Hogy úszd meg a karácsonyt anyagi katasztrófa nélkül? Pénzügyi tanácsadó segít
Pénzügyi tanácsadó útmutatását kértük a karácsonyi bevásárláshoz.

karacsony penzugy
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony hagyományosan a szeretet és az ajándékozás ünnepe. Ilyenkor igyekszünk meglepni szeretteinket: valaki nagy gonddal, kézzel készíti el az ajándékokat, míg a legtöbben inkább boltban vásárolnak.

Sokan cirkuszi mutatványosokat megszégyenítő módon próbálnak zsonglőrködni az idővel, háttérbe szorítva ezzel az emberi kapcsolataikat, amit karácsonykor úgy szeretnének kompenzálni, hogy jól kirukkolnak, és esetleg olyan ajándékot is megvesznek, amit egyébként nem engedhetnek meg maguknak. Papszt Kriszta, pénzügyi tanácsadó és coach elárulja, miért ne dőlj be a kedvezményes hiteleknek, illetve hogyan kezelheted hatékonyan a pénzed karácsony közeledtével is.

Gondolkodj és számolj!

Karácsony előtt az üzletek tele vannak csábító ajánlatokkal, a kereskedők ilyenkor 0%-os hitellel ajánlják a különböző - többnyire kifutó - termékeket. Jönnek a hatalmas visszatérítési - cashback - ajánlatok a hitelkártyákra: nyugodtan vásárolj, hiszen ingyen van, sőt, akár a vásárlás 10%-át is visszakapod. Ez csak azoknak való, akik nagy pénzügyi fegyelemmel bírnak, és visszafizetik a konstrukciónak megfelelően a kártyáról elköltött pénzt.

A 0% kamat nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs költsége a hitelnek. Tehát, ha karácsonyi ajándékot akarsz x ezer forintért, 0%-os hitellel, ötéves futamidővel venni, akkor nem x ezer/60 lesz a havi törlesztőrészlet. A hitelnek attól, hogy 0% a kamata, vannak egyéb költségei, melyeket neked kell megfizetni.

Van 0% THM-mel rendelkező hitel. A THM a teljes hiteldíj mutató, mely a hitel összes költségét magában foglalja. Ezeket a konstrukciókat általában csak pár hónapos futamidőre lehet igénybe venni.

Általában régebbi típusú termékeket adnak ilyen konstrukcióval, mivel a bolt készletkisöprést akar csinálni. Ha azért szimpatizálsz az akciós hitelekkel, mert nincs pénzed, akkor érdemes gondolkodni és számolni.

  • Miért akarsz erődön felül - adósságba verve magadat - ajándékozni?
  • Mennyit kell ténylegesen kifizetni olyasmiért, amire most nincs pénz? Csak meg kell szorozni a havi törlesztőösszeget a futamidő hónapjaival, máris kiderül, mennyibe kerül így a termék.
  • Ha a törlesztésre szánt pénzt mostantól félretennéd, jövőre megengedhetnéd magadnak az ajándékot?
  • Ha elektronikai cikket vásárolsz, a futamidő végéig milyen állapotban lesz a készülék? Használható lesz egyáltalán, vagy csak a törlesztés terhe marad?
  • Tényleg kell az adott dolog, vagy a karácsony miatt érzed magad feljogosítva a költekezésre?

A háztartási napló aranyat ér

Sokan nincsenek tisztában a havi költésük összetételével, nem vezetnek háztartási naplót. Pedig a napi szintű vásárlások pontos nyilvántartása segít elkerülni az eladósodást. Illetve, ha már van hitel, annak a mielőbbi visszafizetéséhez szükséges fedezet biztosítását is segít megteremteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első és legfontosabb lépés összegezni az elmúlt időszak kiadásait. Érdemes legalább egy-két héten keresztül feljegyezni az összes kiadást, még egy 130 forintos, automatás kávét is. Ezeket az adatokat később lehet összesíteni, és átnézni, mik voltak esetleg a felesleges kiadások, mit lehetett volna másként csinálni. Erre már remek appok vannak, ingyen.

Időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni a sok kicsi sokra megy szabályról. Például, ha a munkahelyed mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahol naponta ebéd után 250 forintot fizetsz egy feketéért, az egy hónapban húsz munkanappal számolva már 5000 forint.

Ha ezt 12 hónapra vetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt elkávéztál 60 ezer forintot. Ha naponta ennyit félreteszel, akkor akár a teljes karácsonyi kiadásodat fedezheted a kávépénzből. Tehát nem elég, ha gyűjtöd a blokkokat és a bankszámlakivonatokat, ezeket listázni is kell tételesen, hogy mire mekkora összeg megy el. 

Érdemes listát írni

A listák ereje, hogy segítenek átgondolni, rendszerezni a teendőket, beszerzendőket. Érdemes listát írni az ajándékokról: kinek mit, mennyiért? A terméket kell-e megvenni, vagy csak a hozzávalókat: például DIY gasztro- és kézműves ajándék esetén az alapanyagokat és a csomagolóanyagokat. Az ajándéklista abban is segít, hogy nyomon kövesd, mindenkinek megvetted, elkészítetted a meglepetést, és senki nem kap duplán.

Beszéljetek meg egy keretösszeget azokkal, akikkel évről évre megajándékozzátok egymást. Ha 3 ezer forintért lehet vásárolni, lehet, hogy kreatívabb lesz mindenki.

A csomagolásnál bőven elég egy szép, barna papír, amit fenyőággal, gallyakkal dekorálsz ki, méregdrága műanyag csomagolás helyett.

Az ünnepi menü tervezése is segíthet, hogy a karácsonyi kiadások ne vigyék mínuszba a családi kasszát. Érdemes kihasználni az akciókat, az általánosan szükséges és hosszabb eltarthatóságú alapanyagokból előre vásárolni, persze a szavatossági idők figyelembevételével. 

Azt sem árt végiggondolni, hogy valóban szükséges-e háromféle főétel és nyolcfajta sütemény vagy anélkül is szép lehet-e a karácsony.  

Gyönyörű adventi koszorúk: olcsóbbak és mutatósabbak, mint a bolti

A boltok külön üzletágat fejlesztettek ki az adventi koszorúk köré, hogy irreálisan drágán kínálják az amúgy pénzért nem megvásárolható, meghitt hangulatot: ezeket a koszorúkat azonban házilag is elkészítheted, amitől sokkal személyesebb, ezáltal bensőségesebb hangulatot árasztanak majd.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük