3 stílusos ünnepi teríték

+3 hasznos tipp, képgalériával

Ha már döntöttél a karácsonyi díszítést illetően, nincs más dolgod, mint az ünnepi terítéket megtervezned.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki más családi hagyományok és szokások szerint ünnepli a karácsonyt. Az ünnepi asztalra sem mindenhol kerül halászlé, és az ajándékok átadásának időpontja sem minden esetben a Szenteste. Egyben azonban mindenki egyetért: karácsonykor a lehető legszebb díszbe illik öltöztetni a lakást.

A kreatívabbak számára általában elég egy-két fotó, vagy néhány dísz az inspirációhoz, másoknak néhány könyvet is át kell lapozniuk ahhoz, hogy megtalálják a számukra legjobb ötleteket.

A legnehezebb feladat mégis mindenki számára az ünnepi asztal feldíszítése. Hogy hogyan varázsolhatsz olyan terítéket az asztalra, amely ünnepi is, és a lakás karácsonyi díszeihez is illik? Eláruljuk!

Gazdagon arannyal, pirossal, zölddel - hagyományosan

A hagyományos karácsonyi stílus a viktoriánus korból eredeztethető, ahogy alapszínei, a meleg piros, a sötétzöld, valamint a skótkockás jellegű mintázat is. A fa minden esetben gazdagon díszített, az ünnepi asztal pedig a bőségről árulkodik. Mivel ez a stílus némi nosztalgikus hangulatot is rejt magában, a terítéken is érződnie kell a szertartásosságnak. Az egyszerű, de makulátlanul fehér, esetleg finom hímzéssel ellátott abrosz elengedhetetlen alapkellék, ahogy a hófehér porcelán, a csillogó kristály és a féltve őrzött, antik hatású ezüst - vagy arra hajazó - étkészlet is.

Ha nem szeretnéd, hogy túl sápadt legyen a végeredmény, a kristálypoharak mellé helyezz piros, kék vagy lila ivópoharakat, a porcelán mellett pedig színes tálakat használj az egyes fogások felszolgálására.

Álomszép terítékek karácsonyra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A díszítéshez antik hatású gyertyatartókat használj a teríték alapszíneivel harmonizáló gyertyákkal. Emellett gyűjts össze néhány almát és szőlőt, mártsd őket tojásfehérjébe, görgesd meg alaposan egy tál finom szemcsés kristálycukorban, majd hagyd megszáradni.

Az ily módon fagyos hatású köntösbe öltöztetett gyümölcsök egy szép üvegtálon látványos kiegészítői lesznek az ünnepi asztalnak. Végül készíts egy hatalmas csokrot lila bogáncsokból, hóbogyóból és rózsából, tedd egy széles szájú, alacsonyabb vázába, majd helyezd az asztalra.

Stílustipp
A hagyományos stílus megjelenésében szinte bármilyen jellegű otthonhoz igazítható. Ha drámai hatást szeretnél elérni, szinte bármeddig fokozhatod, de akár tompíthatod is, ha inkább rusztikus, divatosan régimódi végeredményre vágysz. Arra azonban ügyelj, hogy se az asztal, se a lakás ne öltsön végül kirakat-jelleget!

Otthonosan, egyszerűen, saját kezűleg - skandináv módra

A skandináv otthonok jellegzetessége az egyszerűség. Az északiakra ez karácsonykor is jellemző: a lakások mentesek a cicomától és a színek kavalkádjától. A pompa helyett arra törekednek, hogy akkor is fényt és melegséget vigyenek az otthonaikba, amikor a legrövidebbek a nappalok, és a tavasz is várat még magára.

A skandináv stílus legfőbb eszköze az emberi kéz: itt minden jól jön, ami természetes, és saját kezűleg készült. Az ajtókat szalmakoszorú díszíti, a lakás minden szegletét aprócska díszek teszik ünnepivé, az ablakokban pedig egyszerű gyertyák pislognak.

