8 tuti adventi naptár a csemetéknek
Csináld magad!
Lepd meg a kicsiket saját készítésű adventi naptárral, hogy biztosan tudják, hányat kell még aludniuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony varázsához legalább annyira hozzátartozik a várakozás és a készülődés, mint maga a Szenteste. Mivel ez a gyerekek esetében különösen igaz, tedd emlékezetessé számukra Advent mind a 24 napját, és készíts egyéni, különleges adventi naptárat! Nyolc ötletet mutatunk be, a legegyszerűbbektől a bonyolultabbakig, hogy biztosan megtaláld, amit keresel!

1. típus: A karácsony üzenete

Az adventi naptárat nemcsak a csokoládé és a különféle nassolnivalók tehetik hívogatóvá: a nagyobb gyerekeknek vagy a kiskamaszoknak szép ajándék lehet, ha minden nap egy-egy gondolatébresztő üzenettel, idézettel, karácsonyi történettel vagy akár fotóval leped meg őket, vagyis bármivel, ami belefér egy borítékba.

A borítékok lehetnek színesek vagy kifejezetten karácsonyi jellegűek, a lényeg, hogy változatosak legyenek. Akár magad is hajtogathatod őket, ebben az esetben még külön ragasztgatnod sem kell, elég, ha középen összefogod azokat egy karácsonyi motívumot ábrázoló papírdarabkával, amire az adott nap számát is írod.

A borítékokat beleteheted egy szép dobozba, de "adagolhatod" naponként is. Nagyon szép, ha a boríték tartalmát kézzel írod, és antik hatásúvá teszed - ehhez előtte egyszerűen áztasd teába a papírt.

2. típus: "Fényes csillag állt felettünk…"

A keresztény kultúrkörben a Karácsony egyik jelképe a jászol helyét jelző esthajnalcsillag, ezért ezt is felhasználhatod adventi naptárhoz.
Vágj ki vastag kartonból egy körülbelül 50-60 cm hosszúságú esthajnalcsillag-formát! A karton lehet eleve sárga, de befedheted egy szebb árnyalatú vagy aranyszínű öntapadós tapétával is.

Ezután vágj ki szintén aranyszínű papírból apró csillagocskákat, és ragaszd őket a nagy csillag 24 pontjára, majd tűzd meg piros színű parafatábla-tüskékkel vagy piros fejű gombostűkkel: ezekre akaszthatod majd a kis csomagocskákat, amiket piros selyempapírból készíthetsz el.

Elvarázsolt város
Kártyákba rejtett szeretet
Vidám zsákocskák
Cuki zsebek

Vágj ki 24 darab 25x12 cm-es téglalapot, és a hosszabb oldalait hajtsd be többször, hogy zacskó-formát kapj! Tűzd meg vagy ragaszd össze, majd hajtsd fel az alját is! Töltsd meg minden földi jóval – csoki, drazsé, mogyoró –, majd arany szalaggal vagy zsinórral kösd be a száját, és akasztgasd fel, miután a csillagot rögzítetted két ponton képakasztóval vagy körben kétoldalú ragasztócsíkkal.

3. típus: Csodaskatulya

Egyszerű gyufás-skatulyából is lehet szép adventi naptárat készíteni: vond be a skatulyákat karácsonyi csomagolópapírral, a kihúzható részre pedig bökj két apró lyukat gombostűvel, fűzd át ezeken egy aranyzsinór két végét, belül pedig kösd össze! A „kihúzót” díszítheted kisebb-nagyobb gyöngyökkel is. A skatulyákat rakhatod üvegtálba, de akár össze is ragaszthatod fiókos szekrénykévé, vagy házikóvá.

4. típus: Csokorba kötött meglepetés

Ez az adventi koszorú karácsonyi dekorációként az otthonod dísze is lehet. Gyűjts egybe néhány, körülbelül 50 cm-es ágat – cserje, bogyós növények, fűz –, majd kösd őket laza csokorba úgy, hogy még kellőképpen szétálljanak. Ha akarod, akár le is fújhatod egy kicsit arany-, ezüst- vagy hóspray-vel.

Ezután vágj ki 24 darab, körülbelül 10-15 cm sugarú körcikket vastagabb, például piros papírból – a lényeg, hogy harmonizáljon a csokorral –, vágd be őket egy helyen egészen a közepükig, majd hajts belőlük kúp formákat! A kúpokat tűzd vagy ragaszd össze, díszítsd számokkal, csillagokkal, és arany cérnából készíts akasztókat! A kúpokat ezután töltsd meg selyempapírba csomagolt édességgel, a csokrot helyezd vázába, és akaszd rá az ajándékokat.

