Miért szenteltek mézet december 21-én a régiek? Tamás napjához több hiedelem is kapcsolódik
Az év legrövidebb napján disznót vágtak és időjárást is jósoltak eleink.

méz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyt megelőző adventi időszakban egymást érik az olyan jeles napok, amelyekhez különféle népszokások és babonák tartoznak - Tamás napja sem jelent kivételt.

December 21. Tamás apostol régi egyházi emléknapja, a téli napforduló csillagászati időpontja, az év legrövidebb napja. 

Tamás-napi hiedelmek

Tamás nevű ismerőseink névnapját hivatalosan három napon is ünnepelhetjük, ezek közül a mai, a december 21-i a néphagyományban is nagyon fontos, számos népszokás, hiedelem és babona tartozik hozzá, egy részük Luca napjáról származtatható.

A szokások nagyrészt az emberek és a jószágok egészségével és az időjárással kapcsolatosak. De már a Tamás-nap előestéjén, december 20-án megkezdődtek, ekkor a hajadon lányok jövendőbelijének érkezésére, személyére vonatkozó jóslatoké volt a főszerep. Egyes településeken 21-ére is jutott szerelmi jóslás: a lányok megrázták a kerítést, ahonnan pedig kutyaugatást hallottak, onnan várhatták a kérőjüket. 

Volt, ahol mézet szenteltek, a szentelt mézről pedig úgy vélték, hogy a következő évben a baromfibetegségek gyógyításában lesz hasznukra. 

A nap hagyományosan disznóölő nap volt, az állat levágásával egyben az óesztendőt is búcsúztatták a régiek. A disznó hájának, amit tamáshájnak is neveztek, gyógyhatást tulajdonítottak, úgy gondolták, hogy az ezen a napon levágott jószág hája nem avasodik meg, és különböző bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. Az állat vérével egyebek mellett a köszvényt próbálták meggyógyítani. A disznó máját is szemügyre vették, ha az nagy volt, különösen hideg karácsonyra számítottak.

Érdekesség, hogy egyes vidékeken ellenben tartózkodtak a disznóvágástól. Göcsejben például úgy hitték, hogy ha valaki ilyenkor disznót öl, minden évben le kell vágnia egy háziállatot, különben valamelyik jószága elpusztul, mert Tamás megöli. 

Karácsonyi népszokások fontos jelentései

A régi népszokások az ünnepre és az új évre való lelki felkészülést, a családi és rokoni kapcsolatok elmélyítését, valamint a karácsony csodájának megélését szolgálták. Több ma is él belőlük, egyet-kettőt pedig talán érdemes feleleveníteni.

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük