Lassan főtt, omlósra pácolt báránycsülök, ahogy Gordon Ramsay készíti - Vörösborral és fűszerekkel gazdagon
Ízletes fogás az ünnepekre.
A báránycsülök nagyon hálás húsrész - minél tovább főzöd, annál finomabb lesz. Három óra hosszú időnek tűnhet, de higgy nekem, megéri: a hús szinte leomlik a csontról. Ha időd engedi, marináld a bárányt egy éjszakára
csípős-fűszeres páclében, ettől íze még intenzívebb lesz. Tálald kuszkusszal vagy burgonyapürével.
Lassan párolt, csípős bárányragu
Hozzávalók 4 személyre
- 4 báránycsülök
- olívaolaj a sütéshez
- 2 sárgarépa, meghámozva és karikára vágva
- 1 hagyma, meghámozva és vastagra vágva
- 2 babérlevél
- 750 ml vörösbor
- 500 ml csirkealaplé
- kis maréknyi mentalevél a tálaláshoz
A pácléhez
- 1-2 zöld chili, kimagozva és karikára vágva, ízlés szerint
- 1-2 piros chili, kimagozva és karikára vágva, ízlés szerint
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt oregánó
- 1 teáskanál római kömény
- 2 rúd fahéj, félbetörve
- 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, durvára vágva és összezúzva
- olívaolaj
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés ideje:
3-4 óra
Elkészítés:
Először készítsd el a páclét. A chilit - ha enyhén csípős ételt szeretnél, csak egy-egy chilit használj -, a füstölt paprikát, az oregánót, a köményt, a fahéjat,
a fokhagymát keverd össze egy evőkanál olívaolajjal, majd ízesítsd sóval-borssal. A keveréket masszírozd a húsba, hogy kellően ízes legyen. A bárányt azonnal elkészítheted, de ha időd engedi, hagyd pácolódni egy órán vagy akár egész éjszakán át.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra - gázsütőn harmadik fokozat. A tűzhelyen forrósíts fel egy nagy öntöttvas edényt, és önts bele néhány evőkanálnyi olívaolajat. A báránycsülköt körülbelül hat percig pirítsd, míg aranybarna színt kap, majd add hozzá a pácléből a chilit és a fahéjat.
Tedd az edénybe a répát, a hagymát és a babérlevelet, és pár percig pirítsd. A húst emeld meg, hogy a répán és a hagymán feküdjön. Öntsd fel a vörösborral, a letapadt darabkákat kapard fel, majd forrald fel, és hét-nyolc percig főzd, míg a felére sűrűsödik. Öntsd hozzá a csirkealaplét, forrald fel és fedő nélkül tedd a forró sütőbe. Körülbelül három órán át készítsd, míg a hús vajpuha lesz, és a mártás besűrűsödik - ha a csülök teteje kezdene kiszáradni, locsold meg, és néha forgasd meg.
A húst vedd ki a sütőből, locsold meg a mártással, és mentalevéllel megszórva tálald.
"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok."
Gordon Ramsay
A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lephetjük meg szeretteinket. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet ide kattintva rendelheted meg.
A legfinomabb gasztroajándékok
A sütinyalókához hasonlóan ezeket a finomságokat is adhatod ajándékba. Válogass a legjobb receptek közül!
Az 5 legkedveltebb karácsonyi édesség receptje, amit ajándékba is adhatsz
Nézegess képeket!
Elolvasom