Hogy lesz évekig tartós a karácsonyi narancsdísz? Ez a trükk kell hozzá
Természetes, olcsó, nagyon látványos, és ezzel a módszerrel kidobni sem kell karácsony után.
A narancs legalább olyan szerves része a karácsony illatainak és ízvilágának, mint a fahéj és a szegfűszeg, nem beszélve arról, hogy élénk színének köszönhetően látványos dekoráció válhat belőle, legyen szó egészben való felhasználásáról vagy épp a narancskarikákban rejlő változatos, kreatív megoldások garmadájáról.
A kiszárított narancskarikákból készülhet füzér is, kiegészíthetik a fenyődíszeket, de akár függő karácsonyfadíszként is funkcionálhatnak, akár önmagukban, akár kis fahéjrudakkal, magyallevéllel és bogyókkal kiegészítve, összeapplikálva. A végeredmény és a tartósság tekintetében is sok múlhat azonban azon, maga a szárítás megfelelő technikával történt-e meg.
Így lesz tökéletes és szárított narancskarika
A szárított díszekhez érdemes olyan narancsot választani, mely tapintásra tömörebb, nem olyan lédús, és a héja is vékonyabb. A narancson kívül citromot, lime-ot, vérnarancsot és grépfrútot is ugyanúgy fel lehet használni, a lényeg azonban, hogy a szeletek a lehető legvékonyabbak legyenek, így könnyebben száradnak majd ki. Ehhez fontos éles, jó minőségű kést használni, és szépen, lassan, óvatosan dolgozni.
A karikákat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz, majd törlőkendővel, törölközővel nyomkodd meg őket, és itasd fel a nedvességet, amennyire tudod. Ha sehová sem sietsz, a karikákat a fűtőtestek közelében, szabad levegőn is ki lehet szárítani, ez azonban négy-hat napot is igénybe vehet.
Rövid szárítás után, de akár azonnal is be lehet azonban tenni a sütőbe, ha gyorsabb eredményre van szükség, azonban csakis a legalacsonyabb hőfokra állítva a készüléket. Az ajtót akár résnyire nyitva is lehet hagyni, és fontos félóránként-óránként ellenőrizni, nem barnulnak, égnek-e meg a karikák, illetve fontos őket forgatni is. 40-50-90 fokra állítva a sütőt a teljes száradáshoz akár kettő-hat órára is szükség lehet.
6 meseszép és illatos narancs-fahéj dekoráció - Mutatós és könnyen elkészíthető
ElolvasomHa a kész narancskarikák kissé ragacsosak, az normális, díszként még tovább tudnak majd száradni. Megfelelő tárolás mellett, például dunsztos üvegben, csatos üvegben a tökéletesen kiszárított karikák akár egy-két évet is kibírhatnak, de előfordulhat, hogy mégis penészedni kezdenek, szabadon hagyva pedig a rovarok kezdik ki őket.
Ennek elejét veheted, és tartósabbá teheted a díszeket, ha mindkét oldalukat lakkozod, amit felvihetsz ecsettel, de még jobb, ha szórófejes változatot használsz, ebben az esetben azonban figyelmeztess mindenkit, hogy a díszek nem ehetők.
Címlapkép: Getty Images Hungary.
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!
- mézeskalács
- koszorú