Így készül a tökéletes mézeskalács
Illatos, omlós mézeskalácsra vágysz, de még nem találtad meg a tökéletes receptet? Eláruljuk, mi a titok, és az utóbbiban is segítünk.
- Mondovics Pálma
- 2012.11.05.
-
- címkék
Dia

A mézeskalács talán azért nem megy ki a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Díszítési, formázási lehetőségeinek csak a fantáziád szab határt, elkészítésében pedig a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig bárki részt vehet.
Kapcsolódó cikk:
A tökéletes mézeskalács receptje »
Dia

Története
Legkorábbi, időszámításunk kezdete utáni első századokból való adataink szerint már a rómaiak is készítettek mézeskalácsot agyagformákban, melyeket hazánk római kori településein is szép számmal tártak fel a régészek. A magyarok ezen édesség készítését azonban valószínűleg Nyugat-Európából vették át.
Dia

Búzaliszt
Ha valódi mézeskalácsra vágysz, felejtsd el a bolti fűszerkeverékeket és a mézeskalács-alapporokat. A tökéletes mézeskalács egyik titka például az, hogy kizárólag búzaliszttel érdemes készíteni, hogy könnyen lehessen nyújtani, de elég laza is maradjon.Dia

Méz
A mézeskalácshoz a vegyes méz a legjobb. A méz hosszú időn át pótolhatatlan volt, megbecsülése a belőle készített tésztára is átragadt. Utóbbinak helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét.Kapcsolódó cikk:
Illatos, mézes finomságok »
Dia

Fűszerek
Az előrecsomagolt fűszerkeverékek helyett használj hagyományos, de frissen őrölteket. A fahéj és a szegfűszeg a mézeskalács alapja. Ha ízesebb süteményre vágysz, keverhetsz a tésztához gyömbért, szerecsendiót, citromhéjat, ánizst, kardamomot. A fűszerekkel azonban bánj csínján!Dia

Cukortészta
Ahány ház, annyiféleképpen készítik a mézeskalácsot. A tökéletes mézesbábok elkészítéséhez azonban nem a hagyományos mézestésztára van szükség, hanem az úgynevezett cukortésztára, melyet díszíteni is könnyebb, és a fán is jobban mutat.Dia

Pihentetés
A mézeskalács tésztáját legalább három napig pihentetni kell sütés előtt - tedd nejlonzacskóba, hogy ne száradjon ki. Ha a tészta túl puha, átgyúrásnál adj hozzá lisztet, ha viszont túl keménynek érzed, vagy morzsálódik, mézzel vagy tojássárgájával puhítsd meg.Dia

Cukormáz
Csak az ép mézeskalácsokat díszítsd, a töröttek nem mutatnak jól. Ha viszont több is megsérült vagy leragadt, a díszítéshez elkészített cukormáz egy részét tedd külön tálba, keverj el benne kakaóport, és ezzel a sötét masszával vond be az egész kalácsot.Dia

Díszítés
A formákat tetszés szerint díszítheted. A bonyolultabb mintákhoz érdemes külön sablont készítened. A kitalált mintát rajzold meg papíron, azt fektesd a díszítendő felületre, majd tűvel szurkáld végig a körvonalakat. A díszítés így sokkal könnyebb lesz.Dia
