentek az adventi magazinok és az ünnepi aromájú kávék. Kombináld a kettőt, és szánj rá egy-két órát, hogy mézeskalács ízű vagy narancsos lattét kortyolgatva nézd át az újságokat, és ötleteket meríts.

"Kereskedelmi szempontból azt kell mondanunk, hogy ha nem létezne a karácsony, feltétlenül ki kellene találni." (Katherine Whitehorn)

Nem lehet elég korán kezdeni

Listát írni a teendőkről soha nem késő, mert rendszert visz a zűrzavarba. Logikus az, hogy ha mindennap elintézel valamilyen apró feladatot, akkor lényegesen redukálod az idegességfaktort.

Legyen külön listád arról, hogy mit kell vásárolni az ünnepi menühöz, a dekorációhoz és az ajándékok gyanánt. A negyedik lista az olyan egyéb teendőket tartalmazza, mint az ünnepi takarítás, a képeslapírás vagy a szentestén meghallgatandó zenelista összeállítása. Kulcsfontosságú a pontos büdzsé összeállítása.

Pszichológiai elemzések szerint is a legnagyobb nyomást az okozza, hogy a karácsony drága, és mindig mindenki kifut a pénzéből. Ha látod, mikor mennyit költhetsz, és szigorúan tartod magadat hozzá, ez nem fordulhat elő. Hagyd el a maximalizmusodat.

Mérd fel a lehetőségeidet, és ha nem jön össze az évek óta vágyott kétméteres, retró és vintage díszekkel megpakolt karácsonyfa, ne keseredj el. Használd a régi díszeidet, legfeljebb válassz hozzá egy másik színárnyalatot, hogy újszerű hangulatot vigyen a megszokott látványba.

"Ha az ünnepi hangulatot az új évre is meg akarjuk hosszabbítani, kerüljük a költekezést."

Egyszerűsítsd le a dolgokat

Tervezz rugalmasan és gondolkodj innovatívan. Hagyj fel az időt és energiát felemésztő kötelező hagyományos elemekkel. Vezess be újításokat, ha az megkönnyíti a munkádat. A megszokott adventi koszorú helyett készíts modernebbet, egyszerűbben kivitelezhetőt. Tudtad, hogy a kalácsot és a mézeskalácsot le lehet fagyasztani? Már most megsütheted, hogy ennyivel beljebb legyél.

Dekoráld a lakást mindennap, apró etapokra elosztva. Vásárolj ajándékokat online, szemezgess a webshopokban tömegnyomor nélkül és a visszacserélés szabadságával. Már most állítsd össze az ünnepi menüt, és cseréld le benne a bonyolult fogásokat. Lepd meg a családodat a halászlé helyett egy pikáns krémlevessel, a rántott húsok helyett egy egybesülttel, az időigényes torta helyett egy gyömbéres pohárkrémmel.

Ne variáld túl a csomagolást, egy natúr tasak megteszi, amire arany vagy ezüst filccel rajzolhatsz kedves és személyre szóló mintát és üzenetet. Próbálj meg idén egy stresszmentes, relatíve nyugodt, vitákat nélkülöző, örömteli ünnepet létrehozni. Hidd el, hogy ez lesz a legnagyobb ajándék azoknak, akiket szeretsz.

"2006-ban szakszervezetek és aktivisták kérésére a brit kormány kivizsgálta, milyen negatív hatást gyakorol a karácsonyi zene azokra a bolti eladókra, akik egész nap kénytelenek ugyanazokat a karácsonyi dalokat hallgatni. Az érintettek kínzásnak, alattomos környezetszennyezésnek és olyan zajártalomnak nevezték a zenét, amely az épelméjűségüket veszélyezteti."
A cikkben található idézetek Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyvéből valók.

Kérdezz meg bárkit - férfit vagy nőt, öreget vagy fiatalt -, hogy miért fontos neki a karácsony, egész biztosan mindig ugyanaz lesz a válasz: "Szeretnék a szeretteimmel lenni. Nevetésre, vidámságra és jókedvre vágyom." Ilyen egyszerű. Mindannyian ugyanarra vágyunk. De ha a férfiak és nők ugyanazt akarják, akkor miért éppen a különbségekre világít rá a karácsony, miért távolít el, ahelyett, hogy közelebb hozna minket egymáshoz? Hiába a jó szándék és a nagy remények, gyakran csalódást okoznak az ünnepek. (…) Miért nem tudunk egyszerűen csak örülni a karácsonynak?”

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük