Így használd a szódabikarbónát a karácsonyi nagytakarításhoz!
Vakítóan fehér függönyök, tiszta lefolyó, eltűnt szagok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony előtti nagytakarítást nehéz nem nyűgként megélni. Van azonban egy természetes csodaszer, amit több fronton bevethetsz, ráadásul nemcsak a környezetet kíméli, hanem olcsó is.

Az eredmény: vakítóan fehér függönyök, tiszta lefolyó, eltűnt szagok. Tudd meg, hogy használd a szódabikarbónát!

Vakítóan fehér függöny

A fehér függöny még egyszerűbb kivitelben is a szoba vagy más helyiség éke lehet - egészen addig, amíg el nem sárgul, vagy be nem szürkül. Ez pedig sajnos igen gyorsan - hónapok, sőt, gyakran akár hetek alatt - bekövetkezhet. A háziasszonyok ilyenkor még a nem túl távoli múltban is a hipós áztatáshoz folyamodtak, ez azonban eleve nem éppen környezetkímélő megoldás, ráadásul a textilt is roncsolja, így pedig nem túl sokáig gyönyörködhetsz a nagy gonddal kiválasztott kiegészítőben.

Megeshet az is, hogy a művelettel épp ellentétes eredményt érsz el, mint amit szeretnél, ugyanis a klór hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, csúf foltot kerítve a függönyre.

Manapság ugyan már kaphatók a hipónál jóval kíméletesebb, de szintén vegyi anyagokat tartalmazó fehérítők is, még jobb azonban, ha egy természetes szert alkalmazol, mégpedig a szódabikarbónát. Kétféle megoldást is kínálunk, kényes és kevésbé kényes textíliákra.

Ha a függöny már tiszta, és a lakás többi pontja is rendben van, hozzákezdhetsz egy jóval kellemesebb elfoglaltsághoz, mégpedig a dekoráláshoz. Ehhez adunk most egy tippet. A mézeskalács-koszorú főként a gyerekszobában mutat jól, de máshol is elhelyezheted, ha van kicsi a családban, vagy vendégségbe vársz csemetéket.

Kényes textíliákra

Önts a mosógép adagolójába szokásos mennyiségű folyékony mosószert, és adj hozzá fél pohár szódabikarbónát - utóbbi fokozza előbbi fehérítő-tisztító erejét. Mindemellett a készülékkel is jót teszel, ugyanis a szódabikarbóna lágyítja a vizet. A függöny ismét a régi színében pompázik majd, anélkül, hogy a mosás túlságosan is igénybe venné magát az anyagot.

Mézeskalács-koszorú lépésről lépésre

Ha már ragyog a lakás, díszítsd is fel, például ilyen mézeskalács-koszorúval. Az elkészítés leírása lépésről lépésre alább láthatod.

Kevésbé kényes textíliákra

Egy lavórba szórj fél kiló szódabikarbónát, önts hozzá tíz liter vizet, ezt az egészet jól keverd össze, és ebben áztasd a függönyt két-három órán keresztül.

Ezután mosásra már nincs is feltétlenül szükség, az öblítés is elegendő, persze, ha úgy érzed, szükséges, át is moshatod az adott darabot kímélő programon. Ha esetleg kisüt a nap, érdemes a függönyt az erkélyen vagy a kertben szárítanod, ugyanis a napfény felerősíti a fehérítő hatást.

Lefolyó

A szódabikarbóna nemcsak a szürkeséggel szemben hatékony fegyver: ecettel keverve természetes lefolyótisztítóként is alkalmazhatod.

Nemcsak a kellemetlen szagokat tünteti el, de akár a kisebb-nagyobb dugulásokkal is leszámol, mégpedig - természetes szerről lévén szó - környezetbarát módon. Ráadásul a pénztárcádat sem terheli meg nagyon.

Egyszerűen fogj egy tölcsért, a végét helyezd a lefolyóba, önts bele fél pohár szódabikarbónát, majd küldj utána egy teljes pohár ecetet. Némi habzást tapasztalsz majd, ám ez természetes, sőt, egyenesen kívánatos, ugyanis azt jelzi, hogy az ily módon keletkezett savak munkához láttak, és minden szennyeződést eltávolítanak a lefolyó belsejéből.

Amikor a habzás alábbhagy, öblítsd le az egészet forró vízzel, majd várj öt percet, és engedj a lefolyóba hideg vizet is. Ezzel az egyszerű praktikával nemcsak a szennyeződéseket, hanem értelemszerűen a szagokat is kiiktathatod. A továbbiakban tehetsz időnként egy kis szódabikarbónát a lefolyóba, így nem kell majd elvégezned a fenti procedúrát.

Egyéb szagok

A szódabikarbónát nemcsak a lefolyóból áradó, hanem más kellemetlen szagok ellen is alkalmazhatod. Ha a hűtőszekrénybe helyezel egy tálkával, megszűnik az ételszag, illetve, ha ezt a készülék tisztítása után közvetlenül megteszed, eleve ki sem tud alakulni.

Ugyanígy rakhatsz belőle a szemetesvödörbe és más, bomlásterméket tartalmazó helyre, illetve a WC-be - sőt, megelőzésképpen a lakás más pontjaira is. Ily módon nemcsak a levegő lesz tisztább, de a tipikus karácsonyi illatok is jobban érvényesülnek majd, legyen szó füstölőről, illóolajról vagy csak az ünnep előtti sütés illatáról.

OLVASD EL EZT IS!

csipesz lead
  • karácsonyi dekoráció
  • karácsonyi díszítés

Mire jó a csipesz? Így készíts belőle cukiságokat mikulásra

Ezt is szeretjük