A stílus alapszínei a fehér és a piros, így a fehér asztalterítőt leginkább piros-fehér kockás, vagy egyszerű piros asztali futóval érdemes díszíteni. A tányérok legyenek egyszerű fehérek, és az étkészlet esetében is tanácsos az egyszerűségre törekedni - a piros szalvéták és a színes asztali díszek úgyis izgalmassá teszik. Ez utóbbihoz válassz egy fehér vagy átlátszó üvegvázát, töltsd meg csupasz gallyakkal és piros bogyókkal teli ágakkal, majd aggass rájuk apró csillagokat és mézeskalácsot.

Egy piros tálkát tölts meg cukorkával, és azt is helyezd az asztalra. Végül elegáns, vékony gyertyatartókba helyezett piros gyertyákkal fejezd be az asztal öltöztetését.

Stílustipp
A skandináv stílusú díszekben az a legszebb, hogy szinte mindegyik elkészíthető saját kezűleg is. A papírcsillagok, narancsfüzérek, ruhacsipeszből készült Mikulások vagy egyéb módon született Télapócskák készítése kellemes délutáni elfoglaltság lehet, ráadásul nemcsak a karácsonyfát, de az ünnepi asztalt is díszíthetik.

Rikító színek, izgalmas formák - retró-hangulatban

Ha úgy érzed, már minden stílusban feldíszítetted a karácsonyfád, és ebben az évben valami különlegesre, valami egyedire vágysz, akkor itt az ideje merészebb vizekre evezned. Ha kedveled a színeket és a különleges formákat, akkor most igazán szabadjára engedheted a fantáziádat, a retró-hangulat lényege ugyanis éppen ebben rejlik.

A színkavalkádot azonban ügyesen kell kezelned, ha harmonikus összhatást szeretnél elérni. A sok szín felhasználásának kulcsa ugyanis az, ha tónusokban gondolkodsz: el kell döntened, hogy erősebb vagy tompább, telt vagy pasztellszíneket választasz-e.

Majd ezekből is ki kell választanod egy-kettőt, és azok sötétebb és világosabb, halványabb és erőteljesebb árnyalataival kell játszanod. Ez a helyzet a mintákkal is. Merészek legyenek, de ne hivalkodóak: vagy pöttyöset válassz, vagy csíkosat, és azt kombináld minta nélküli díszekkel, anyagokkal. A karácsonyi asztalt úgy terítheted meg, ahogy csak kedved tartja.

Minden élénk színű, vibráló étkészlet szóba jöhet, de csak a hasonló stílusú és mintájú darabokat keverd egymással. A fehér tányérokat élénk színű borospoharakkal, különleges formájú, színes tálakkal, vibráló szalvétákkal, asztali futóval és színes gyertyákkal dobhatod fel. Ez utóbbiakból válassz kicsi, vékony darabokat, és apró linzerkosárkákba állítsd őket gyertyatartó helyett.

A terítéket az asztalon véletlenszerűen elhelyezett, izgalmas színű és mintájú gömb karácsonyfadíszekkel teheted még izgalmasabbá, de akár használhatsz a tányérok között kígyózó színes égősort is.

Stílustipp
Ha az 1950-es évek retró-stílusára vágysz, akkor az édeskés pasztellszíneket részesítsd előnyben, ha viszont egyedi hangulat a cél, akkor egy zacskó színes cukorkából merítsd ihletet, és a merészebb árnyalatokat engedd érvényesülni.
Cikkünkhöz a Karácsonyi ötletek - Stílusos ajándékok és dekorációk című könyvből merítettünk ihletet.

A karácsony varázslatos időszak: hosszú, sötét éjszakák, a hó ígérete, pattogó tűz, forralt bor, sütemények és egyéb csemegék illata...
Az évnek ebben a szakaszában az otthon kerül a középpontba, amelyet ez alkalomból mindenki fel is díszít. Meghívjuk családtagjainkat, barátainkat, hogy együtt ünnepeljünk. A gyönyörű terítékektől az elbűvölő ajándékötleteken és elegáns dekorációkon át az ízléses csomagolásig a kötet megteremti az ünnep melegségét és vidámságát.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3200 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük