Gyönyörű, karácsonyi ablakdíszek
Letölthető sablonnal
Nemcsak koszorúkkal és adventi dísszel ékesítheted az ablakokat. Üvegfestékkel csodákat művelhetsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen függőleges ablak- és tükörfelületre festhetsz üvegfestékkel, arra azonban ügyelj, hogy vizes bázisú, lemosható fajtát válassz. Így az ünnepek után a motívumot könnyűszerrel eltávolíthatod, illetve - ha maradt a festékből és az ihletből - újabb, az adott évszaknak megfelelő motívummal pótolhatod.

Készen vásárolt sablonokkal könnyen dolgozhatsz
Gyertyatartót készíthetsz egyszerű pohárból
Ha nincs időd, használj üvegmatricát
Egyszerű festési techika

Sárgát, pirosat, kéket

A szivárvány minden színében kaphatók lemosható üvegfestékek, így könnyen festhetsz bármit. Amennyiben a havat idéző, opálos hatású kompozícióban gondolkodsz, halvány- vagy világoskék, illetve áttetsző festékből keverheted ki a megfelelő színt.

A körvonalak felviteléhez szükséged lesz még egy tubus kontúrfestékre is, de ügyelj arra, hogy színe összhangban legyen a motívum többi színével.

Töltsd le a sablont, amelyet meg szeretnél festeni!

Így készítsd el!

A következő anyagokra és eszközökre lesz szükséged:

  • üvegfestékek
  • kontúrfesték
  • vékony ecset.

Elsőként válaszd ki a motívumot, amit meg szeretnél festeni - ez lehet hópehely, csillag, gyertya, karácsonyfa, a három királyok, a Betlehem, vagy éppen a szent család, majd töltsd le, és nyomtasd ki a választott sablont. Karácsonyi témájú könyvillusztrációt is kopírozhatsz egy áttetsző papírlapra - ez esetben ez a papír lesz a sablon.

Amennyiben nem havas, opálos hatású motívumban - például hópehelyben - gondolkodsz, komponáld meg a kép színvilágát. Ha ezzel megvagy, az ablak festése esetén celluxszal ragaszd a sablont az üveg hátoldalára oly módon, hogy a mintás része érintkezzen a felülettel.

Ha tükörre dolgozol, tegyél a sablon alá kézi indigót, majd rajzold át a mintát.
Következhet az üvegfestés látványos része! Elsőként húzd meg a kontúrvonalakat, majd hagyd, hogy a kontúrfesték tökéletesen megszáradjon. Így biztosan nem folyik majd össze a többi festékkel. Vékony ecsettel fesd ki a kontúrvonalak által határolt mezőket, de bánj csínján a festékkel, mert a függőleges felületen könnyen megfolyhat.

+4 tipp
  • A festékes flakonokat fejjel lefelé tárold, és soha ne rázd fel, így elkerülheted a buborékképződést.
  • Ha mindezek ellenére buborék képződik a festékben, szúrd ki egy tűvel.
  • A nagy precizitást igénylő, apró részletek megfestéséhez használj vattapálcikát vagy fogpiszkálót. Segítségükkel a különböző színeket is egymásba húzhatod, azaz színátmenetet képezhetsz.
  • Ha a kontúrvonalak nagyon vékonyak, szerezz be egy szűkítőt is, ami a kontúrfesték tubusára rögzíthető.

Cikkünkhöz az Új karácsonyi üvegfestés című könyvből merítettünk ihletet.

Az ünnepek idején mindenki szeretné otthonát is ünneplőbe öltöztetni, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt az üvegmatrica-festék. Szép színei áttetszőek, így hangulatosan átvilágíthatók. A kész díszt bármilyen sima üvegfelületre, ablakra, mécsestartóra és vázára ráhelyezheted, ha pedig speciális fóliára dolgozol, akkor függődísz vagy ajándékkísérő lehet belőle. Mivel a festék tubusos kiszerelésben kapható, könnyen és egyszerűen dolgozhatsz vele, csupán néhány trükköt és fortélyt kell elsajátítanod - ebben segít az Új karácsonyi üvegfestés.

Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 798 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük