Ötletes madáretetők az erkélyedre: készítsd el magad!
Imádni fogják a szárnyas vendégek
A hideg időben a madarak nem találnak eleséget, de segíthetsz rajtuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak az együtt töltött idő miatt jó szórakozás madáretetőt barkácsolni családtagjaiddal vagy barátaiddal, de az azt követő madárles is remek program lehet, ráadásul kevésbé kimerítő, mint egy hógolyócsata.

Kosárcsoda
Kókuszdiólak

Kényeztesd el az erkély új lakóit apró magvakkal és a sós szalonnával, hiszen ezek a kedvenc csemegéik. Ám eszedbe ne jusson kenyérbelet kirakni számukra, ez ugyanis bélgyulladáshoz vezethet, így a vesztét is okozhatja a szárnyas vendégeknek.

Kosárcsoda

Nagyon egyszerű, ám annál látványosabb madáretetőt lehet egy kiselejtezett fonott kosárból fabrikálni. Ehhez még csak szerszámokra sem lesz szükséged, elég, ha egy régi kosarat előkeresel a nagyi padlásán, illetve némi madáreleséget beszerzel az állatkereskedésben.

A kosár alját béleld ki valamilyen anyaggal, ami megakadályozza, hogy az apró magvak kicsússzanak a fonott vessző lyukain. Ezután vágj le egy madzagot, és a fülénél fogva kösd fel a kosarat az erkély egyik kiálló részére. Persze, mielőtt kilógatod, dekorálhatod is, hogy mutatósabb legyen, sőt, ha van elég helyed, akkor egy stabil felületre is helyezheted a kosarat - ahol a kiszökdöső macska nem éri el -, így még több madarat fogsz magadhoz csalogatni.

Kókuszdiólak

Jóllehet nem egy lakatlan szigeten élsz, a kókuszdióból készült, strapabíró madáretető hasznos társad lehet a verebek, cinkék élelmezésében. A mediterrán gyümölcs akár a kismadarak otthonát is jelentheti, ha egy kicsit megerőlteted a fantáziádat.

A kókusz elején vágj egy nagyobb lyukat, amin a cinke meg tud állni, és amiből kényelmesen tud falatozni. Jó, ha tudod, hogy ezeknek a kismadaraknak a lába nagyon érzékeny, így, ha egy kicsit élesebb a felület, könnyen megvághatják magukat. Ezt elkerülendő a kivágott lyukat - miután a kókusz belsejét eltávolítottad - smirglipapírral dörzsöld át. A gyümölcs tetejére fúrj két lyukat egy hegyes eszközzel, lehetőleg úgy, hogy a tető két szélére essen, majd bújtass át rajtuk egy erősebb madzagot, és akaszd fel a kókuszdiót. Végül töltsd meg eleséggel, és várd az apró szárnyasok érkezését.

Zsákos megoldás

A legegyszerűbb módszer, ha a madarak konyhás nénijét szeretnéd játszani, az, ha egy hálóba - amit akár a hagymavásárláskor kapsz - vagy egy rossz neccharisnyába mindenféle finom magvat töltesz. A zsákba, attól függően, hogy milyen madarat szeretnétek etetni, szórj napraforgómagot vagy kölest, majd a szájára tegyél egy nagy csomót. Fűzz át rajta egy madzagot, és akaszd az erkély egy jól észrevehető helyére. Nem kell attól félned, hogy a madarak ebből nem tudják kicsipegetni az eleséget, hiszen a zsák lyukaiban meg tudnak kapaszkodni, és aprócska csőreikkel könnyedén benyúlnak a magvakért is.

Zsákos megoldás
Vadnyugati hangulatban

Vadnyugati hangulatban

Gondoltál már rá valaha, hogy a régi csizmádat újrahasznosíthatod ahelyett, hogy a kukákba dobnád? Ha nem, akkor most itt az idő, hogy meglásd benne a fantáziát. Egy kis fúrás-faragás, némi madáreledel, és már készen is van az igazi western stílusú madáretető, kizárólag countrynótákat csicsergő madarak számára.

A csizma elejébe fúrj egy öt-hat centiméter átmérőjű lyukat. Vágj ki funérlemezből vagy leselejtezett faanyagból két nagyobb és kisebb téglalapot. Ez lesz maga az etető. Dugd bele a csizmába az egyik nagyobbat, és ahol a lyuk van, ott ceruzával rajzold be a kört a falemezen is. Ezután vágd ki, és az etető négy oldalát szögekkel rögzítsd össze. A lyukat, vagyis az odú kapuját figyelembe véve helyezd a csizmába az etetőt. A megmaradt fadarabból készíts az elejére egy tetszőleges mintázatú kaput, és csavarokkal rögzítsd a madáretetőhöz. Így az egész stabilan tart, nem esik szét.

Szükséged lesz még egy fadarabra, ami a madárlak tetejét szolgálja. Ezt célszerű szintén csavarokkal rögzíteni, hiszen ez tartja majd a felakasztott odút, így teherbírónak kell lennie. Egy darab erősebb láncot, amit beszerezhetsz a barkácsáruházakban, rögzíts az etető tetejére, majd akaszd fel a csizmát, és töltsd meg eleséggel. Ha félsz, hogy túl nehéz az etető, és előbb-utóbb a szomszédnál landol, akkor elég, ha csak állítva kiteszed az erkélyre. Így is látványos, és a madaraknak is tetszeni fog.

Tervezed, hogy ellátod elemózsiával a nem költöző madarakat?

Ezt is szeretjük