Illatos és gyönyörű - Pár száz forintos narancsdekorációk

Díszíthetsz is vele, de ajándékként is elkészítheted, mindenképpen népszerű lesz.

Narancs dekoráció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs olyan háztartás, melyben ne akadna a téli időszakban narancs vagy mandarin. A citrusfélék túl azon, hogy egészségesek, és kiváló C-vitamin-források, hangulatos dekorációként is szolgálhatnak az ünnep ideje alatt. 

A narancsdíszítés olyan, mintha a kellemest a hasznossal kötnéd össze. Karácsonyi illatot áraszt szerte a lakásban, és természetesen szép, rusztikus pompába öltözteti az otthonodat. 

Még a héját se dobd ki!

A főzéshez felhasznált gyümölcs héját is érdemes összegyűjteni és kiszárítani. A dekorációhoz nemcsak narancsot, hanem bármilyen citrusfélét használhatsz, legyen az mandarin, citrom vagy grépfrút. Jó szolgálatot tesznek az illatos fűszerek, a fahéj és a szegfűszeg, a csillagánizs és a babérlevél is. Ha akad otthon selyemszalag vagy egy szép zsinórdarab, az is jól jöhet. 

Innentől kezdve már csak a fantáziád szabhat gátat a dekorációknak, galériánkban azonban adunk pár ötletet mi is.

Az ünnepi szaggatóidat nemcsak a tésztánál használhatod. A még nedves narancshéjból vágj ki karácsonyi formákat. Még száradás előtt szúrd ki őket, hogy legyen hol átfűzni a szalagot vagy zsinórt.
A fakorongra szúrt szegre fűzz fel szárított narancskarikákat, alul legyenek a nagyobbak, hogy stilizált fenyőfa formáját mutassa. A tetejére apró toboz és csillag kerülhet.
A kis narancsfa színes kaspókban is jól mutat. A száraz tűzőhabot fedd le mohával vagy krepp-papírból készült csíkokkal, és egy vékony faágra fűzd fel a karikákat. A csúcsdísz egy héjból kiszaggatott kis csillag.
A kisebb narancsokat szépen hasítsd fel, de csak a héjukat, hogy a gyümölcs ne sérüljön. Kiszáradás után kicsit szétnyílik majd, az egyszerű madzag illik hozzá függőként.
Láthatatlan damilra vannak felfűzve a száraz narancskarikák, szabálytalan és szép girlandként. Köztük egy-egy kicsi toboz töri meg az egyhangúságot. Az ajtófélfán finom illattal várja a vendéget.
A vastag héjú, hibátlan és élénk színű narancs héjába a legváltozatosabb formákat vájhatod bele vékony késsel. A szabályos optikai minták ugyanolyan jól mutatnak, mint a beletűzött fűszerek.
A szárított karikákat több füzérben lógasd egy száraz gallyra. Fény mellett még jobban mutatnak a meleg árnyalatot sugárzó narancsok, melyeket tobozzal és fahéjrúddal párosíthatsz.
A narancskarikákat fűzd fel egy kör alakra hajtogatott fémdrótra, és sorjázz közéjük vastagon babérlevelet, száraz bogyókat és fahéjrudat. Illatos kis adventi koszorú vagy kopogtató lesz belőle.
A csillagánizzsal különösen szép és aromás karácsonyfadíszeket készíthetsz, ha natúr és természetes stílusban szeretnéd idén dekorálni a fenyődet.
Száríts vagy aszalj vékony cikkelyekre vágott narancsot, majd mártsd bele félig étcsokoládéba. Egy díszes üvegtálon mutatós dekoráció, emellett finom desszert is.
Ezt is szeretjük