Lassan főtt, omlósra pácolt báránycsülök, ahogy Gordon Ramsay készíti - Vörösborral és fűszerekkel gazdagon
Ízletes fogás az ünnepekre.

nagykep?cikkid=167043&kep=baranyragu-lead-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A báránycsülök nagyon hálás húsrész - minél tovább főzöd, annál finomabb lesz. Három óra hosszú időnek tűnhet, de higgy nekem, megéri: a hús szinte leomlik a csontról. Ha időd engedi, marináld a bárányt egy éjszakára
csípős-fűszeres páclében, ettől íze még intenzívebb lesz. Tálald kuszkusszal vagy burgonyapürével.

Lassan párolt, csípős bárányragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 báránycsülök
  • olívaolaj a sütéshez
  • 2 sárgarépa, meghámozva és karikára vágva
  • 1 hagyma, meghámozva és vastagra vágva
  • 2 babérlevél
  • 750 ml vörösbor
  • 500 ml csirkealaplé
  • kis maréknyi mentalevél a tálaláshoz

A pácléhez

  • 1-2 zöld chili, kimagozva és karikára vágva, ízlés szerint
  • 1-2 piros chili, kimagozva és karikára vágva, ízlés szerint
  • 2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 2 teáskanál őrölt oregánó
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 rúd fahéj, félbetörve
  • 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, durvára vágva és összezúzva
  • olívaolaj
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés ideje:

3-4 óra

Elkészítés:

Először készítsd el a páclét. A chilit - ha enyhén csípős ételt szeretnél, csak egy-egy chilit használj -, a füstölt paprikát, az oregánót, a köményt, a fahéjat,
a fokhagymát keverd össze egy evőkanál olívaolajjal, majd ízesítsd sóval-borssal. A keveréket masszírozd a húsba, hogy kellően ízes legyen. A bárányt azonnal elkészítheted, de ha időd engedi, hagyd pácolódni egy órán vagy akár egész éjszakán át.

A sütőt melegítsd elő 160 fokra - gázsütőn harmadik fokozat. A tűzhelyen forrósíts fel egy nagy öntöttvas edényt, és önts bele néhány evőkanálnyi olívaolajat. A báránycsülköt körülbelül hat percig pirítsd, míg aranybarna színt kap, majd add hozzá a pácléből a chilit és a fahéjat.

Tedd az edénybe  a répát, a hagymát és a babérlevelet, és pár percig pirítsd. A húst emeld meg, hogy a répán és a hagymán feküdjön. Öntsd fel a vörösborral, a letapadt darabkákat kapard fel, majd forrald fel, és hét-nyolc percig főzd, míg a felére sűrűsödik. Öntsd hozzá a csirkealaplét, forrald fel és fedő nélkül tedd a forró sütőbe. Körülbelül három órán át készítsd, míg a hús vajpuha lesz, és a mártás besűrűsödik - ha a csülök teteje kezdene kiszáradni, locsold meg, és néha forgasd meg.

A húst vedd ki a sütőből, locsold meg a mártással, és mentalevéllel megszórva tálald.

Gordon Ramsay főzőiskolája

"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok."
Gordon Ramsay

A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lephetjük meg szeretteinket. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet ide kattintva rendelheted meg.

A legfinomabb gasztroajándékok

A sütinyalókához hasonlóan ezeket a finomságokat is adhatod ajándékba. Válogass a legjobb receptek közül!

Ezt is szeretjük