30 perces karamellizált kelbimbó ünnepi sültek mellé: a sütéstől lesz különleges az íze

A sült kelbimbó pikáns karamellbundában olyan különleges ízélmény, amitől mindenki elámul. Ezt a szenzációs köretet a gyerekek is imádják.

Sült kelbimbó karamell bundában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, viszont egy kis csavarral ínycsiklandó köretet készíthetsz belőle. Felejtsd el az unalmas párolt változatot, mert ennek a zöldségnek az íze valójában sütéssel tud kiteljesedni.

Tisztítsd meg a kelbimbókat, szedd le a külső levelüket, vágd le a szárukat, majd alaposan mosd meg, és utána az összeset vágd hosszában ketté.
Tisztítsd meg a kelbimbókat, szedd le a külső levelüket, vágd le a szárukat, majd alaposan mosd meg, és utána az összeset vágd hosszában ketté.

Sült kelbimbó karamellbundában

Hozzávalók

  • 50 dkg kelbimbó
  • 3 evőkanál balzsamecetkrém
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A balzsamecetes mázzal bevont kelbimbók a sütőben néhány perc alatt karamellizálódnak, kívül ropogósak lesznek, belül krémesen lágyak maradnak. Az étel önmagában és köretként, sültek mellé is megállja a helyét, érdemes karácsonykor kipróbálni.

Egy serpenyőben rendezd egymás mellé a félbevágott zöldségeket, sózd meg és öntsd fel annyi vízzel, hogy félig ellepje. Takard le egy fedővel és párold 10 percig.
Egy serpenyőben rendezd egymás mellé a félbevágott zöldségeket, sózd meg és öntsd fel annyi vízzel, hogy félig ellepje. Takard le egy fedővel és párold 10 percig.
Közben készítsd el a mázat, amihez keverd össze egy tálban a balzsamecetkrémet a mustárral és az olívaolajjal, végül add hozzá a citromlevet. Öntsd le a maradék vizet a kelbimbóról, majd kanalazd rá a mázat és alaposan rázogasd össze, hogy a máz mindenhol bevonja a kelbimbókat.
Közben készítsd el a mázat, amihez keverd össze egy tálban a balzsamecetkrémet a mustárral és az olívaolajjal, végül add hozzá a citromlevet. Öntsd le a maradék vizet a kelbimbóról, majd kanalazd rá a mázat és alaposan rázogasd össze, hogy a máz mindenhol bevonja a kelbimbókat.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a mázas kelbimbókat, közben figyelj rá, hogy ne ragadjanak össze, különben nem fog a máz egyenletesen rákaramellizálódni.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a mázas kelbimbókat, közben figyelj rá, hogy ne ragadjanak össze, különben nem fog a máz egyenletesen rákaramellizálódni.
Előmelegített sütőben süsd 10 percig 220 fokon légkeveréssel, majd 2-5 percig kapcsold be a felső grillt, attól függően, milyen gyorsan pirul a zöldség. Ha nem tud ilyet a sütőd, az is elég, ha emelsz a hőfokon. Akkor vagy kész, amikor a kelbimbó aranybarnára sül.
Előmelegített sütőben süsd 10 percig 220 fokon légkeveréssel, majd 2-5 percig kapcsold be a felső grillt, attól függően, milyen gyorsan pirul a zöldség. Ha nem tud ilyet a sütőd, az is elég, ha emelsz a hőfokon. Akkor vagy kész, amikor a kelbimbó aranybarnára sül.
Tálald melegen, de ne aggódj, mert a mikrózást is nagyon jól bírja.
Tálald melegen, de ne aggódj, mert a mikrózást is nagyon jól bírja.
Ezt is szeretjük