5. típus: 4 gyertya, 24 vidám pillanat

A kicsik karácsony előtti várakozását összekötheted a felnőttekével, ha az adventi koszorúd egyben adventi naptár is. Készíts a koszorúd színvilágával harmonizáló, 10x5 cm-es zsákocskákat textilből, töltsd meg őket valamilyen bélésanyaggal vagy filccel, kösd be a szájukat szalaggal vagy aranyzsinórral, és erősebb cérnával vagy nem túl feltűnő szalaggal rögzítsd őket körben a koszorúra! Függesztett koszorún mutat a legszebben.

6. típus: 24 kiscsizma

Hogy a gyermeked Mikuláskor ne rakja ki a család egész csizmakollekcióját az ablakba, készíts neki pont 24-et, hogy legyen mibe rakni az ajándékokat! Karácsonyi mintájú, piros vagy egymással színben harmonizáló megmaradt textilekből – flanel, kartonanyag – varrj 24 csizmaformát! Ezután húzz ki a lakásban – ablakpárkányon, kandallópárkányon, fal mellett – egy erős aranyzsinórt, amire a csizmákat rögzítheted felvarrt akasztóval, de akár kis facsipeszekkel is. Ha utóbbit választod, ragassz a csipeszekre kis csillag, szív vagy karácsonyfa alakú dekorgumilapot, és arra írd rá a kibontás napjának számát.

Készíts koszorút is!

Ha az adventi koszorút is saját magad szeretnéd elkészíteni, nézd meg videónkat, melyből megtudhatod, hogyan fogj hozzá - lépésről lépésre.

7. típus: Tarkabarka zsebecskék

Egy falra akasztható színes textildísz nagyon szépen mutat a gyerekszobában. Hát még, ha meg van töltve meglepetéssel! Ehhez szükséged lesz egy 80x60 cm-es egyszínű, piros anyagra - ez lehet filc vagy posztó -, amely az alapja lesz a dísznek. Vágj ki 24 darab 15x11 cm-es – plusz fél-fél centi ráhagyás a varrásra – téglalapot az alappal azonos, de különböző színű anyagból: ezek lesznek a zsebek, amik három sorban helyezkednek majd el az alapon.

Varrd össze nyolcasával a zsebeket, majd varrd fel az alapra! A sorok között úgy hagyj helyet, hogy az alap tetején körülbelül 6 cm maradjon szabadon. A tetejére varrj egy 1,5 cm-es „járatot”, amibe belecsúsztathatod majd a rögzítésre szolgáló fapálcát. A megmaradt helyre hímezhetsz, vagy ragaszthatsz fehér anyagból mintákat vagy feliratot. A zsebekre hímezz vagy ragassz különböző méretű és elhelyezkedésű számokat, fontos azonban, hogy ne legyenek sorrendben! Ha kész vagy, rögzítsd a falra, töltsd meg a zsebeket, néhányba pedig tegyél fenyőágat, nagyon szépen mutat.

8. típus: A klasszikus, kicsit másképp

Ha több időd és nem mellesleg remek kézügyességed van, készíthetsz hagyományos, kinyitható ablakos adventi naptárat is. Elkészíthetsz például egy utcácskát vagy egy házat, ahol az ablakok mögött ezúttal nem édesség rejtőzik, hanem karácsonyi életképek vagy más kedves dolgok.

Ez igazán izgalmas lehet, hiszen amíg a boltban kapható naptáraknál biztosan lehet tudni, mi van az ablak mögött, addig itt csak a fantáziád szabhat határt.
Két réteget kell elkészítened és megfestened. Először aprólékosan rajzold meg, majd fesd meg temperával vagy akrilfestékkel, nagyméretű, hagyományos rajzlapra a városképet csukott ablakokkal és ajtókkal.

Mérd át az ablakok helyét egy sokkal keményebb és vastagabb, fehér színű kartonra, amire ezután fesd fel az életképeket a lámpafényt idéző sárga háttérrel. A felső rétegen vágd körbe az ablakok három oldalát, de úgy, hogy a függőleges oldalukon hagyj egy pár milliméteres részt rögzítve, hogy majd csak a naptár tulajdonosa nyithassa fel teljesen! Ezután ragaszd össze a két réteget, december 1-jén pedig kezdődhet a nyitogatás!

Ezt is szeretjük