A tökéletes mézeskalács receptje
Plusz 8 trükk, hogy még jobb legyen
Nemcsak a mázzal nincs szerencséd, de a tésztát is elrontod? Ismerj meg néhány ügyes fortélyt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mézeskalács talán azért nem megy ki soha a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Illata körbelengi a lakást, és ünnepi hangulatot áraszt.

A díszítési, formázási lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt, elkészítésükben pedig a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig bárki részt vehet. A kész mézeskalács pedig nemcsak finom csemege, hanem csodaszép karácsonyfa- vagy asztali dísz is lehet, sőt, ajándékkísérőként is használhatod. Ahhoz azonban, hogy tökéletes legyen, ismerned kell néhány fortélyt.

Íme, a legjobb receptek!
Kattints ide, és ismerd meg a hagyományos mézeskalács receptjét, valamint három mézeskalács-különlegesség elkészítési módját.

Kizárólag búzalisztet használj!

Ha valódi mézeskalácsra vágysz, felejtsd el a bolti fűszerkeverékeket, a mézeskalács-alapporokat, illetve a többi, a sütés megkönnyítését elősegítendő, de egyáltalán nem hagyományos alapanyagot. A tökéletes mézeskalács egyik titka például az, hogy kizárólag búzaliszttel érdemes készíteni.

A legjobb a fehér, BL55 jelölésű búzaliszt, mely elegendő sikért tartalmaz. A sikér kétféle fehérjéből, gliadinból és gluteninből áll.

A vízben nem oldódik, de megköti a vizet, melytől megduzzad, és rugalmas lesz. Ez teszi lehetővé, hogy kinyújtsd a tésztát, és sütés közben is ennek köszönhetően lesz laza szerkezetű a sütemény.

A lisztet a felhasználás előtt mindig szitáld át, hogy eltávolítsd a felesleges szennyeződéseket, ráadásul eközben a liszt levegővel is dúsul, amitől a kész tészta lazább lesz.

A tökéletes kalács titka a cukrostészta

Számos mézeskalácstészta receptje ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy a tökéletes mézesbábok elkészítéséhez nem a hagyományos mézestésztára van szükség.

Ha a kalácsokat nem fogyasztani szeretnéd, hanem díszítenéd, és a fára tennél belőlük, akkor cukrostésztából kell készítened. Először is főzz hígító oldatot fél kiló cukorból és három deci vízből. Az oldat megfelelő hőmérsékletét cukorhőmérővel vagy kézpróbával ellenőrizheted.

Ha kész az oldat, hagyd kihűlni, majd három-négy evőkanálnyi oldatban oldj fel 10 gramm szalalkálit, ezt öntsd vissza a hígító oldatba, majd az egészhez keverj 70-80 dkg lisztet. Alaposan átgyúrva készíts laza tésztát. Ha akarsz, adhatsz hozzá néhány tojássárgáját is.

A kézpróba menete

Az oldatot forrald fel. A kezedet hideg vízbe mártva hűtsd le, és a fakanálról kevés oldatot cseppentve a két ujjad közé nézd meg, hogy milyen szálat ereszt - egyszerűen húzd szét a két ujjad. Akkor jó az oldat, ha a szál gyenge.

3 praktika a tésztához

Ha elkészítetted a mézeskalács tésztáját, fontos, hogy legalább három napig pihentesd sütés előtt. Mivel a tészta könnyen kiszárad, nejlonzacskóban tárold a hűtőben.

Álomszép csillagok
Cuki mézes baba

A tészta pihentetés közben megkeményedik, ezért soha ne gyúrd túl keményre. Ha a pihentetés utáni átgyúráskor esetleg túl puhának érzed, dolgozz el benne még lisztet, ha viszont túlzottan morzsálódik a tészta, mézzel vagy tojássárgájával, esetleg egy kis tejjel puhíthatod meg.

Nagyon fontos, hogy a tésztában ne maradjon levegő. Ha a kinyújtott tészta felülete hólyagos, akkor vagy levegő került bele, vagy nem gyúrtad át elég alaposan. Ilyenkor a buborékokat hústűvel vagy fogpiszkálóval szúrd ki.

3 praktika a díszítéshez

Ha kisütötted a mézeskalácsokat, nincs más hátra, mint a díszítésük. A szép és örömteli munkához fontos, hogy a formák épek legyenek. Nem kell azonban kétségbeesned, ha esetleg valamelyik leragadt és megsérült. Ilyenkor a díszítéshez előre elkészített cukormáz egy részét külön kis tálban keverd kakaóporral sötétbarnára, és vond be a mézeskalács teljes felületét vele - ne csak a sérült részt.

Ha bonyolultabb mintákkal szeretnéd díszíteni a mézeskalácsot, a mintát egy külön papíron rajzold meg vagy fénymásold le - egyben érdemes le is kicsinyítened -, majd fektesd rá a díszítendő felületre, és egy tűvel szurkáld végig a körvonalakat. A díszítés így sokkal könnyebb lesz.

Mindig csak a teljesen kihűlt mézeskalácsokat kezdd el díszíteni. A sütés végeztével érdemes a tepsiben hagynod őket egészen addig, amíg kihűlnek, és csak ezután kiszedned sütőlapáttal.

Ezt is szeretjük