Nincs olyan háztartás, melyben ne akadna a téli időszakban narancs vagy mandarin. A citrusfélék túl azon, hogy egészségesek, és kiváló C-vitamin-források, hangulatos dekorációként is szolgálhatnak az ünnep ideje alatt.
A narancsdíszítés olyan, mintha a kellemest a hasznossal kötnéd össze. Karácsonyi illatot áraszt szerte a lakásban, és természetesen szép, rusztikus pompába öltözteti az otthonodat.
Még a héját se dobd ki!
A főzéshez felhasznált gyümölcs héját is érdemes összegyűjteni és kiszárítani. A dekorációhoz nemcsak narancsot, hanem bármilyen citrusfélét használhatsz, legyen az mandarin, citrom vagy grépfrút. Jó szolgálatot tesznek az illatos fűszerek, a fahéj és a szegfűszeg, a csillagánizs és a babérlevél is. Ha akad otthon selyemszalag vagy egy szép zsinórdarab, az is jól jöhet.
Innentől kezdve már csak a fantáziád szabhat gátat a dekorációknak, galériánkban azonban adunk pár ötletet mi is.

Az ünnepi szaggatóidat nemcsak a tésztánál használhatod. A még nedves narancshéjból vágj ki karácsonyi formákat. Még száradás előtt szúrd ki őket, hogy legyen hol átfűzni a szalagot vagy zsinórt.

A fakorongra szúrt szegre fűzz fel szárított narancskarikákat, alul legyenek a nagyobbak, hogy stilizált fenyőfa formáját mutassa. A tetejére apró toboz és csillag kerülhet.

A kis narancsfa színes kaspókban is jól mutat. A száraz tűzőhabot fedd le mohával vagy krepp-papírból készült csíkokkal, és egy vékony faágra fűzd fel a karikákat. A csúcsdísz egy héjból kiszaggatott kis csillag.

A kisebb narancsokat szépen hasítsd fel, de csak a héjukat, hogy a gyümölcs ne sérüljön. Kiszáradás után kicsit szétnyílik majd, az egyszerű madzag illik hozzá függőként.

Láthatatlan damilra vannak felfűzve a száraz narancskarikák, szabálytalan és szép girlandként. Köztük egy-egy kicsi toboz töri meg az egyhangúságot. Az ajtófélfán finom illattal várja a vendéget.

A vastag héjú, hibátlan és élénk színű narancs héjába a legváltozatosabb formákat vájhatod bele vékony késsel. A szabályos optikai minták ugyanolyan jól mutatnak, mint a beletűzött fűszerek.

A szárított karikákat több füzérben lógasd egy száraz gallyra. Fény mellett még jobban mutatnak a meleg árnyalatot sugárzó narancsok, melyeket tobozzal és fahéjrúddal párosíthatsz.

A narancskarikákat fűzd fel egy kör alakra hajtogatott fémdrótra, és sorjázz közéjük vastagon babérlevelet, száraz bogyókat és fahéjrudat. Illatos kis adventi koszorú vagy kopogtató lesz belőle.

A csillagánizzsal különösen szép és aromás karácsonyfadíszeket készíthetsz, ha natúr és természetes stílusban szeretnéd idén dekorálni a fenyődet.

Száríts vagy aszalj vékony cikkelyekre vágott narancsot, majd mártsd bele félig étcsokoládéba. Egy díszes üvegtálon mutatós dekoráció, emellett finom desszert is.