Így készül a tökéletes mézeskalács
Illatos, omlós mézeskalácsra vágysz, de még nem találtad meg a tökéletes receptet? Eláruljuk, mi a titok, és az utóbbiban is segítünk.

Dia

 	A mézeskalács talán azért nem megy ki a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Díszítési, formázási lehetőségeinek csak a fantáziád szab határt, elkészítésében pedig a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig bárki részt vehet. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A tökéletes mézeskalács receptje »

A mézeskalács talán azért nem megy ki a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Díszítési, formázási lehetőségeinek csak a fantáziád szab határt, elkészítésében pedig a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig bárki részt vehet.

Kapcsolódó cikk:
A tökéletes mézeskalács receptje »

Dia

 	Története  	Legkorábbi, időszámításunk kezdete utáni első századokból való adataink szerint már a rómaiak is készítettek mézeskalácsot agyagformákban, melyeket hazánk római kori településein is szép számmal tártak fel a régészek. A magyarok ezen édesség készítését azonban valószínűleg Nyugat-Európából vették át. 	 

Története

Legkorábbi, időszámításunk kezdete utáni első századokból való adataink szerint már a rómaiak is készítettek mézeskalácsot agyagformákban, melyeket hazánk római kori településein is szép számmal tártak fel a régészek. A magyarok ezen édesség készítését azonban valószínűleg Nyugat-Európából vették át.
 

Dia

BúzalisztHa valódi mézeskalácsra vágysz, felejtsd el a bolti fűszerkeverékeket és a mézeskalács-alapporokat. A tökéletes mézeskalács egyik titka például az, hogy kizárólag búzaliszttel érdemes készíteni, hogy könnyen lehessen nyújtani, de elég laza is maradjon.

Búzaliszt

Ha valódi mézeskalácsra vágysz, felejtsd el a bolti fűszerkeverékeket és a mézeskalács-alapporokat. A tökéletes mézeskalács egyik titka például az, hogy kizárólag búzaliszttel érdemes készíteni, hogy könnyen lehessen nyújtani, de elég laza is maradjon.

Dia

MézA mézeskalácshoz a vegyes méz a legjobb. A méz hosszú időn át pótolhatatlan volt, megbecsülése a belőle készített tésztára is átragadt. Utóbbinak helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét.Kapcsolódó cikk:Illatos, mézes finomságok »

Méz

A mézeskalácshoz a vegyes méz a legjobb. A méz hosszú időn át pótolhatatlan volt, megbecsülése a belőle készített tésztára is átragadt. Utóbbinak helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét.

Kapcsolódó cikk:
Illatos, mézes finomságok »

Dia

FűszerekAz előrecsomagolt fűszerkeverékek helyett használj hagyományos, de frissen őrölteket. A fahéj és a szegfűszeg a mézeskalács alapja. Ha ízesebb süteményre vágysz, keverhetsz a tésztához gyömbért, szerecsendiót, citromhéjat, ánizst, kardamomot. A fűszerekkel azonban bánj csínján!

Fűszerek

Az előrecsomagolt fűszerkeverékek helyett használj hagyományos, de frissen őrölteket. A fahéj és a szegfűszeg a mézeskalács alapja. Ha ízesebb süteményre vágysz, keverhetsz a tésztához gyömbért, szerecsendiót, citromhéjat, ánizst, kardamomot. A fűszerekkel azonban bánj csínján!

Dia

CukortésztaAhány ház, annyiféleképpen készítik a mézeskalácsot. A tökéletes mézesbábok elkészítéséhez azonban nem a hagyományos mézestésztára van szükség, hanem az úgynevezett cukortésztára, melyet díszíteni is könnyebb, és a fán is jobban mutat.

Cukortészta

Ahány ház, annyiféleképpen készítik a mézeskalácsot. A tökéletes mézesbábok elkészítéséhez azonban nem a hagyományos mézestésztára van szükség, hanem az úgynevezett cukortésztára, melyet díszíteni is könnyebb, és a fán is jobban mutat.

Dia

PihentetésA mézeskalács tésztáját legalább három napig pihentetni kell sütés előtt - tedd nejlonzacskóba, hogy ne száradjon ki. Ha a tészta túl puha, átgyúrásnál adj hozzá lisztet, ha viszont túl keménynek érzed, vagy morzsálódik, mézzel vagy tojássárgájával puhítsd meg.

Pihentetés

A mézeskalács tésztáját legalább három napig pihentetni kell sütés előtt - tedd nejlonzacskóba, hogy ne száradjon ki. Ha a tészta túl puha, átgyúrásnál adj hozzá lisztet, ha viszont túl keménynek érzed, vagy morzsálódik, mézzel vagy tojássárgájával puhítsd meg.

Dia

CukormázCsak az ép mézeskalácsokat díszítsd, a töröttek nem mutatnak jól. Ha viszont több is megsérült vagy leragadt, a díszítéshez elkészített cukormáz egy részét tedd külön tálba, keverj el benne kakaóport, és ezzel a sötét masszával vond be az egész kalácsot.

Cukormáz

Csak az ép mézeskalácsokat díszítsd, a töröttek nem mutatnak jól. Ha viszont több is megsérült vagy leragadt, a díszítéshez elkészített cukormáz egy részét tedd külön tálba, keverj el benne kakaóport, és ezzel a sötét masszával vond be az egész kalácsot.

Dia

DíszítésA formákat tetszés szerint díszítheted. A bonyolultabb mintákhoz érdemes külön sablont készítened. A kitalált mintát rajzold meg papíron, azt fektesd a díszítendő felületre, majd tűvel szurkáld végig a körvonalakat. A díszítés így sokkal könnyebb lesz.

Díszítés

A formákat tetszés szerint díszítheted. A bonyolultabb mintákhoz érdemes külön sablont készítened. A kitalált mintát rajzold meg papíron, azt fektesd a díszítendő felületre, majd tűvel szurkáld végig a körvonalakat. A díszítés így sokkal könnyebb lesz.

Dia

Kandiscukorral, tortadarávalA mézeskalácsokat sütés előtt és sütés után is díszítheted. Bevonhatod őket cukormázzal, szórhatsz a tetejükre csokoládés tortadarát, de mandulával, mogyoróval, esetleg aszalt gyümölcsökkel is díszítheted.

Kandiscukorral, tortadarával

A mézeskalácsokat sütés előtt és sütés után is díszítheted. Bevonhatod őket cukormázzal, szórhatsz a tetejükre csokoládés tortadarát, de mandulával, mogyoróval, esetleg aszalt gyümölcsökkel is díszítheted.
Ezt is szeretjük
Fotó: